×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Última enquesta mostra a Bolsonaro creixent i empata amb Haddad en segona volta

L'enquestadora Datafolha mostra a Bolsonaro amb 39%, sobre la base d'un càlcul de vots vàlids en els quals elimina fins a a els indecisos. En segona volta hi hauria empat tècnic.

dissabte 6 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

Les eleccions en el gegant sud-americà estan a la recta final, i aquesta última setmana van abundar les maniobres de tot tipus amb l’objectiu d’enfortir el vot a Bolsonaro.
L’enquestadora Datafolha es va sumar a l’ona bolsonarista que ja venia encapçalant el multimedio Globo i que tenen com a respatller les arbitrarietats de la corporació judicial, la tutela dels militars i el "vistiplau" dels mercats.
En aquest cas el diari Folha de Sant Pablo, que ja venia fent propaganda sobre el suport a Bolsonaro de part de la cúpula militar, va llançar aquesta última enquesta (al costat de Globo) en la qual el candidat de l’extrema dreta apareix creixent diversos punts, traient-li un ampli avantatge al candidat del PT, Fernando Haddad.
La "màgia" que permet a Bolsonaro passar de 31% d’intenció de vots que tenia a principis de setmana als 39% de l’última enquesta, està a la base de càlcul. En l’últim sondeig Datafolha mostra el percentatge dels vots vàlids, és a dir eliminant els vots nuls o en blanc, però també a la porció que encara es defineix com a indecís.
Amb aquesta formula Bolsonaro arribaria a 39% dels vots, quedant a 11 punts de guanyar en primera volta, on es necessita el 50% dels vots més un per guanyar. Encara que la bretxa és bastant àmplia com perquè la pugui tancar abans de les eleccions del diumenge, el excapitan quedaria enfortit i ben instal·lat cap a la segona volta. Haddad per la seva banda arribaria a 25% dels vots vàlids en primera volta. Tots dos candidats passarien a un balotaje en el qual Datafolha anuncia un empat tècnic.

Aquests nombres baixen si es pren la totalitat dels vots, sense eliminar els nuls, en blanc, i indecisos. En aquest cas Bolsonaro quedaria en 35%, encara que creixent 3 punts des de l’últim sondeig, enfront d’un Haddad que ve estancat entorn del 22% des de fa una setmana.

Com cap dels dos obtindria més del 50 % de suports en les eleccions d’aquest diumenge, Bolsonaro i Haddad s’enfrontarien en una segona volta el proper 28 d’octubre, on apareixen tècnicament empatats amb un 44 % i 43 % d’intenció de vot, respectivament.

Tots dos són també els candidats que tenen major rebuig entre els electors. El 45 % dels entrevistats va assegurar que no votarien en Bolsonaro en cap circumstància, mentre que el 40 % va expressar el mateix de Haddad.

La dada destacable de la corba de rebot als candidats és significativa en el cas de Haddad, ja que mentre que Bolsonaro fa setmanes que manté un nivell de rebot que oscil·la entre el 44% i 45%, Haddad va créixer exponencialment des que va ser triat per Lula com el seu successor com a candidat del PT. En això ha col·laborat la campanya sistemàtica dels mitjans, els empresaris, la cúpula militar i la bancada evangèlica en contra de la candidatura de Haddad. Mentre que el creixement de la seva figura, per la transferència de vots de Lula, es va estancar fa una setmana, la imatge negativa va seguir creixent fins avui.
Segons l’enquesta Datafolha, encarregada per la Xarxa Globo de Televisió i el diari Folha de Sao Paulo, Ciro Gomes es va mantenir amb un 11 % de les simpaties, quedant tercer però sense possibilitat de passar a segona volta. Per la seva banda el neoliberal Geraldo Alckmin, va caure del 9 % al 8 %, mentre que la colpista Marina Silva, va quedar en un 4 % d’intenció de vot. El sondeig, que té un marge d’error de dos punts percentuals, va entrevistar a 10.930 persones entre el dimecres i dijous d’aquesta setmana.

Pot interessar-te: La burguesía brasileña mueve sus piezas a favor de Bolsonaro


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”