×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Treballadors en fàbriques d’iPhone a la Xina i l’Índia protesten pels seus drets

Els treballadors de Tech Group, Pegatron i Foxconn, les principals fàbriques de les cadenes de subministrament d'Apple, han afectat la producció de les seves plantes a la Xina i a l'Índia.

Salvador Soler

dilluns 21 de desembre de 2020
Facebook Twitter

Les protestes dels treballadors d’Apple han afectat fortament les cadenes de la corporació tecnològica a Àsia. El personal dels contractistes del fabricant de l’iPhone a l’Índia i la Xina van protestar per salaris i bonificacions impagats.

La corporació tecnològica estatunidenca va dir que suspendria nous negocis amb Wistron després de descobrir que el fabricant taiwanès no respectava les seves polítiques de proveïdors en retardar els pagaments als treballadors en una fàbrica de iPhones prop de Bangalore en el sud de l’Índia, al que se sumen els salaris impagats i l’explotació de joves estudiants en les plantes de la Xina

No és la primera vegada que Apple fa anuncis d’aquest tipus enfront de les brutals condicions laborals a les que són exposats els treballadors en les seves plantes a Àsia. El cas més emblemàtic va ser l’onada de suïcidis de Foxconn en 2010.

Però a més no es tracta de’“ètica empresarial” o empatia amb els treballadors, sinó que s’emmarca en una situació de guerra comercial i pressions cap a les empreses asiàtiques per a impulsar la diversificació productiva en tota la regió i regular la dependència dels subministraments xinesos. A més per a amortitzar l’augment de salaris a la Xina, quelcom que va produir una carrera entre els països del sud-est asiàtic per a atreure a aquestes inversions sortints, com per exemple Vietnam, Laos, Indonèsia, etc.

Una manifestació el 12 de desembre a la planta, considerada com un exemple dels esforços del govern indi per a impulsar la fabricació de tecnologia local, es va convertir en un de la lluita contra la hiper explotació. Els manifestants van mostrar la seva brega destrossant i calant foc les instal·lacions i actuacions dels gerents, mentre que la policia va realitzar desenes d’arrestos.

Posteriorment Wistron per a calmar les aigües es “va disculpar” amb els treballadors després de descobrir que no se’ls havia pagat correctament, dient que estava destituint el seu vicepresident per a l’Índia. Com a resultat, reestructuraria els seus equips de nòmina i contractació al país. “Vam cometre errors a mesura que ens expandim”, deia.

També és un revés per als plans de creixement d’Apple a l’Índia, el mercat de telèfons intel·ligents de més ràpid creixement, així com per a la iniciativa “Make in Índia” de Nova Delhi, que busca atreure als fabricants globals. Aquesta és l’estratègia de mercat de l’Índia enmig de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina per a tornar atractives les inversions al país, principalment les que surten d’aquest últim. D’altra banda, els esforços dels Estats Units per aixecar un nou pol tecnològic més de confiança que el gegant asiàtic.

Impulsar la producció de telèfons intel·ligents ha estat el cavall de batalla de Modi per a aquests esforços pintant-lo com una victòria demagògica tant per a les empreses com per als treballadors. Però es tracta d’un negoci d’Inversió i Desenvolupament que augmentarà a gran escala la desigualtat ja persistent en benefici dels empresaris. Això mateix estem veient en les vagues d’agricultors.

D’altra banda, els treballadors d’una línia d’assemblatge d’Apple a la Xina van protestar per les bonificacions impagades el divendres i el dissabte, quelcom que subratlla el desafiament de la companyia per a administrar la seva vasta cadena de subministrament pan-asiàtica durant la temporada de major activitat per a la producció de dispositius.

Centenars de treballadors de Pegatron, amb seu a Shanghái, el segon major assemblador de iPhones, van tenir les seves bonificacions impagades, segons vídeos de xarxes socials i grups com la Xinesa Labor Watch i UNN-la Xina.

“Retorni’ns la nostra sang i suor”, cridaven els treballadors fora de la planta de Pegatron.

Les protestes van ser de treballadors de despatx, personal eventual empleat per agències en associació amb Pegatron. Aquestes agències sovint prometen al personal entre tres i quatre mesos de salari com a bonificacions per a compensar el baix salari base.

Apple tendeix a anunciar nous dispositius a l’octubre i novembre de cada any, la qual cosa significa que els seus proveïdors enfronten un calendari atapeït per a contractar més treballadors a cap d’any. Els proveïdors d’Apple estan baix més pressió enguany, ja que la companyia planeja augmentar la producció d’iPhone en un 30 per cent a 230 milions de dispositius en 2021, segons Nikkei Àsia. Però la sòlida cadena de subministrament xinesa que redueix el cost general de producció, on el salari és només una part d’ella, obliga les empreses a avaluar totes les condicions del mercat.

En aquest cas, Apple no sols està assetjada per la guerra comercial als Estats Units i la Xina, o el conflicte geopolític xinès-indi, sinó també per les vagues dels treballadors que estan començant a moure els músculs d’una poderosa classe obrera que posa en relleu la feblesa de les corporacions més grans en el cor de la producció mundial.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea