Societat

RACISME D'ESTAT

Un altre incendi en un assentament de temporers: “Ho han perdut tot, sabeu quan dur és?”

Un nou incendi a Lepe, aquesta vegada a l'assentament de El Padro, va començar prop de les 4 del matí. En aquest assentament viuen més de 400 temporers, i més de 150 ho han perdut tot, segons informen des del lloc dels fets.

divendres 17 de juliol de 2020| edició del dia

Des del compte oficial de la campanya #RegularizaciónYa denuncien que aquest és el tercer incendi consecutiu a la zona, i també assenyalen que les autoritats no donen cap “solució residencial als treballadors que s’han quedat sense res, passen les hores, passen els dies i no hi ha resposta”.

"No és un fet aïllat. Succeeix cada any. Milers de persones malviuen sense aigua a Huelva i el Govern perpetua des de fa 20 anys aquesta situació. És abandonament i racisme institucional", denuncien.

Una situació similar a la d’aquesta matinada es vivia el 13 de juliol, quan les flames van arrasar amb l’assentament conegut com a Hotel Portugal, un dels campaments de barraques més grans de Lepe. Les organitzacions migrants van denunciar llavors que es tractava del segon incendi en menys de 24 hores. La majoria dels habitants eren homes malians, temporers del camp que viuen en barraques construïdes amb pallets de fusta, cartons i plàstics, sense aigua, ni llum. En aquest ambient, una flama es transforma fàcilment en un incendi que arrasa amb tot en minuts.

Seydou Diop, portaveu de la Asnuci i la campanya #RegularizaciónYa a Lepe, denunciava en aquest moment que no comptaven amb cap alternativa residencial. “El que estem demanant, una mesura molt urgent amb solucions. De moment no tenim cap recurs per a allotjar a la gent, i tothom sabem que a Lepe hi ha un rebrot de coronavirus. I l’Ajuntament diu que no té recursos per a habilitar (habitatge) a aquesta gent.”

“Els papers, la documentació, els passaports, tot està cremat…”, explica Seydou Diop. “Tot, ho han perdut tot. I han de començar una altra vegada de zero. Sabeu el dur que és?”

https://youtu.be/E8W62vMAyZo

A Lucena del Puerto, l’incendi es va produir uns dies després que l’Ajuntament comencés amb intents d’esfondrament de les barraques amb buldoceres i grues, la qual cosa va ser frenada només per la protesta dels col·lectius migrants. Per això hi ha moltes sospites que els incendis poden ser intencionats, per a expulsar als migrants una vegada acabada la campanya de recol·lecció dels fruits vermells.

L’alcalde de Lucena, Manuel Mora assegurava en un programa de TV que els temporers “són aquí perquè no volen pagar un lloguer”. Des del col·lectiu de Jornaleres de Huelva en lluita expliquen que, en realitat, no sols que els temporers guanyen una misèria, sinó que, a més, al poble “ningú els vol llogar i no tenen altres opcions d’habitatge”.

“És una autèntica vergonya que impresentables com aquest personatge ocupin càrrecs polítics tan importants. Hauria d’anar-se’n vostè una temporadeta a una barraca a veure el que li sembla aquest estil de vida”, afirmaven en el seu compte de Twitter.

Aquest divendres 17 de juliol està convocada una manifestació a Lepe per a exigir habitatges dignes i garantia residencial per als temporers. El diumenge 19 de juliol estan convocades manifestacions en ciutats de tot l’Estat espanyol per la regularització immediata i permanent per als migrants sense papers.
temes relacionats

Racisme institucional   /    Migrants   /    Immigrants   /    Andalusia   /    Racisme   /    Societat

Comentaris

Comentar