×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Trump, treu les teves brutes mans de l’anti-feixisme

Trump va anunciar la declaració de “Antifa” com a organització terrorista. Juntament amb la resta de la dreta estatunidenca, estan tractant de fer callar el antifascismo, i amb això, tota la resistència a la seva agenda reaccionària. Es fa urgent combatre aquest atac contra l'esquerra.

Robert Belano

dimarts 2 de juny de 2020
Facebook Twitter

No content amb els atacs contra immigrants, musulmans, diversitat sexual i dones, Trump i la dreta del Congrés han posat els seus ulls en l’esquerra. Aquesta setmana Ted Cruz i el senador pro-Trump Bill Cassidy van presentar una resolució per a etiquetar a “Antifa” com una "organització terrorista domèstica" i van demanar al FBI que investigués al grup per suposades activitats criminals. Ja al juliol de 2019, Donald Trump afirmava que estava considerant la resolució, argumentant que "facilitaria el treball de la policia".

Mentre que la resolució del Congrés de Cruz seria en gran part simbòlica i no canviaria cap llei existent, la mesura, si s’aprovés, segurament tindria un efecte esgarrifós en tota l’esquerra. Hauríem de defensar allò que es considerat antifeixista contra aquest atac, i tots els atacs de la dreta, amb tots els recursos a la nostra disposició.

“Antifa” (abreviatura d’antifeixista) és un col·lectiu d’activistes que remunta la seva història a l’Acció Antifeixista i agrupacions afins a l’Alemanya de l’època nazi. La història moderna de Antifa va començar en els anys 70 i 80. Ha crescut dramàticament des de l’elecció de Trump en 2016 i avui dia és gairebé un nom familiar. Els seus membres s’adhereixen principalment a l’anarquisme, encara que també participen activistes d’altres tradicions polítiques. Es va mobilitzar durant la inauguració de Trump i ha interromput diverses manifestacions i mítings de la dreta. Antifa va començar a aparèixer en els titulars nacionals després de diversos enfrontaments sagnants amb grups d’extrema dreta en ciutats com Berkeley i després Charlottesville. En aquesta última ciutat, els supremacistes blancs van assassinar brutalment a l’activista Heather Heyer i van ferir a altres 19 persones en 2017.

Aquesta no és la primera vegada que Antifa ha estat blanc d’un atac. L’administració Trump va intentar condemnar a prop de 200 activistes, inclosos membres de Antifa, que es van manifestar durant la seva presa de possessió amb càrrecs criminals, encara que l’intent va fracassar i tots els càrrecs van ser retirats a principis d’enguany. En 2017 Dakota del Nord va aprovar una llei contra les màscares dirigida als activistes d’esquerra i a Antifa, els membres de la qual solen cobrir-se la cara durant les manifestacions. Fins i tot la ciutat "progressista" de Portland va proposar recentment una llei similar. Els membres del Congrés han tractat d’impulsar una versió federal de la legislació antienmascarament, però fins ara no han tingut èxit.

Els esforços de Cruz i de la dreta per demonitzar a Antifa i a l’esquerra en general serveixen de distracció útil davant un veritable ressorgiment del terror de la dreta al país. No sols els matons obertament supremacistes i feixistes han marxat per les principals ciutats, sinó que els actes de violència de la dreta han aconseguit nivells no vists en dècades. Entre aquests actes es troben l’assassinat de nou membres de l’església negra en Charleston i l’atac en 2018 a la sinagoga de l’Arbre de la Vida a Pittsburgh, en el qual van morir 11 persones. Mentrestant, els crims d’odi antimusulmanes han augmentat en tot el país.

A més d’aquests clars atacs a grups racials i ètnics minoritaris, diversos altres tirotejos massius d’homes solitaris, inclosos els de Parkland i Orlando, Florida, van ser duts a terme per homes que defensaven opinions d’extrema dreta, xenòfobes o misògines.

L’assassinat de George Floyd, nou crim racista de la Policia als Estats Units: tota la solidaritat amb la imponent revolta social!

Per descomptat, totes aquestes tendències es produeixen en el context d’una administració presidencial racista i antiinmigrant als Estats Units i el sorgiment de governs de dreta a tot el món, que han fet de la persecució dels immigrants i les minories la seva primera prioritat. El mateix Trump va declarar durant la campanya que bloquejaria a tots els musulmans perquè no entressin al país. Va declarar que hi havia algunes "bones persones" entre els grups neonazis que van marxar en Charlottesville.

El nou primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha anomenat a les dones musulmanes que porten el niqab "lladres de bancs" i ha usat les calúmnies més ofensives possibles en parlar dels negres africans. Mentre desenes de milers de migrants són arrestats, tancats en gàbies, passen fam i sofreixen abusos, la dreta ha optat per centrar-se en la prevenció de la "violència" de Antifa, un grup que fins i tot fonts conservadores admeten que no és responsable de treure una sola vida.

Els atacs contra Antifa també tenen un altre propòsit. Reprimir a l’esquerra és principalment una eina per a la classe capitalista per a lluitar contra les demandes dels treballadors per augments salarials i millores en les seves condicions de vida. Mentre els treballadors no tinguin representació política, no podran fer sentir les seves demandes de manera efectiva i es veuran obligats a triar entre el menor dels dos mals pro-capitalistes. En temps de crisi, inclosa la llarga crisi que va començar en 2008, aquesta és una tàctica particularment important perquè el capital mantingui la rendibilitat.

S’intensifiquen les protestes als Estats Units per a exigir justícia per George Floyd

Antifa no és l’única organització de l’esquerra que s’enfronta a una creixent persecució i criminalització. Des de 2017, almenys 18 estats han aprovat o proposat lleis dirigides a prohibir les protestes contra la construcció d’oleoductes, i noves lleis repressives poden estar en camí. Segons The Intercept, "La legislació proposada per l’administració Trump prescriuria fins a 20 anys de presó per ’inhibir el funcionament’ d’un oleoducte o gasoducte". A Hawaii, més de 30 activistes van ser empresonats per lluitar contra la construcció d’un telescopi de la NASA en terres indígenes tradicionals. Això sense esmentar l’ús de respostes policials fortament militaritzades a les manifestacions contra els assassinats policials en les comunitats negres, com la de Michael Brown en Ferguson, Missouri.

Els valents joves de Antifa han ajudat a cridar l’atenció sobre l’ascens de la dreta i han resistit els atacs reaccionaris contra les dones, els immigrants i la població racializada. Aquells que creïn en la fi de l’opressió i l’explotació han d’estar llestos per a defensar Antifa dels atacs polítics que s’originen tant dins com fora del Congrés. No compartim el mètode de Antifa. Creiem que els enfrontaments aïllats entre una petita minoria de la classe obrera i la dreta o la policia no derrotaran la xenofòbia o el racisme. Més aviat, creiem en el poder de la classe obrera per a canviar la societat: vagues, mobilitzacions i l’organització d’un partit obrer de masses disposat a prendre el poder polític.

No obstant això, no ens unirem a les queixes de la dreta i els liberals per la "destrucció de la propietat" causada per Antifa, ni ens preocupem pels dretans que han sofert alguns cops durs a les mans dels membres de Antifa. Els revolucionaris i tots aquells preocupats per acabar amb l’opressió i la supremacia blanca haurien de dir alt i clar: Saca les teves brutes mans de Antifa!


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï