×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Treballadors de farmacèutica Bbraun de CGT: “Després de les mobilitzacions i la jornada de vaga, vam aconseguir un conveni més favorable”

Conversem amb Ricard i Juan de Bbraun, del sector farmacèutic, afíliats a CGT, sobre l'actual situació d’inflació, com ha sigut la seva negociació de conveni aquest 2022 i les seves demandes i procés d’organització per aconseguir un conveni més favorable.

EsquerraDiari.cat

divendres 9 de desembre de 2022
Facebook Twitter

Fa pocs mesos els treballadors i treballadores de la farmacèutica Bbraun signaven un nou conveni per tal de no veure reflectit al seu salari la crisi económica actual producte de la inflació que supera el 6,5% a l’Estat espanyol.

Des d’Esquerra Diari parlem amb dos dels treballadors i afiliats a la CGT perquè ens donin el seu punt de vista de la situació actual i com ha sigut aquest procés de negociació.

Com afecta la situació actual d’inflació que estem patint aquest darrer any i mig?

Treballadors CGT: Al final hem d’interpretar que som marionetes en mans d’un sistema capitalista. La propia guerra o els problemes a les cadenes de subministrament han provocat que l’IPC augmenti moltíssim. Si a més, sumen l’augment dels tipus d’interès que han aplicat els Bancs Centrals, doncs al final els més afectats som nosaltres, la classe treballadora, que veu com no para de pujar els preus de tots els aliments i els béns que consumim i a més ara está pujant l’euribor aixì que hi ha un encariment per tots els costats.

Quin era el vostre conveni abans de la negociació?

Treballadors CGT: Nosaltres som una empresa farmacèutica. En teoría som del sector químic, el que passa es que tenim un conveni propi desde fa molts anys. La nostra negociació ha sigut en base a l’IPC, es a dir, no negociem un conveni amb cláusula de revisió salarial, sino que com dic, negociem en base a l’IPC de l’any anterior.

Aquest juny varem iniciar les negociacions en base a l’IPC que va tancar l’any 2021 que va ser d’un 6,5%. Històricament sempre hem tingut un conveni de centre i hem sigut majoritàriament dues empreses que estem dins d’aquest mateix conveni. Però al 2019 el Departament de Treball ja ens informa que un conveni de centre no pot tindre dins dues empreses, malgrat compartim centre de treball, som els mateixos treballadors, etc. Però com som dues empreses diferents el Departament ens notifica que hem de canviar el conveni.

En aquesta situació, el que es va decidir per votació de la plantilla, es que cada empresa tingués el seu conveni de centre. I es el que hem fet ara al 2022 les dues empreses, de gairabè 1.000 treballadors, negociar per tenir cadascuna el seu propi conveni de centre.

Davant la negociació del nou conveni, quines eren les pretensions inicials de l’empresa?

Treballadors CGT: Com dic, nosaltres negociem amb l’IPC vençut, es a dir, el del 2021 que era un 6,5%. A la primera reunió l’empresa ens va proposar un 1,7% més 150€ lineals. Òbviament això es quedava molt lluny de l’IPC del 6,5%, per tant la pèrdua de poder adquisitiu era evident.

Finalment aquesta primera proposta va evolucionar fins el que ha estat l’actord finalment signat.

I abans de veure el resultat final, quines eren les vostres pretensions inicials?

Treballadors CGT: Les nostres eren arribar a l’IPC de l’any anterior a més d’un plus, normalment del 0,5%. Per tant aquest any les nostres pretensions eren arribar al 6,5% de l’IPC del 2021 més un 0,5%. Es a dir, una pujada del 7%.

Per fer front a aquesta negociació, quin va ser el vostre procés d’organització i negociació amb la patronal?

Treballadors CGT: Com deia, ha estat una negoció una mica estranya perquè veníem de negociar conjuntament les dues empreses, i aquest any ho hem fet per separat. L’empresa des del primer moment va dir que mantindria les mateixes condicions per les dues empreses, així que va ser estrany perque en reuniem per separat pero el discurs de l’empresa era sempre el mateix.

Durant el moment de negociació, l’empresa de Surgical va oferir un augment del 2,5% més 500€ lineals. Això es va portar a la plantilla que va votar i va acceptar. Però l’altre plantilla, la de Medical, no va acceptar aquestes condicions i es van començar a fer mobilitzacions. Es van fer concentracions, aturades d’una hora fins arribar a una jornada de vaga.

Finalment es va arribar a un acord, que va ser un augment del 3,5% més 600€ lineals, que en base salarial suposa un augment aproximat del 5,2%. Aquest nou acord es va aplicar tant a la plantilla de Medical com de Surgical.

I un cop signat, com valoreu l’acord?

Treballadors CGT: Això es molt personal, pero veient els informes i notícies, hi ha empreses que estan signant acords pitjors. A més hem de tenir en compte que tal i com està la situació, el 2023 es continuarà perdent poder adquisitiu.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï