×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Teresa Rodríguez condemnada per denunciar al ministre franquista Utrera Molina com a responsable de la mort de Puig Antich

La líder de Podemos Andalusia haurà de pagar 5.000 euros a la família del ministre franquista Utrera Molina per denunciar que va ser co-responsable de l'execució de Salvador Puig Antich. Una jutgessa ha justificat l'ordenament jurídic de la dictadura per a condemnar a Rodríguez.

Alejandro Bravo

dimarts 21 de maig de 2019
Facebook Twitter

L’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a Teresa Rodríguez, militant d’Anticapitalistas i dirigent de Podemos a Andalusia, a pagar 5.000 euros als hereus del ministre franquista Utrera Molina, mort en 2017.

La causa per la qual ha estat condemnada és una piulada publicada el 2 de març de 2018 en la qual deia: “Avui fa 44 anys de l’execució a garrot vil de Salvador Puig Antich. Dels responsables del seu assassinat Fraga va fundar el PP i Utrera Molina va ser enterrat l’any passat al so del cara al sol per membres del mateix partit. Ells segueixen nosaltres també”.

A la sentència, la jutgessa María del Rosario Campesino Temprano considera que Teresa Rodríguez diu assassí a Utrera Molina amb el següent argument: "del text de dita piulada resulta que fa responsable d’un assassinat al pare dels actors, la qual cosa per tant suposa que se’l considera un assassí. [...] És evident la càrrega ofensiva del terme assassí, que encara que en aquest cas no s’utilitza textualment, resulta de l’assenyalat per la demandada a la piulada referida”.

La magistrada considera que és una “imprecisió” atribuir a Utrera Molina la mort del jove anti-franquista perquè “quan es va dictar aquesta sentència, era aplicable l’ordenament jurídic vigent”.

Qui va ser Utrera Molina?

Utrera Molina és un nom vinculat al franquisme des de la joventut. En 1942, als seus setze anys, va ingressar al Front de Joventuts i des de llavors va exercir diversos càrrecs de responsabilitat en la dictadura, sent governador civil a les províncies de Ciudad Real, Burgos i Sevilla.

En els últims anys del franquisme va exercir de ministre d’habitatge en el gabinet de Carrero Blanco i de Ministre Secretari General del Moviment en el primer govern d’Arias Navarro. En aquest moment Utrera va signar la condemna del militant anarquista Salvador Puig Antich, executat el 2 de març de 1974, que va ser l’últim pres mort a l’Estat espanyol pel mètode del garrot vil.

Posteriorment es va integrar a l’Aliança Popular de Manuel Fraga, concorrent per aquesta formació a les eleccions generals de 1977 com a candidat al Senat per la circumscripció de Màlaga. Ha estat membre destacat del patronat de la Fundació Francisco Franco i va ser acomiadat a la seva mort entre entonacions al Cara al Sol per un grup d’homes amb el braç enlaire, tal com tuiteaba Teresa Rodríguez.

No és la primera vegada que la justícia defensa els interessos d’aquest personatge estretament vinculat a la dictadura de Franco. Ja en 2014 l’Audiència Nacional es va negar a atendre l’ordre d’extradició contra José Utrera i altres divuit càrrecs franquistes emesa per la justícia argentina en la causa penal contra el franquisme.

Un fet que torna a mostrar la gran complicitat de les institucions del règim monàrquic del 78 amb el franquisme del qual prové. El reconeixement que fa la jutgessa a l’ordenació legal d’una dictadura genocida originada en un cop d’estat feixista és prova d’aquesta continuïtat. Igual que ho és la impunitat de la qual gaudeixen els seus principals protagonistes i responsables.

Denunciar aquesta impunitat implica seriosos problemes a les persones que s’atreveixen a aixecar la veu. Aquesta vegada ha estat el cas de Teresa Rodríguez, igual que el seu company dirigent de Podemos, també condemnat, Alfredo Díaz Cardiel.

Aquest mateix diari ha patit els intents de silenciar la veritable història darrere de la suposadament modèlica Transició espanyola, com a mostra la denúncia de l’excap Superior de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, cap a la nostra companya Verónica Landa per haver escrit un article en el qual donava compte de diversos casos de tortures, maltractaments o morts sota custòdia policial en els quals els seus responsables no van ser jutjats, van ser absolts o indultats.

Des d’Esquerra Diari i la CRT enviem la nostra màxima solidaritat a Teresa Rodríguez davant aquest nou i greu atemptat contra la llibertat d’expressió.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna