×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Un teleoperador despulla en un fil de Twitter l’explotació i precarietat en el telemarketing

El teletreball no fa una altra cosa que accentuar els abusos patronals, agreujant una vulneració dels drets laborals que de manera presencial ja existia però ara s'intensifica.

Isabel Cruz

dissabte 13 de febrer de 2021
Facebook Twitter

Recentment s’ha fet viral un fil de Twitter d’un treballador del sector del telemarketing que denuncia les condicions en les quals està teletreballant. Del fil podem treure diverses conclusions que són demolidores i que principalment, segons diversos testimonis als quals hem tingut accés, es vénen donant en grans empreses del sector com Martel, Connecta, Uníson o Atent.

Aquestes empreses estan facturant ininterrompudament gràcies a que els seus empleats continuen treballant des de casa, però, en quines condicions teletreballen? Ho estan fent sense mitjans facilitats per l’empresa, ni material d’oficina, ni ordinadors, ni tan sols el copagament de la llum, com estipula la nova Llei del Teletreball.

En el següent testimoniatge s’entrellacen totes aquestes condicions laborals amb dues circumstàncies molt comunes en aquests mesos: el treballador sol·licita un dia de permís per a realitzar un examen acadèmic i l’ordinador amb el qual treballa, que és personal, se li espatlla. A partir d’aquest moment, tot es complica: el seu exercici del dret al dia per a acudir a un examen se li gira en contra, l’ordinador amb el qual treballa, no sols no li és reemplaçat, sinó que ha de reparar-lo ell mateix de la seva butxaca, mentre no pugui teletreballar per falta d’ordinador, se li adverteix que no cobrarà i qualsevol solució que passi perquè l’empresa assumeixi la seva responsabilitat li implicarà el treballador més renúncies…

Transcripció completa del fil de Twitter:

«Em pressiona la meva cap per telèfon en dies de vacances perquè vagi per l’ordinador ja que el meu es va trencar.

Acabo a crits amb la meva cap.

perquè em nego a anar fins al dia abans i a més vol que recuperi les hores que he tingut trencat EL MEU ordinador personal.

Teletreball en telemarketing en una empresa pirata, digem-la Marktrol. El dilluns es va trencar el meu ordinador el mateix dia que un examen de la UNED, i quan acabo de fer-ho pel mòbil el porto a arreglar, per la qual cosa tampoc puc tornar del permís en acabar l’examen.

L’endemà segueixo sense ordinador i em pressionen perquè l’arregli, però no tenen peces ni saben que li passa exactament. Viu en la serra i aquí els informàtics no tenen pressa. Em diuen que llavors vagi a l’oficina fins que s’arregli i els demano el salconduit.

M’envien el salconduit tard i el que passa és que un policia local no em deixa sortir del meu poble confinat perquè no el tinc, quan l’aconsegueixo agafar el tren i arribo 1 hora i mitja tard a treballar. Triguen altres 2 hores a instal·lar-me els programes.

A partir de l’endemà, avui, tinc 6 dies de vacances i em crida una càrrec de l’empresa (la que em va manar tard el salconduit) per a fer-me preguntes sobre per què vaig arribar tard, fins i tot buscant els horaris de trens per a no pagar-me aquestes hores.

M’insisteix molt que haig d’anar demà a l’oficina de l’empresa, fins i tot lliurant, a recollir un ordinador ja que tinc moltíssima sort perquè diu que solen trigar setmanes a donar-lo. Jo em nego perquè tinc plans i perquè no em dóna la gana de perdre els meus dies lliures.

Al final diu que veurà que pot fer després de negar-me diverses vegades a passar per la pedra i després de dir-me que tots hem de posar una miqueta de la nostra part. Serà insuficient que hagi de pagar les peces del meu ordinador, ja que s’ha trencat el meu ordinador teletreballant.

Al cap d’una hora em diu la meva supervisora (que també està de vacances) per a insistir-me que vagi per l’ordinador i que haig de recuperar les hores no treballades. Que l’ordinador no me’l guarden fins al dimarts a l’oficina.

Li dic que no, que són els meus dies lliures i que no me’ls passaré anant a l’empresa, que aniria en tot cas el dimarts (fins i tot perdria l’últim dia).

M’amenaça que llavors fins que no arribi un altre ordinador estaré sense cobrar, ja que no estaria treballant i em diu que no li sembla de rebut que rebutgi anar per l’ordinador. La meva núvia escoltant això crida: EL QUE NO ÉS DE REBUT ÉS QUE CRIDIS EN PUTO VACANCES.

Després d’això he penjat. Tinc gravades les trucades des del dilluns, amb pressions i amenaces perquè arregli el meu ordinador ràpid. La meva empresa pirata té un conveni caducat des de 2018 que va signar UGT en 2014, no hi ha sindicats perquè fan persecució sindical.

L’amo de l’empresa és un Marquès, i té tentacles molt llargs per a ajudar a guanyar les denúncies i conciliacions. Les reformes laborals de PPSOE faciliten que hi hagi empreses que no tenen comitè d’empresa per la persecució sindical als i les treballadores.

Si coneixeu d’algú que treballi en Marktrol de Madrid donar-los el meu contacte, seria de molta ajuda.

Si per a alguna cosa pot servir aquest fil és per a organitzar a treballadors i treballadores que estem teletreballant sense contacte entre si. Qualsevol ajuda en aquest aspecte és benvinguda.»

Tot aquest atropellament de drets ve de temps enrere, perquè les burocràcies sindicals han anat progressivament signant convenis a la baixa i desatenent a milers de treballadors cada vegada més precarizats. Una preocupació manifesta en aquest fil, i en les seves respostes, és el repte que suposa defensar-se en situació de teletreball, en la qual l’estratègia col·lectiva es fa més difícil. La recent Llei del Teletreball es queda tala i l’organització dels treballadors es fa indispensable per a frenar l’abús patronal que es dóna amb la complicitat de les burocràcies sindicals.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid