Món obrer

SANITAT

USOC convoca vaga de sanitat a Catalunya

Aquest dimarts, el Sindicat USOC ha convocat a tot el personal sanitari a la vaga -excepte el personal de la comarca de Segrià- contra les retallades, la compensació per categories i pel 100% pública.

dimarts 7 de juliol de 2020| edició del dia

La Unió Sindical Obrera de Catalunya ha convocat als professionals de la sanitat pública catalana a la vaga per aquest dimarts. El Sindicat protesta contra les retallades de plantilla i els abusos que aquesta està sofrint en els diferents centres sanitaris. Alhora la central sindical denúncia que la gratificació feta per la Generalitat cap a la plantilla de la sanitat és “injusta, classista i sectària”. I acaba amb un contundent "Posar preu a la vida dels seus professionals sanitaris depenent de la seva categoria professional és d’autèntica baixesa moral”.

A mitjan juny, el Govern va oferir una compensació econòmica al personal sanitari que suposadament s’inclourà a les nòmines d’agost dels diferents professionals, i pot oscil·lar entre els 350 euros i 1.350 euros en funció de la categoria professional, la presencialitat i el grau d’exposició al coronavirus. Una mesura que ha rebut un allau de crítiques, tant per part dels sindicats com també de diferents col·lectius de sanitaris. Per exemple, la Plataforma de “Sanitaries en lluita” ha qualificat la compensació de “pagueta ridícula i classista”.

Et pot interessar:Perquè es mereix menys una auxiliar d’infermeria que un metge? Una paga que no compensa les retallades

La USOC ha convocat al personal de l’àmbit sanitari a la concentració d’avui a les 11hs a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Els treballadors i treballadores sol·liciten estabilitat en les contractacions, conveni únic, que la Sanitat sigui 100% pública, igualtat en la gratificació per covid-19 sense importar la categoria de cada treballador ni la seva adscripció incloent el personal del SEM i als soci-sanitaris, recuperació dels drets perduts com el 5% del salari, paga extra, etc.

Al mateix temps, han aclarit que la vaga no es farà efectiva en aquells centres de la comarca del Segrià. Això és per la quantitat de brots de Covid 19 que hi ha a la zona. Per tant, el personal sanitari estarà, com ho ha estat fins ara, en la primera línia de lluita contra el virus i vetllant per la salut dels sectors populars.

La realitat és que la pandèmia ha posat en evidència les conseqüències més crues d’una Sanitat Pública totalment desmantellada a causa de les retallades de CiU, però també precedides per l’anterior legislatura del Tripartit. Mentre el lobby sanitari privat ha vist créixer enormement els seus beneficis en els últims anys.

Mentrestant l’actual Govern de la Generalitat també ha continuat beneficiant la sanitat privada, anunciant una transferència de 48 milions d’euros pels serveis “prestats” durant la crisi sanitària. Aquesta és la seva manera d’“intervenir” la sanitat privada, regalant-li milions d’euros a un sector que s’ha lucrat enormement aquests últims anys a costa de les retallades. És més, malgrat haver “intervingut” la sanitat privada, mentre els hospitals públics estaven completament col·lapsats en plena expansió de la pandèmia, continuaven havent-hi llits buits als hospitals privats.

Et pot interessar:Milions per a la privada, compensació única per als sanitaris: i el 5% per quan?

Tot i voler tapar-ho amb una compensació econòmica, són evidents els interessos que té aquest Govern que ha continuat fent tractes de favor i beneficiant als grans capitalistes. Per això hem de mobilitzar-nos juntament amb les treballadores sanitàries, per a lluitar per una sanitat pública al 100% i que la xarxa pública sanitària deixi d’estar sota control dels lobbies sanitaris.

Alhora, és necessari acabar amb els tractes de favor del Govern de la Generalitat cap a les mútues i les clíniques privades, privatitzant en la pràctica la sanitat pública. I això només podrà fer-se efectiu amb la nacionalització total de la sanitat privada sota control dels seus treballadors, i sense pagament de cap mena d’indemnització.
temes relacionats

Sanitat privada   /    Crisi de la sanitat pública   /    Treballadors sanitat   /    Sanitat pública   /    Món obrer   /    Catalunya   /    Món obrer Estat espanyol

Comentaris

Comentar