Internacional

ESTATS UNITS

Tribunal dels EUA ordena tancar l’oleoducte Dakota Access resistit per ambientalistes i Sioux

Un tribunal dels Estats Units va ordenar el dilluns el tancament de l'oleoducte Dakota Access, denunciat fa anys pel poble originari Sioux i per activistes a causa de l'impacte ambiental del projecte.

dimarts 7 de juliol de 2020| edició del dia

El poble Sioux de Standing Rock, Dakota del Nord, lluita fa anys al costat de grups ecologistes contra la construcció de l’oleoducte Dakota Access que travessa una ruta crucial de subministrament d’aigua.

La decisió del Tribunal del Districte de Columbia va arribar després de la cancel·lació d’un altre projecte d’oleoducte estatunidenc d’alt perfil el diumenge i va ser un cop dur per la política de l’administració Trump i el seu negacionisme, que aposta al desenvolupament dels combustibles fòssils al mateix temps que elimina i redueix les restriccions ambientals. Al mateix temps es tracta d’una important victòria per a la lluita d’anys del poble Sioux i els activistes ecologistes.

Segons la fallada, el Cos d’Enginyers de l’Exèrcit dels EUA va violar la Llei de Política Ambiental Nacional quan va atorgar a l’empresa Energy Transfer el permís per construir i operar un segment de l’oleoducte sota el llac Oahe a Dakota del Sud, al no emetre una Declaració d’Impacte Ambiental adequada.

La cort va ordenar a Energy Transfer tancar i buidar la línia de 570.000 barrils per dia en un màxim d’un mes. D’aquesta manera es tanca l’artèria més gran que transporta petroli cru des de la conca d’esquist Bakken de Dakota del Nord a les regions del Mitjà Oest i la Costa del Golf.

La fallada es produeix un dia després que Dominion Energy Inc i Duke Energy Corp decidissin abandonar l’oleoducte Atlantic Coast Pipeline de $ 8 mil milions, destinat a traslladar el gas natural de Virgínia Occidental als mercats de la costa aquest, després d’un llarg retard per aclarir legalment els obstacles.

"Avui és un dia històric per la tribu Sioux de Standing Rock i les moltes persones que ens han recolzat a la lluita contra l’oleoducte", va dir el Mike Faith, cap de la tribu Sioux de Standing Rock, que havia liderat les protestes contra el projecte.
“Aquest oleoducte mai hauria d’haver-se construït aquí. Els vam dir això des del principi ".

L’administració Trump, els legisladors republicans i els grups de lobby de la indústria petroliera van sortir a l’encreuament de la decisió judicial i van culpar als activistes per la decisió i el possible tancament de l’oleoducte.

Amb un discurs completament cínic, similar al que tenen les empreses i els grups de pressió per evitar les regulacions ambientals a tot arreu del món, l’aliat de Trump i senador per Dakota del Nord, Kevin Cramer, va dir que "Tancar l’oleoducte Dakota Access tindria conseqüències devastadores per a Dakota del Nord i la seguretat energètica dels Estats Units. Aquesta terrible fallada ha de ser ràpidament apel·lada”.

El American Petroleum Institute, el principal grup de pressió de la indústria de petroli i gas, que ha vingut guanyant terreny sota el discurs que nega el canvi climàtic per part del president Trump, va demanar una reforma urgent del sistema de permisos. El seu objectiu és eliminar-los per complet o baixar al mínim els requisits sobre l’impacte ambiental de la indústria petroliera.

Les accions de Energy Transfer van caure el dilluns en aproximadament un 8%.

La construcció de l’oleoducte s’havia frenat a fins de 2016 després de sis mesos d’una dura lluita contra dels lakotas sioux i els ambientalistes, però Trump l’havia reactivat per decret a penes va assumir. En aquest moment Trump va utilitzar com a excusa la "generació d’ocupacions" per tornar a posar en marxa la construcció de tots dos sense importar-li les denúncies per contaminació que produeix el mètode de fracking, ni que l’oleoducte de Dakota passi per terres ancestrals dels nadius Sioux.

La fallada judicial d’aquest dilluns suposa un dur revés per Tump i el lobby petrolier al mateix temps que un triomf per als Siuox i els ambientalistes.
temes relacionats

Crisi coronavirus   /    #Coronavirus   /    Estats Units   /    Internacional

Comentaris

Comentar