×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Una vaga massiva del transport contra la reforma de les pensions paralitza París

És la primera gran protesta després de la volta de les vacances d'estiu contra la reforma de les pensions que promou el Govern de Macron.

dissabte 14 de setembre de 2019
Facebook Twitter

La capital francesa veu la seva rutina completament afectada. Aquest divendres centenars de milers de persones van haver de modificar les seves rutines de viatge per un atur massiu del transport urbà contra la reforma de les pensions.

Des de primera hora del matí, les conseqüències de l’atur dels treballadors de la RATP, l’entitat que gestiona el transport metropolità, eren evidents als carrers i en les autopistes d’accés, on abans de les 8 del matí ja s’acumulaven 285 quilòmetres d’embussos, segons l’organisme oficial Biston Futé.

Una massiva aturada de transport com el que ha viscut aquest divendres Paris, no es veu des del 2007. Deu línies de metro estan completament paralitzades, quatre funcionen molt parcialment. Als trens de rodalia, les dues principals línies (RER A i RER B, aquesta última el principal accés als dos aeroports de la capital) tenen un servei molt limitat. Una situació similar amb els autobusos, ja que només surten dels seus garatges una tercera part, i amb els tramvies.

La vaga, convocada pels sindicats representatius de la RATP, és la primera gran protesta després de la volta de les vacances d’estiu contra la reforma de les pensions que promou el president Emmanuel Macron.

La d’aquest divendres obre una llarga sèrie de mobilitzacions ja programades contra la reforma de les pensions. Dilluns que ve estan convocats a una vaga col·lectiva com a metges, infermeres, fisioterapeutes, pilots de línia o personal de cabina dels avions.

El dijous s’ha previst una altra en l’elèctrica estatal EDF; el dissabte 21 el sindicat Força Obrera ha organitzat una manifestació nacional a París; tres dies després seran la Confederació General del Treball, Solidaires i SUD-Rail els que desfilaran per tot el país.

Des del Govern, el primer ministre Édouard Philippe, es va esforçar aquest dijous a tractar de maquillar l’atac a les pensions dient que s’obre una ronda de consultes ciutadanes, en paral·lel a les converses amb els sindicats i la patronal, per a discutir de temes com l’edat de la jubilació, la durada de les cotitzacions i la transició entre l’actual i el pròxim sistema de pensions.

El Govern és conscient que el tema dels règims especials de pensions pot esclatar i intenta costi el que costi evitar que aquesta vaga sense precedents en el transport sigui un exemple que s’estengui. De fet en el context on la més mínima espurna podria tornar a encendre la ira, que encara no es va apagar després de les mobilitzacions de les armilles grogues, una vaga dura i prolongada en el transport podria ser una locomotora per a unificar diferents sectors contra la reforma de les pensions que afectarà a tots els treballadors.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques