×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tornada a l’escola des del 10 de gener, però sense reforçar les mesures de seguretat

El Govern i les Comunitats Autònomes han acordat aquest dimarts la tornada a classes presencials des del pròxim 10 de gener en tots els nivells educatius.

EsquerraDiari.cat

dimarts 4 de gener de 2022
Facebook Twitter

El gran interrogant després de les festes de Nadal era què passaria amb la presencialitat a les escoles. Amb la variant Òmicron del coronavirus deslligada en l’Estat espanyol, la idea de suspendre les classes havia rondat alguns despatxos.

Ara s’ha acordat la tornada a les aules. No obstant, alguns sindicats denuncien que es fa sense prendre les suficients mesures de seguretat.

Durant una roda de premsa, la ministra de Sanitat ha assegurat que “els protocols són fonamentals, però especialment la vacunació, com la millor arma per a continuar lluitant contra la covid-19 independentment de la forma en la que es presenti”.

Mentre que la responsable del Ministeri d’Educació ha explicat que es mantindrà la presencialitat, amb mesures com la ventilació creuada, la rentada freqüent de mans, l’ús correcte de màscares i potenciant la vacunació entre nens i adults.

"Vull llançar un missatge de tranquil·litat i seguretat a totes les famílies espanyoles. Podem tenir una volta a classe d’una manera segura i tranquil·la gràcies a la vacunació", ha expressat Alegria i ha assenyalat: "Prudència sí, alarmisme cap".

En el cas de les Universitats, el ministre Subirats ha expressat que es buscarà la presencialitat en els exàmens de gener, com en l’inici de classes del mes de febrer.

Durant aquests dies, molts sindicats i plataformes de les famílies s’havien pronunciat per la presencialitat. No obstant, no deixen de denunciar que les condicions en la sanitat i l’educació pública no són bones per a combatre la pandèmia. I per a aquest retorn a les aules no s’han pres noves mesures de seguretat necessàries.

Així ho expressen en un comunicat des del Sindicat STEs-Intersindical:

"Però, la part decebedora dels acords adoptats avui és l’absència de noves mesures que permetin afrontar el reinici de curs amb una major seguretat sanitària. Mentre que, en altres països, que també han optat per l’ensenyament presencial total en aquest inici de l’any 2.022, s’ha tornat a les aules amb proves serològiques, proves PCR o test similars per al conjunt de la població escolar, al nostre país, no serà així. França, Alemanya, Anglaterra o Itàlia han implementat aquesta mesura per a detectar possibles positius i partir així, amb una major seguretat".

Malgrat rondar els 20 mesos de situació pandèmica, la situació del sistema de salut en tots les seves àrees -des del rastreig, laboratoris, l’atenció primària i la xarxa hospitalària- continua sent de saturació per falta de personal, tenint en compte l’acomiadament a la tardor de 60.000 sanitaris amb “contractes covid” als hospitals, el tancament de plantes i reducció de llits en la sanitat pública en els anys anteriors.

Les retallades en educació pública no es van revertir, com és el cas de la pujada de ràtios per aula que no ha estat frenada. D’aquesta manera, els centres educatius són espais on és difícil mantenir distància social, com succeeix també en el transport públic.

La situació s’agreuja al no haver-se donat la construcció de nous centres educatius i més aules, contractació del personal necessari en educació per al desdoblegui de grups, entre altres mesures. En lloc d’això en els moments que hi ha hagut tancament d’aules o de centres al complet, el cost social dels confinaments ha recaigut sobre les famílies, accentuat per la bretxa digital i les càrregues laborals i de cures.

Una altra situació que no està contemplada en els acords del Govern i les CCAA és com cobrir les baixes del personal que es contagiï de Covid, quelcom que per la ràpida propagació d’Òmicron, serà quelcom de tots els dies.

Així ho assenyalen des del STEs-Intersindical: "D’altra banda, l’acord per a la represa de les classes el pròxim dia 10 amb normalitat, no deixa de ser una mera declaració d’intencions si no va acompanyat de mesures adequades, entre les quals és imprescindible la previsió de les baixes que puguin donar-se entre el personal docent i la seva adequada substitució. Mancant sis dies per al començament del segon trimestre de curs, les administracions educatives no semblen estar treballant en aquest sentit i si a això afegim les dificultats que s’estan donant en l’àmbit sanitari per a tramitar les baixes en algunes Comunitats Autònomes, es dibuixa un panorama no massa optimista."

Amb aquesta nova volta a classes, és molt important exigir la contractació de més personal en tots els nivells educatius, testatges i mesures sanitàries, a més de les baixes laborals pagues per a tots els treballadors i treballadores que hagin de cuidar als seus fills a casa, ja sigui per un contagi o per ser contactes estrets d’altres nens contagiats. També serà clau que docents, personal d’educació no docent i famílies puguin avaluar de manera conjunta com es produeix la volta a classes i si hi ha casos en què es fa necessari suspendre temporalment algunes classes, etc.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones