×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Un suprem escàndol: el TS ordena tornar a jutjar a Otegi, després d’haver complert condemna

El Tribunal Superior ha ordenat aquest dilluns a l'Audiència Nacional tornar a jutjar als cinc del “cas Bateragune” que ja van estar fins a sis anys i mig a la presó. El partit judicial torna a l'atac en una acció política ofensiva contra Bildu i l'independentisme.

Antonia Civelli

dimarts 15 de desembre de 2020
Facebook Twitter

El Tribunal d’Estrasburg va declarar en 2018 que els condemnats no havien tingut un “judici just” pel que es violava l’article 6.1 del Conveni Europeu, que assenyala que: «Tota persona té dret al fet que la seva causa sigui sentida equitativa, públicament i dins d’un termini raonable, per un tribunal independent i imparcial, establert per la llei...».

Quan va arribar aquella sentència, els condemnats ja havien complert fins a 31 anys de presó en total. Podria semblar suficient per a deixar patent l’escandalosa acció de l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, que jutgen a l’esquerra abertzale i a l’independentisme català amb els criteris del dret penal de l’enemic. Però no és suficient, i ara han escalat en la seva ofensiva reaccionària. Aquest dilluns, el Ple de la Sala Segona del Tribunal Suprem espanyol ha ordenat que es torni a realitzar el judici, una decisió inèdita i sense precedents, que viola les més elementals garanties democràtiques per als acusats. Així ho han comunicat en una nota de premsa aquest dilluns, ordenat que es jutgi de nou a Arnaldo Otegi, Rafa Díez, Sonia Jacinto, Mirin Zabaleta i Arkaitz Rodríguez.

Els setze magistrats que integren el ple han pres aquesta decisió durant el matí del dilluns, acordant així amb el criteri de la Fiscalia del Suprem, que va sol·licitar repetir el procés.

La defensa d’Otegi havia recusat en el seu moment a la presidenta del Tribunal del ‘cas Bateragune’, Ángela Murillo, pel fet que aquesta jutgessa ja havia expressat en diverses oportunitats una sèrie d’exabruptes contra els acusats, evidenciant que ja tenia una clara posició presa abans del judici. Per aquest motiu, ja havia estat anul·lat un judici anterior que va presidir aquesta jutgessa. I el criteri del Tribunal d’Estrasburg va donar raó a la defensa.

Després de conèixer-se la decisió del TS, Otegi i altres dels condemnats han respost des de les xarxes socials.

El que és clar és que la decisió del TS s’emmarca en l’ofensiva judicial contra l’independentisme català i l’esquerra abertzale, enmig dels intents de polaritzar la situació política, quan el Govern de coalició del PSOE-Unidas Podemos ha aconseguit l’aprovació dels últims pressupostos amb el suport de Bildu i els partits catalans. Arriba, a més, en el marc de les disputes entre el Govern i l’oposició per la renovació del Consell General del Poder Judicial. Però més enllà de la conjuntura, el TS i l’Audiència Nacional encapçalen fa temps una ofensiva reaccionària on les seves pròpies posicions polítiques reaccionàries i espanyolistes són el principal fonament del seu dret penal de l’enemic per a dictar les seves actuacions, instruccions i sentències, com s’ha vist en el judici al procés.

Es tracta d’una “guerra judicial”, promoguda per una de les castes més reaccionàries del Règim del 78 i de l’Estat, els jutges, que compten amb la total complicitat de la monarquia, les forces repressives, les “clavegueres” de l’Estat i l’oposició de dreta. Però, del costat del Govern, res s’ha fet per a frenar aquesta ofensiva; per contra, el PSOE va ser un pilar clau per a l’aplicació del 155, primer, i per a les condemnes escandaloses als independentistes catalans, després. I en el cas de Podemos, més enllà de tímides apel·lacions perdudes sobre les llibertats democràtiques o la “separació de poders”, s’han subordinat per complet a aquests “poders reals” del Règim i de l’Estat imperialista espanyol, cuidant-se a mantenir-se “fidels a la seva majestat”. La il·lusió de “democratitzar” aquest Règim podrit, que continua venent Unidas Podemos, només obre el camí per a l’enfortiment d’aquests aparells reaccionaris de l’Estat.

I per a mostra, un botó: mentre això ocorre, el Congrés dels Diputats, amb acord del PP, PSOE i VOX torna a tombar qualsevol recerca sobre la corrupció del rei emèrit, fugit amb l’ajuda de l’Estat.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones