Política Estat espanyol

MONARQUIA O REPÚBLICA

Una macro consulta republicana omplirà el centre de Madrid el 22 de juny

El qüestionament a la monarquia continua avivat per la retirada amb honors del rei emèrit. El 22 de juny els carrers i places de Madrid s'ompliran d'urnes i activitats per a exigir el dret a decidir.

dimarts 11 de juny de 2019| edició del dia

Pocs dies després de l’aniversari de la coronació de Felipe VI, just un any desprès de la consulta popular republicana de Vallecas i de que s’iniciara tot un cicle de consultes en barris i pobles, a les quals es van sumar amb força universitats de tot l’Estat, on ja han participat desenes de milers de persones, les plataformes s’uneixen perquè les urnes tornin a sortir al carrer, aquesta vegada al centre de Madrid.

Segons expliquen, no serà una altra cita electoral, sinó una jornada per a exigir el nostre dret a decidir, per a portar la decisió i la democràcia allà on mai va estar: "No ens van preguntar el 1978, ni el 2014 i tampoc entra entre els seus plans fer-ho ara". May González, una de les portaveus de la iniciativa ho té clar, “La monarquia és la ruïna dels pobles, un poble lliure no té reis”.

Per això, afirmen, tornem a organitzar-nos per a "cridar a totes les i els madrilenys a votar en aquesta consulta popular perquè decidir és un dret fonamental, també sobre la forma d’estat". Aquesta consulta serà "un pas més per a construir una alternativa en favor de les dones, els joves i el poble treballador ".

La consulta tindrà lloc el 22 de juny, amb 100 taules de votació al centre de Madrid i desenes d’activitats, perquè serà una jornada que "de Lavapies a Malasaña i des de Retiro a Plaza d’Espanya" omplirà la ciutat amb "l’alegria de la república, perquè sabem que existeix alternativa enfront d’aquest règim”.

Són moltes les organitzacions, associacions i moviments els que s’estan sumant per a construir aquesta jornada, com a sectors del 8M o organitzacions per la Memòria Històrica, que sostindran les taules amb voluntaris al llarg del 22 de juny i organitzaran activitats en les places i carrers de Madrid.

Sobre els motius de portar endavant aquesta consulta, Elena Martínez, una altra de les portaveus explica: “Cada vegada és més evident que no hi ha possibilitat de futur digne, ni de la democràcia més elemental en aquest règim monàrquic que tan bé s’encarrega de recordar-nos que és hereu del franquisme, i de que les seves restes estan al Valle de los Caídos, i en totes les institucions, sigui el suprem, sigui la monarquia” i afegeix, “també cada dia som més conscients que hi ha alternativa i que passa per la República, la jornada del 22 de juny serà un gran pas per a continuar avançant”.

Lucía Nistal, també portaveu de la iniciativa, recorda que “quan portem endavant els referèndums universitaris teníem clar que era un primer pas per a aprofundir el qüestionament a la monarquia i fomentar l’auto-organització i la mobilització independent de les institucions, l’única manera de barallar per processos constituents per a decidir-lo tot. Mentre el rei es retira amb honors, inviolabilitat i un sou exorbitant, nosaltres ens unim per a, aquest 22 de juny, exigir el dret a decidir que aquest Règim, la seva judicatura i els seus partits ens neguen”.

Et pot interessar: De referèndums, assemblees constituents i democràcia obrera: la lluita per “decidir-ho tot”
temes relacionats

Rei Felip VI   /    Política Estat espanyol   /    Referèndum república o monarquia   /    Règim del ’78   /    Monarquia   /    Madrid

Comentaris

Comentar