×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Llarena aplica la derogació de la sedició pero manté la malversació i desobediència sobre els liders independentistes

El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, instructor del procés, ha aplicat la derogació del delicte de sedició al expresident català Carles Puigdemont, però manté el seu procés per malversació i desobediència, segons informen fonts de l'alt tribunal.

Ivan Vela

dijous 12 de gener
Facebook Twitter

Avui ha entrat en vigor la derogació del delicte de sedició després del pacte aconseguit a finals del 2022 per PSOE i ERC. Les primeres reaccions des de la judicatura no s’han fet esperar.

El jutge Llarena considera que la derogació d’aquest tipus delictiu planteja un "context proper a la despenalització" dels fets investigats, al no encaixar en desordres públics. Llarena també ha deixat sense efecte les euroordres actuals per sedició, però ha acordat la cerca i captura de l’expresident i els exconsellers Toni Comín i Lluis Puig per malversació i desobediència.

L’ordre de detenció que pesarà sobre ells a partir d’ara serà d’àmbit nacional. El delicte pel qual està processada la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i l’exconsellera Clara Ponsatí passarà ara a ser desobediència.

El magistrat Llarena tramita la causa contra Puigdemont i la resta de líders independentistes que es van fugir per esquivar a la justícia espanyola. L’expresident i els exconsellers catalans es troben a Bèlgica, mentre que la líder d’ERC es troba a Suïssa.

En la seva resolució, Llarena explica que esperarà que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) resolgui sobre la retirada de la immunitat parlamentària de l’expresident Puigdemont i l’exconseller Comín i sobre la qüestió prejudicial que li va plantejar per prendre una decisió sobre la emissió de noves euroordres.

La judicatura espanyola mostra novament una inesgotable set de venjança davant tot allò que tingui relació amb el moviment democràtic català.

A més sense oblidar que aquesta reforma del Codi Penal dut a terme per PSOE i ERC, malgrat derogar la sedició, inclou noves penes més greus a actes de protesta, que són de fet els que afecten la majoria dels i les activistes que es troben en mig de processos judicials.

Cal veure com avança aquesta nova petició del jutge Llarena i els moviments de les defenses del líders independentistes, que ja ahir van afirmar la seva intenció de demanar l’absolució total dels seus defensats, a l’entendra que, un cop derogat el delicte de sedició, cap d’ells va cometre delicte de desobediència o malversació.

Però el que queda clar, ja des del minut 1 de la reforma del Codi Penal, és que la Judicatura i la dreta mantenen la seva persecució i repressió sobre el moviment independentista.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”