×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tests fallats: el govern i els empresaris juguen amb les nostres vides

Els tests ràpids de coronavirus, anunciats amb pompa, no funcionen. la Xina li adverteix a Espanya, que procedeixen d'una empresa sense llicència.

Iris Valdemi

dijous 26 de març de 2020
Facebook Twitter

Les pròpies autoritats del gabinet de crisi van explicar que és un lot de 9 mil tests adquirit a un proveïdor de la Xina, que han estat retornats. L’ambaixada xinesa denúncia que l’empresa a la qual li van comprar les autoritats de l’Estat espanyol, manca de llicència.

Les seves falles van ser comprovades per diferents laboratoris de microbiologia de grans hospitals: no detecten els positius com s’esperava, a penes reconeixen un 30% dels casos, quan el marge d’assertivitat hauria de ser d’un 80%.

La conclusió dels experts que van avaluar aquests kits de detecció és que caldrà continuar utilitzant la prova actual, la PCR, que triga fins a quatre hores a donar resultats i que requereix personal i equipament molt especialitzat.

Mentre es perd temps valuós amb compres fraudulentes i material que escasseja en els llocs on més ho necessita, Espanya lidera la taxa de contagis entre treballadors sanitaris: 6.500, més del 13% del total d’infectats.

L’empresa és Shenzhen Bioeasy Biotechnology que "no ha aconseguit encara la llicència oficial de l’Administració Nacional de Productes Mèdics de la Xina per a vendre els seus productes", segons les autoritats xineses.

Aquest dimecres, el Govern va anunciar que havia encarregat més de 5 milions d’aquests tests ràpids, però es desconeix si són del mateix fabricant. També ha anunciat que ha trobat nous proveïdors per als kits, mentre està estudiant com produir els següents tests al país, però estan a l’espera que alguna empresa es faci càrrec.

Ja n’hi ha prou de desídia i ineptituds que costen vides. Si els test que es poden realitzar ara són PCR és urgent que es capaciti de manera immediata a milers d’estudiants de medicina, tècnics i investigadors per a poder realitzar-los en la setmana vinent, sumant-se a la xarxa sanitària estatal en condicions dignes i segures de treball.

Al mateix temps, és urgent que s’intervinguin totes les empreses químiques i farmacèutiques que sigui necessari per a posar-les sota control dels seus treballadors, reclutant milers de científics i tècnics disponibles, perquè es fabriquin en sèrie centenars de milers de nous kits que permetin fer un testatge massiu de la població, tal com demana l’OMS.

No només a l’Estat espanyol

L’Estat espanyol no és l’únic país que ha denunciat la fiabilitat dels tests ràpids. El govern de la República Txeca està rebent crítiques després que els 300.000 tests que va adquirir de la Xina per un muntant de 1,83 milions d’euros no estiguin funcionant com s’esperava. Com aquí, estan mostrant fins a un 80% de taxa d’error.

Pavla Svrčinová, de l’Institut d’Epidemiologia de la Universitat de Ostrava, va explicar que van instal·lar unes estacions de testatge a l’Hospital Universitari de la ciutat txeca per a emprar aquestes proves d’anticossos. "Per sort, també prenem mostres per a continuar analitzant-les i llavors ens vam adonar de la taxa d’error dels tests", va dir al periòdic ’Seznam Zpravy’.

Segons publica avui el mateix diari, l’Institut Nacional de Salut Pública txec va advertir a a principis de març que els tests d’anticossos podien fallar i que en cap cas havien de ser considerats equiparables als PCR o basar-se en ells per a donar suport a un diagnòstic.

La feblesa d’aquesta mena de dispositius, en paraules de l’institut txec als seus metges, és que no cobreixen l’anomenada ’finestra immunològica’, aquests primers 5-7 dies després de la infecció, quan els individus són més infecciosos però encara no han generat anticossos.

Et pot interessar: Per què encara necessitem fer test massius de detecció del coronavirus


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”