×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Un incendi destrueix el camp de refugiats més gran d’Europa i deixa a milers sense sostre

El camp de refugiats de Moria a Grècia es va incendiar aquest dimecres deixant fins a 13.000 migrants sense sostre. Les condicions inhumanes en les quals vivien havien estat denunciades en diverses ocasions. El Govern de Grècia els havia negat la sortida del camp amb l'excusa del contagi de coronavirus.

Juan Andrés Gallardo

divendres 11 de setembre de 2020
Facebook Twitter

El camp de refugiats de Moria, a l’illa de Lesbos pertanyent a Grècia, que albergava a prop de 13.00 persones, ha quedat pràcticament destruït després d’un incendi en la matinada d’aquest dimecres.

Moria és un camp de refugiats tristament cèlebre per la situació inhumana en la qual viuen milers de migrants que havien fugit dels seus països al mig orient o Àfrica per la misèria i les guerres propiciades pels propis països d’Europa o els Estats Units. Desenes de vegades s’havia denunciat la situació en la qual els migrants havien de viure amuntegats a l’espera d’un permís de residència que mai arribava. Aquesta situació es va veure aprofundida amb la pandèmia de coronavirus, ja que el camp no comptava amb condicions sanitàries bàsiques per a evitar una ona de contagis mortal. Mentre que Europa mirava per a un altre costat el Govern de dreta i conservador grec els va negar la sortida del camp i l’illa amb l’excusa de la malaltia.

L’incendi es produeix una setmana després de l’aparició del primer cas de COVID-19 a Moria, i un dia després que les autoritats sanitàries confirmessin que entre les 2.000 persones que van tenir contacte amb el pacient, 35 van donar positiu en la prova i havien de ser aïllades. De totes aquestes persones, només una presentava símptomes.

La situació va provocar enfrontaments a l’interior del camp i l’inici del foc, enmig d’exigències dels residents perquè se’ls permeti sortir.

A causa dels forts vents, les flames es van propagar amb rapidesa i van arrasar pràcticament tot, especialment els contenidors i carpes.

L’encarregat governamental per als camps de refugiats, Manos Logothetis, va afirmar que el camp ha estat totalment evacuat i que ara el repte és buscar allotjament per a les 13.000 persones que ho habitaven.

Increïblement el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, va advertir que "no tolerarà la violència". Culpant als refugiats i habilitant la repressió policial va dir "Reconec que les condicions són difícils. Però no poden justificar reaccions violentes a controls sanitaris, tampoc disturbis d’aquesta envergadura".

Ho va dir mentre milers de persones fugien cap a la capital, Mitilene, i la policia bloquejava l’accés a la ciutat amb la intenció de reprimir als refugiats que ara van quedar sense un sostre i exposats a tota mena de patiments.

Moltes organitzacions humanitàries porten mesos advertint que, a causa de les pèssimes condicions sanitàries, Moria és un polvorí i des de fa temps exigeixen que com a mínim s’evacuï a tota la població vulnerable.

La portaveu de Human Rights Watch (HRW) a Grècia, Eva Cossé, va afirmar que l’incendi "no és una sorpresa quan es té a 12.000 persones tancades en un lloc dissenyat per a 3.000, sota estricte bloqueig. Incendi provocat o no, això podria haver-se evitat".

En un comunicat conjunt Oxfam Intermón i el Consell Grec per als Refugiats van destacar que es tracta d’una "tragèdia totalment evitable", conseqüència d’anys de "una resposta equivocada de la UE i els seus estats membres a l’arribada de persones que fugen del conflicte i la persecució".

Ara tant el Govern grec com dels principals països europeus han sortit a lamentar-se de la situació, no obstant això són responsables de la llarga cadena de patiments de centenars de milers de persones que van arribar en els últims anys a Europa fugint de la situació als seus països.
Els països imperialistes europeus, al costat dels EUA i diferents potències regionals han propiciat guerres a Àfrica i Mitjà Orient i han saquejat els recursos dels seus països durant anys, sumint-los en la major de les misèries. D’això van fugir famílies senceres sortejant les màfies i les xarxes de tràfic, primer a través de la ruta balcànica que era relativament més segura i, una vegada que Europa la tanqués amb l’ajuda de Turquia (que va rebre milers de milions d’euros a canvi), la via del Mediterrani que es va convertir en una veritable tomba per als migrants.
Aquells que podien arribar a Europa acabaven amuntegats en camps com el de Moria, o en el millor dels casos treballant en condicions d’alta precarització (quan no de semiesclavitud), envoltats d’un clima d’odi i racisme. Aquest va ser el sentiment disseminat per tots els governs europeus, cedint a la demagògia antiinmigrant de les dretes locals que es van enfortir en els últims anys.

L’incendi en el camp de Moria, no és més que l’últim símbol de la brutalitat de la política dels governs europeus cap als immigrants.


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah