×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tercer dia de vaga del personal docent i administratiu de la UAB

Tot coincidint amb la selectivitat, els treballadors i treballadores de la UAB s’han llençat a la vaga per denunciar la precarietat que pateixen des de fa temps i que s’ha profunditzat amb la covid-19.

Aitor M.

dijous 10 de juny de 2021
Facebook Twitter

Foto: @CGT_UAB

Des del dimarts fins al divendres d’aquesta setmana, personal docent i administratiu de la UAB estan convocats a la vaga pel sindicat de la CGT. Denuncien la precarietat a la que els està portant el rectorat d’aquesta universitat a tots els treballadors i treballadores. Tot i coincidir amb les proves de selectivitat que transcorren al campus durant aquests dies, els exàmens s’han realitzat sense cap incidència.

Tant a la UAB com a la resta d’Universitats, la crisi educativa afecta de ple als treballadors, ja que són qui més noten les retallades i la mercantilització de la universitat, juntament amb l’alumnat. La situació pandèmica no ha fet res més que agreujar la precarietat en la que ja estava envoltada la universitat i, com des del comunicat assenyalen, amb especial menció a la UAB.

Des de la CGT denuncien que més de la meitat del professorat és temporal a través de la figura del professorat associat. Alhora, s’estén la temporalitat a la contractació del Personal d’Administració i Serveis, profunditzant així una doble escala salarial que pretén dividir la plantilla. A més, s’incompleix de nou l’Estatut del Personal Investigador en Formació i es neguen a regularitzar places, mantenint figures contractuals ad hoc que cobreixen feines estructurals.

El rectorat de la UAB ha estat ocupat durant els dos primers dies de vaga. Pel que fa l’Equip de Govern, el gest del Rector estripant l’octaveta informativa davant dels treballadors, tot un gest de la seva negativa a millorar les condicions de la plantilla. Es volen posar sobre la taula uns primers punts necessaris per intentar frenar aquest augment de la precarietat a la universitat. A continuació, reproduïm les principals demandes exigides pel sindicat:

1) L’equiparació de les pròrrogues COVID a 5 mesos per a tot el personal contractat d’obra finalista.
2) L’extensió de tots els contractes predoctorals fins als 4 anys, tot donant compliment a l’EPIF.
3) L’equiparació salarial dels postdocs segons dictamina la Llei de Ciència.
4) La regularització i estabilització del personal associat en figures contractuals a temps complet, tot donant compliment al conveni col·lectiu.
5) La contractació de manera indefinida i en la categoria contractual que li pertoca al personal d’administració i serveis en frau de llei.
6) La internalització dels serveis externalitzats (manteniment, neteja, cafeteries…).

Són punts necessaris pels treballadors d’aquesta universitat, ja que alguns d’ells són lluites que venen de fa temps i que segueixen perseguint, com ara el quart any dels investigadors predoctorals o la regularització a temps complet del personal associat.

Com ja hem vist, la precarietat no és aliena a l’administració pública i així ho demostren casos com el de les treballadores del SAD o les monitores del lleure a les escoles, exemples de com s’utilitza la temporalitat i la subcontractació com a vies per abaratir costos a costa d’empitjorar les condicions laborals dels treballadors.

Els governs que van pujar les taxes universitàries i obrir la porta a les empreses són els mateixos que externalitzen serveis de la universitat i precaritzen la seva plantilla. Per això, les demandes del personal docent i administratiu de la vaga de la UAB també han de ser les del moviment estudiantil i s’han d’estendre a les altres universitats.

Des de Contracorrent volem donar tot el nostre suport a la vaga del personal docent i administratiu de la UAB en la seva lluita contra la precarietat. Per una aliança de treballadores i estudiants en una lluita comuna contra la casta universitària, garant de les polítiques neoliberals de la Generalitat i el govern “progressista”. Només units podem combatre la precarietat que estem vivint.


Facebook Twitter

Aitor M.

Representant estudiantil a la Universitat de Barcelona

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”