×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Treballadors de Facebook realitzen “vaga virtual” contra els missatges de Trump

Davant la passivitat de la xarxa social pels missatges d'odi del president estatunidenc, programadors, dissenyadors i altres empleats de Facebook aixequen la veu

Farid Reyes

dimarts 9 de juny de 2020
Facebook Twitter

Els treballadors mouen tot, incloent les xarxes socials, en aquesta ocasió, treballadors d’una de les xarxes socials més importants en el món, es van unir per a reclamar que es prenguin mesures davant els missatges que ha escrit en les seves xarxes Donald Trump amb motiu de les protestes que recorren els Estats Units per l’assassinat de George Floyd, víctima de la brutalitat racista de la policia en aquest país.

La decisió de Mark Zuckerberg, de no retirar missatges de Trump en Facebook, va deslligar una forta protesta dels treballadors d’aquesta empresa, molts d’ells van utilitzar Twitter, així com eines de comunicació interna de Facebook per a reclamar el no permetre missatges que inciten a la violència per part del president.

El post de Trump que va deslligar la protesta declarava que: “aquests PINXOS estan deshonrant la memòria de George Floyd, i no deixaré que això succeeixi”. Afegint: “Acabo de parlar amb el governador Tim Walz i li he dit que l’Exèrcit està completament al seu costat. Davant qualsevol dificultat assumirem el control, però, quan comenci el saqueig, començarà el tiroteig”.

Un missatge d’odi i de confrontació amb els milions de persones que, de banda a banda dels Estats Units, han sortit a manifestar-se reclamant justícia per a George, així com acabar amb la violència institucional que la comunitat afroamericana viu en aquest país i que s’expressa brutament amb aquesta mena d’assassinats, o amb el fet que la immensa majoria de la població carcerària és negra.

Mentre una altra xarxa social, Twitter, si va ocultar el missatge sota l’advertiment que feia apologia de la violència, el missatge en el cas de Facebook, roman intacte perquè Zuckerberg va considerar que no violava la política de la companyia sobre incitació a la violència.

No obstant això, per als treballadors, un posteo d’aquesta naturalesa clarament viola les anomenades “normes comunitàries” de la xarxa pel que està justificada la seva eliminació, no sols això, això és una cosa que s’hauria fet si vingués d’un altre usuari, però en ser Donald Trump qui el fa, tot apunta al fet que ell si pot agitar un missatge d’odi i cridar a la violència.

Això en el marc que s’han fet virals imatges i vídeos on grups feixistes, supremacistes blancs i llibertaris, surten armats de manera amenaçadora a confrontar als manifestants i a posar-se del costat de la policia i de la violència racial.

Zuckerberg davant les protestes dels seus treballadors es va limitar a declarar en Facebook: “Sé que moltes persones estan enfadades perquè hem deixat les publicacions del president, però la nostra posició és que hauríem de permetre la major expressió possible tret que provoqui un risc imminent de danys o perills específics”, la qual cosa va ser respost per molts dels seus empleats que van escriure que era un error el que estava fent i que era necessari prendre cartes per a impedir aquest tipus de missatges d’odi.

"Hem d’afrontar el perill, no amagar-nos”, va tuitar una treballadora de Facebook, Sara Zhang. “Participaré en la vaga virtual d’avui en solidaritat amb la comunitat negra”, va afegir, segons recull l’agencia AP. Mentre altres empleats de la xarxa social van dir en Twitter sentir-se “avergonyits”. “La inacció de Facebook per a eliminar els missatges de Trump que inciten a la violència em provoca vergonya de treballar aquí”, va escriure Lauren Tan, una enginyera de software treballadora d’aquesta empresa.

Mentrestant, desenes de científics que realitzen recerques finançades justament com Zuckerberg van demanar que Facebook limiti les publicacions del president estatunidenc, atès que propaga informació "errònia i "incendiària". Els investigadors, entre ells 60 professors d’importants institucions de recerca als Estats Units, van escriure una carta el dissabte dirigida al director general de Facebook per a planejar la necessitat d’intervenir en les publicacions del president racista, amb polítiques més estrictes sobre la informació falsa i llenguatge incendiari que incita a l’odi.

Els treballadors de tots els sectors, inclosos aquells que treballen en les xarxes socials, han d’unir-se per a lluitar contra el racisme i la xenofòbia que la dreta cerca propagar en el món. Si s’uneixen i organitzen poden voltejar de cap des de les fàbriques fins a les xarxes socials.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge