Internacional

TRUMP GO HOME

Trump, no ets benvingut: massives manifestacions al Regne Unit

Una jornada de mobilització com no es veia des de fa anys a Londres i altres ciutats, en rebuig a les polítiques de Trump.

diumenge 15 de juliol de 2018| edició del dia

Centenars de milers de persones van protagonitzar aquest divendres les multitudinàries protestes al centre de Londres i en tot el Regne Unit per dir-li, "alt i clar" al president nord-americà, Donald Trump, que "no és benvingut”, en el marc de la primera visita oficial del mandatari.

"Say it loud, say it proud, Donald Trump’s not welcome here" ("Digues-ho alt i clar, Donald Trump no és benvingut aquí") va ser el càntic que es repetia entre els manifestants a Londres segons informava Alejandra Ríos, corresponsal d’Esquerra Diari en aquesta ciutat, que des de les primeres hores del matí prenien els principals carrers de la ciutat.

Al matí la plataforma Women’s March London va convocar a una mobilització de dones per rebutjar a Trump. Aquesta mobilització va confluir hores més tard en una gran manifestació convocada en comú per Together Against Trump, acabant a les places del Parlament i de Trafalgar, respectivament.

Segons xifres donades pels organitzadors, la primera marxa de les dones hauria congregat fins a 50.000 persones, mentre que la segona va arribar a reunir unes 250.000 persones a Londres, en la qual seria una de les mobilitzacions més multitudinàries des de les de 2003 contra la guerra de l’Iraq, segons informa l’agència EFE.

La frase “Trump, no ets benvingut” es va poder sentir en diversos altres punts del Regne Unit, com Belfast (Irlanda del Nord), Glasgow (Escòcia) o Windsor (als afores de Londres) on el president nord-americà es va reunir aquest divendres a prendre el te amb la reina Isabel II.

Durant les protestes els participants van portar consignes expressant diferents reclams: missatges contra la xenofòbia, la misogínia i el racisme, reivindicacions ecologistes o contra un possible acord comercial entre el Regne Unit i Estats Units després del "brexit". Es van sumar les denúncies contra la política de “tolerància zero” que Trump aplica contra els migrants indocumentats que arriben a Estats Units i que ha portat a la brutal mesura de separar a nens i nenes dels seus familiars.

En el cel de Londres es podia veure un globus gegant que representa al mandatari nord-americà com un bebè en bolquers, als carrers màscares amb el missatge "Trump fa pudor" a la cara de la gent o dones disfressades de les minyones de "El conte de la criada" ("The Handmaid’s Tale"), sèrie que s’ambienta en un futur distòpic i es basa en la novel·la de Margaret Atwood.

Mentre la mobilització continuava Trump es reunia amb la primera ministra britànica, Theresa May. Després de tractar d’explicar als periodistes les seves declaracions al sensacionalista diari anglès The Sun en les quals va dir que si el brexit segueix endavant tal com ho està negociant May “matarà” l’acord bilateral amb Estats Units, el mandatari nord-americà es va preparar per a la seva trobada amb la reina Isabel II.

En la seva entrevista al The Sun, Trump va aprofitar per mostrar el seu disgust amb les protestes contra la seva visita. “Abans m’encantava Londres com a ciutat. No he estat aquí des de fa molt temps. Però quan no et fan sentir benvingut, per què m’hauria a quedar aquí?”, va dir Trump.

El missatge que centenars de milers van expressar en el Regne Unit li va arribar clar al president d’Estats Units: Trump, i les seves polítiques, no son benvingudes.
temes relacionats

Regne Unit   /    En Català   /    #FueraTrump   /    Política Internacional   /    Theresa May   /    Brexit   /    Donald Trump   /    Internacional

Comentaris

Comentar