Política Estat espanyol

PERSECUCIÓ LINGÜÍSTICA

Un nou atac judical a la llengua valenciana

El TSJPV declara nuls numerosos artícles del decret de creació i funcionament de l'Oficina de Drets Lingüístics, en un nou atac que porfunditza en la persecució del valencià com a llengua prioritària.

dissabte 27 de juny de 2020| edició del dia

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana declarava nuls diferents artícles del decret que va impulsar la Generalitat per la creació i el manteniment de l’Oficina de Drets Lingüístics.

En especial, els magistrats de la sala contenciosa han donat validesa al recurs interposat per l’Asociación para la defensa del Castellano en la Comunidad Valenciana, argumentant que el text de creació pretén defensar només els drets a expressar-se en valencià a les persones catalanoparlants, i deixant, literalment "desamparats" als castellanoparlants.

En aquest aspecte, els magistrats han establert una tissorada greu al text, declarat nuls els artícles 4, 5, 6.1 i 6.2, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 i 16. I sentèncien que el artícles impugnats "trenquen el mandat constitucional de submissió dels poders públics als principis de seguretat jurídica, responsabilitat i interdicció de l’arbitrarietat".

Enfront aquest nou atac judicial, les entitats civils Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià han sortit a recolzar l’Oficina de Drets Lingüístics del Consell, denunciant que la sentència "desprotegeix els drets lingüístics davant qualsevol agressió lingüística" i fan una crida a donar una resposta als carrers a tots els agents socials i sindicals.

A més, des d’ambdues entitats assenyalen que hi ha una "persecució de facto a qualsevol norma que protegisca el valencià com a llengua oficial". En el mateix sentit, el Tribunal Supremo avalava fa uns dies la negativa a que el País Valencià la llengua materna com a prioritària i obligava a fer les comunicacions institucionals entre la Comunitat Valenciana i Catalunya i les Illes en castellà.

Sens dubte, aquest nou atac de la justícia forma part de la persecució, en aquest cas a la preservació del valencià com a llengua vehicular i prioritària, i per aquesta via acabar amb el model d’immersió lingüística, un vell anhel de la dreta espanyolista i encapçalat amb força pel PP des de fa dècades al Pais Valencià.

Però, cal tenir en compte també que, aquests atacs s’engloben en el marc de la creudada del Règim del 78 enfront les aspiracions democràtiques del dret a l’autodeterminació del poble català i que a través del poder judicial, la fiscalia i la policia atempten en tots els àmbits, i més encara en l’aspecte lingüístic, on la persecució ens retrotreu als anys de la dictadura franquista, o, pitjor encara, als decrets de Nova Planta del segle XVIII.
temes relacionats

Persecució lingüística   /    Pais Valencià   /    Persecució   /    Política Estat espanyol   /    Societat

Comentaris

Comentar