×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Treballadores sanitàries aplaudeixen a les de neteja: unides en primera línia

Aquesta imatge es va transmetre a un emotiu vídeo que es va viralitzar a les xarxes. Mostra que la divisió imposada per les empreses entre “les unes” i “les altres” pot trencar-se. Que darrere de les màscares segur hi ha rostres de diferents països, dones amb diferents contractes i professions, que es fusionen en una mateixa classe. Són les treballadores en primera línia.

Cynthia Lub

divendres 10 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Aquest emotiu homenatge ocorregut en el Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, s’ha viralitzat a través d’un vídeo que mostra com les “altres”, “les invisibles” són reconegudes com el que han estat sempre: les imprescindibles treballadores de la neteja dels hospitals.

Imaginem que aquests aplaudiments es reproduïssin a tots els llocs on treballen “les que netegen”. Retrunyiria el món des del més profund de les escoles, residències, universitats, hotels, centres de treball públics i privats, a les llars.

Sembla que aquesta pandèmia els dóna “visibilitat”, diuen els qui tal vegada mai van pensar en els dolors al cos que els ha portat aquest dur treball de netejar, carregar bosses d’escombraires o pujar i baixar les escales. Les cambreres d’hotels, Les Kellys, s’han autoorganitzat per, entre altres coses, donar veu a tots aquests mals que porten a les treballadores les empreses externalitzades.

Però també li dóna visibilitat, i molta més enfront de la crisi del coronavirus, als greuges més espantosos que provoquen a les treballadores el sistema capitalista patriarcal i els seus patrons.

Visibilitza per exemple que actualment el contagi entre treballadores de neteja en alguns hospitals arriba al 50% de la plantilla. Per tant, que són un dels sectors més exposats en aquesta crisi del coronavirus. I que Florentino Pérez amo de l’empresa de multiserveis CLECE, les està obligant a treballar sense protecció.

Visibilitza que empreses d’aquest tipus van penetrar com a voltors als centres de treball de serveis públics, contractades pels ajuntaments, municipis i governs privatitzant serveis essencials, com és el de la neteja. Això visibilitza també, la precarietat laboral feminitzada i els seus drets laborals gairebé inexistents, vulnerables al fet que les acomiadin quan Florentino i tots els seus amics així ho desitgin. Visibilitza llavors, la complicitat i negocis foscos entre les empreses externalitzades i els governs i els seus partits capitalistes.

Visibilitza el racisme institucional de gènere, perquè la gran majoria de les treballadores de la neteja migrants, les empreses es hi fan xantatge “pels papers” segons les reaccionàries lleis d’estrangeria. I ja vam veure com les van acomiadar sense cap mena de prestació en aquestes setmanes. El que visibilitza, tal com han denunciat els col·lectius de dones migrants, que les mesures “antisocials” del Govern les ha deixat excloses.

Però el més important, és que aquest vídeo visibilitza que les treballadores poden trencar la divisió entre les que tenen millors contractes i salaris i les més vulnerables. No és quelcom menor, perquè la pèrdua més brutal de les conquestes de la classe obrera, comença quan les patronals - amb la complicitat dels dirigents sindicals- aconsegueixen dividir-la per a afeblir-la. Dividir a les fixes de les d’obra i servei, a les que tenen contracte de les que no en tenen, a les que cobren més de les que cobren molt menys, a les racialitzadas de les natives, dividir amb el racisme i el masclisme.

Darrere de les màscares segur hi ha rostres de diferents països, dones amb diferents contractes i professions. Aquest vídeo mostra que aquesta divisió entre “les unes” i “les altres” pot trencar-se i que les fusiona la seva pertinença a una mateixa classe. Visibilitza que la crisi devastadora que pateixen les dones treballadores avui als hospitals pot derrocar qualsevol divisió, situant-les com el que són: treballadores en primera línia contra la crisi del coronavirus, que és una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents.


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Barcelona | @LubCynthia

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?