Política Estat espanyol

CATALUNYA

Tsunami Democràtic, un gol al Règim?

Tsunami Democratic es prepara per a una nova gran acció al clàssic entre Barça i Madrid de demà. Potencialitats i límits d'una lluita democràtica pel dret a l'autodeterminació i contra la repressió que necessita ser desbordada pels sectors de la joventut i la classe treballadora.

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

dimarts 17 de desembre de 2019| edici� del dia

A menys de vint-i-quatre hores perquè comenci la nova acció de Tsunami Democràtic coincidint amb Barça-Madrid, tots els ulls estan posats al Camp Nou i als seus voltants.

Fa setmanes la mateixa plataforma de Tsunami Democràtic ja avançava que el Clàssic entre Futbol Club Barcelona i Reial Madrid seria escenari d’una nova convocatòria per a visualitzar la “situació d’excepcionalitat política, judicial i repressiva a Catalunya”.

A partir d’aquí, el mainstream mediàtic i els grans grups de comunicació van començar una nova campanya de criminalització per TV i premsa escrita sobre l’acció que durà a terme Tsunami Democràtic.

No obstant això, des de la plataforma van assenyalar a través de les xarxes socials que la seva intenció no és bloquejar o suspendre el partit, sinó tot el contrari, aprofitar aquest esdeveniment esportiu celebrat en l’estadi del Camp Nou de Barcelona i seguit per milions de persones a tot el món per a visualitzar el moment d’excepcionalitat latent amb presos, ferits, exiliats i amb la deterioració dels drets fonamentals i democràtics, alguna cosa que es pretén realitzar fins i tot sense l’acceptació de cap de les directives de tots dos clubs per a aquesta acció.

Més enllà d’això, des de Tsunami Democràtic no han informat en què consistirà l’acció. L’única cosa que se sap fins al moment és que des de la plataforma criden a concentrar-se a tothom a quatre punts diferents dels limítrofs del Camp Nou. Des del col·lectiu han assenyalat que ja hi ha més de 25.000 persones confirmades per a realitzar l’acció d’aquest dimecres i nombrosos autobusos organitzats des de diferents punts de Catalunya.

Per part seva, des dels Mossos d’Esquadra han informat que hi haurà un dispositiu format per més de 3.000 agents entre unitats del propi cos policial autonòmic i la seguretat privada del FC Barcelona. A més, des del ministeri d’Interior han desplaçat 500 agents entre Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Tsunami Democràtic ha sorprès durant aquests mesos per les seves accions massives i l’efecte “col·lapse” que han tingut, tant el mateix 14 d’octubre, data en què es va fer pública la sentència del Tribunal Suprem contra els líders sobiranistes, a l’aeroport del Prat, com els dies posteriors a les eleccions generals amb els talls de carretera a la frontera amb França.

No obstant això, l’objectiu de Tsunami Democràtic es veu limitat a l’estratègia i perspectiva del "sit and talk", tot en el marc de mantenir les il·lusions en la comunitat internacional perquè pressioni a l’Estat espanyol per a “dialogar”. Unes institucions, les de la Unió Europea, que ja han donat mostres més que suficients de “mirar cap a un altre costat” envers el conflicte català, i posicionar-se, d’aquesta manera, amb l’Estat espanyol.

En aquest mateix sentit, el mètode de Tsunami Democràtic basa les seves accions en llançar es consignes al conjunt dels individus que tinguin disponibilitat per a participar i a través de la seva app, impedint així que la presa de decisions pugui ser de manera conjunta i la participació molt més massiva. Un mètode, a més, que permet mantenir el control de la situació i evitar el desbordi dels carrers per part de sectors que no mantenen cap il·lusió en el diàleg que persegueix l’adreça procesista amb el PSOE de Pedro Sánchez.

Aquest dimecres està plantejada una nova gran jornada reivindicativa en la qual les aspiracions democràtiques pel dret a decidir del poble català i la lluita contra la repressió a Catalunya tornaran a situar-se a primera pàgina internacional.

No obstant això, que millor que l’acció d’aquest dimecres pugui convertir-se en un punt d’inflexió perquè sectors de la joventut, els mateixos que van sortir a lluitar contra la sentència i contra la repressió, aquestes noies i nois de la generació 14O, alguns dels quals avui fins i tot continuen a la presó provisional com a presos polítics, puguin també decidir com organitzar la resposta davant la situació excepcional que es viu a Catalunya, juntament amb sectors de la classe treballadora.

I això és possible mitjançant l’autoorganització, promovent assemblees als llocs d’estudi, barri i també de treball. Un factor que ajudaria que al fet que la classe treballadora entrada en escena i pogués aportar els seus mètodes de lluita, com la vaga general, tal com està passant des de fa més d’una setmana a França contra la reforma de les pensions de Macron.
temes relacionats

Estat espanyol   /    Política Estat espanyol   /    Repressió   /    Règim del ’78   /    Autodeterminació de Catalunya   /    Catalunya

Comentaris

Comentar