×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tornem a la presencialitat!, però les mesures covid segueixen sense pensar en l’alumnat més precari

El cas de la Facultat de Dret de la UB és un clar exemple de com, encara que torna la presencialitat, els degans continuen planificant les mesures covid sense tenir en compte les necessitats de l'alumnat.

Aitor M.

dijous 23 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Aquesta setmana és la primera per moltes de les estudiants que estem matriculades a la Facultat de Dret després de molt de temps. Les de primer van començar la setmana passada, alguns graus comencen online i d’aquí a dues setmanes també es retrobaran amb la vida universitària. I la Facultat de Dret, naturalment, ha pres una sèrie de mesures anticovid que novament són contradictòries.

Et pot interessar: Universitats: la semipresencialitat tornarà a ser la norma aquest curs

Des de ContraCorrent ja demanàvem la tornada a les aules d’una manera segura des d’inici de curs de l’any passat. Encara que els rebrots augmentessin, sí que molts sectors tornaven a una certa normalitat amb les corresponents mesures (encara que moltes vegades les patronals i les administracions no posessin totes les que calien). Però pels estudiants, i més en concret a la Facultat de Dret, no se’ns va permetre tornar en tot el curs. Amb l’única excepció dels de primer curs i de forma parcial. Habilitar més aules, més espais, posar mampares i altres mesures de seguretat no van estar als plans de la Generalitat i els rectors.

Ara, amb molta il·lusió hem començat aquest curs amb l’anunci d’una presencialitat total de la docència, gràcies bàsicament a què la vacunació està molt avançada. Amb aquesta presencialitat al cent per cent era d’esperar que hi hagués mesures de seguretat per evitar rebrots a la facultat, però la meva sorpresa va ser quan vaig topar-me amb elles. Era la mateixa filosofia: el mínim esforç per fer possible una tornada en condicions.

Bàsicament han restringit els menjadors a l’ús del microones durant els primers dies i no s’hi podia menjar a dins. Però no només això, sinó que la facultat no ha habilitat cap espai perquè les estudiants poguéssim menjar, fins que han hagut de recular per la pressió de l’estudiantat. L’altre mesura "sanitària" és tancar moltes de les fonts d’aigua que hi ha a la facultat.

Aquestes mesures en si no semblen molt greus, però si et pares a pensar són bastant preocupants. Que es tanqui el menjador i no puguis dinar a cap espai de la facultat és una mesura contra les estudiants precàries que no podem o no volem assumir el cost de dinar al bar de la facultat, que sí que està obert i sense cap mena de mesura de seguretat. S’ha d’esmenar que el menjador del professorat sí que està obert.

És en aquest punt, on li faig una qüestió al nostre deganat: quin tipus de coherència segueix aquesta facultat amb relació a la salut pública? Ja que veiem classes sense possibilitat de mantenir la distància de seguretat i el bar a rebentar, ja que tampoc s’habilita més espai per poder descongestionar. Quatre pots de gel hidroalcohòlic mal repartits i sense pràcticament protocols per a les alumnes que no puguin assistir a classe per estar confinades. A part de la retirada de gran part de taules i cadires dels passadissos, utilitzats tradicionalment per estudiar.

La resposta és clara, la Facultat de Dret no pensa en cap moment en totes aquelles estudiants que som precàries i que hem de fer ús del menjador o de les fonts d’aigua.

Exigim que les mesures de seguretat anticovid, no afectin les estudiants i que les decisions les prenguem entre totes, ja que professorat i alumnat són les que millor saben com es podria organitzar la facultat per un ús diari segur i pràctic per a totes.

També pots llegir: Manuel Castells contra el moviment estudiantil: la nova llei disciplinària per a la universitat


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria