Política Estado Español

#ALTSASUKOAKASKE

Un dia infame a Altsasu: presó incondicional i sense fiança per als quatre joves

Els joves de d'Altsasu han ingressat avui a la presó, en una operació venjativa i desproporcionada. Massiva manifestació de rebuig a Altsasu. Es preparen accions solidàries a Madrid.

dimecres 6 de juny de 2018| edició del dia

Iñaki Abad, Aratz Urrizola, Julen Goikoetxea i Jon Ander Cob van ser detinguts en el matí del dimarts, “arrencats del poble” per ser traslladats a diferents presons de Madrid, per decisió de l’Audiència Nacional. Els familiars han denunciat, en un massiu acte, que es tracta d’un “muntatge polític, judicial, mediàtic i policial”.

“Ens han tornat a ocupar el poble, han tornat per generar ràbia i dolor, tornem a veure que la justícia no és igual per a tothom. On en uns casos hi ha llibertat i fiances, en el nostre hi ha detencions i empresonaments. Han volgut tornar a donar una imatge de força i ocupació”, ha denunciat la portaveu de la Plataforma Idoia Goikoetxea. També ha denunciat les identificacions, cops i multes sobre els veïns que s’han acostat per mostrar el seu rebuig a les detencions.

Després de conèixer-se el divendres passat la infame sentència en el cas dels vuit joves d’Alsasua, el poble clarejava aquest dimarts amb un gran operatiu de la Guàrdia Civil, per portar-se a quatre dels joves que romanien fins al moment en llibertat.

Els familiars i amics van rebre la notícia amb enorme indignació, ja que s’esperava que poguessin romandre en llibertat mentre que la condemna no fos ferma. No obstant això, l’Audiència nacional ha considerat que hi havia “perill de fugida” i en una vista ràpida ocorreguda el mateix dimarts a la tarda, va determinar el seu ingrés immediat a presó incondicional i sense fiança. D’aquesta manera se sumen als tres joves que ja estan a la presó des de fa més d’un any i mig.

L’ingrés a presó d’aquests quatre joves -així com la permanència a la presó dels altres tres- és inaudita des del punt de vista jurídic per un crim de lesions com aquest, on el més greu que va ocórrer és el trencament del turmell d’un Guàrdia Civil. Mentre que, en casos de condemnes per corrupció milionària, com el de l’esposa de Bárcenas, aquesta senyora no ha passat més que una nit a la presó, als joves d’Altsasu els condemnen a anys de presó mentre recorren la sentència.

L’ingrés a la presó dels joves va caure com una veritable provocació al poble d’Altsasu, que des de fa dos anys majoritàriament ve lluitant contra aquest muntatge policial i judicial sense precedents, en un cas on s’han vulnerat tots els drets democràtics i processals dels detinguts. Primer van ser acusats de terrorisme per una baralla de bar, la qual cosa va permetre que el cas fos portat a l’Audiència Nacional, després es va imposar la presó preventiva a tres d’ells, i finalment, quan la mateixa audiència Nacional desestima el càrrec de “terrorisme”, els condemna amb la pena màxima possible, fins a 13 anys de presó, per càrrecs de “lesions” i “desordres públics”. Si el no s’hagués catalogat de “terrorisme” i s’hagués tractat Navarrra, sense dubtes hauria tingut un resultat diferent, on no hagués passat del que va ser: una baralla de bar.

Una situació inèdita és la que la viu un dels detinguts, cambrer d’Altsasu, que va ser qui va gravar el vídeo on es desmenteix la versió de la Guàrdia Civil, ja que allí es veu al sergent amb la seva camisa blanca impol·luta i que no va poder reconèixer als acusats, a diferència del que va relatar posteriorment.

Les reaccions polítiques no es van fer esperar al País Basc. Arnaldo Otegui es va manifestar en un tuit, cridant a “fer fora a tots els aparells de l’Estat” del País Basc.

Immediatament els familiars es van traslladar a Madrid per participar de la vista a l’Audiència Nacional, i en ser notificats de l’ingrés immediat a la presó, van convocar a una roda de premsa a Altsasu. Hores més tard es produïa una manifestació d’emergència que va reunir a milers de persones, en una gran mostra de suport de la comunitat.

Finalment, els familiars han convocat a mobilitzar-se novament de forma massiva dissabte que ve 16 de juny a Pamplona-Iruña, per desbordar els carrers encara més que en la manifestació del passat 14 d’abril.

Al mateix temps, a Madrid es reunia amb urgència la Plataforma de Solidaritat amb Altsasu d’aquesta ciutat, en el local del sindicat Solidaritat Obrera, a pocs metres de la Porta del Sol. En la reunió van participar desenes d’organitzacions socials, sindicals i antirepressives, i es van escoltar nombroses veus de rebuig a la sentència i a l’ingrés a la presó dels joves.

Des dels diferents col·lectius madrilenys han acordat un pla d’accions unitari per als propers dies, campanyes de difusió, rodes de premsa, així com la proposta de sumar-se a la manifestació de Pamplona del 16 de juny, per la qual hi haurà busos des de Madrid. També han anunciat la preparació d’una gran manifestació a la capital de l’Estat espanyol per dissabte que ve 23 de juny, a la qual conviden a sumar-se a tots els col·lectius polítics i socials que defensin la llibertat dels presos de Altsasu, sota el lema: “Altsasu no és terrorisme. Llibertat Altsasu. #ALTSASUKOAKASKE
temes relacionats

Llibertats democràtiques   /    En Català   /    #Altsasukoakaske   /    Altsasu   /    Iruñea-Pamplona   /    Política Estado Español

Comentaris

Comentar