Món obrer Estat espanyol

PRECARIETAT LABORAL

Telepizza va triplicar el seu benefici, però es nega a pagar el salari mínim

Els seus beneficis van ascendir a 31,8 milions d'euros. L'empresa preveu per a 2019 un benefici de 80 milions. El salari d'un treballador de Telepizza ronda els 5 euros l'hora, mil vegades menys que el que ingressa Pablo Juantegui, president de la companyia.

dimarts 2 de juliol de 2019| edició del dia

Telepizza és una companyia en ascens, així ho indiquen els seus resultats oficials. L’any 2017 l’empresa va elevar les seves vendes un 8,6%, fins a aconseguir els 561 milions d’euros, la qual cosa li va reportar un benefici de 31,8 milions d’euros, tres vegades més que en l’anterior exercici de 2016, en el qual van obtenir 10,7 milions segons recollia en el seu moment el portal de notícies econòmiques Expansión.

L’any 2018 no va ser menys profitós per a Telepizza. Encara que va tenir unes pèrdues netes de 10,4 milions això no es deu a una baixada de les seves vendes ni del seu benefici brut sinó a “ajustos extracontables i despeses no recurrents” per valor de 42,1 milions d’euros, fruit del procés d’aliança estratègica amb Pizza Hut. Part d’un ambiciós pla estratègic de l’empresa per a continuar estenent la marca pels mercats internacionals, que ha duplicat la seva grandària i l’ha convertit en el major operador multimarca de pizza a tot el món.

De fet, excloent aquesta enorme inversió realitzada, el benefici comparable abans d’impostos es va situar en 40,8 milions d’euros, un 5,2% més respecte a 2017, amb un augment del marge de benefici abans d’impostos de 1,3 punts bàsics, des d’un 10,7% a un 12%.

L’empresa preveu unes vendes de 1.200 milions per a l’exercici de 2019 i un benefici brut de 75 i 80 milions d’euros, que suposarien un avançament de deu anys en les previsions de creixement del grup. Telepizza és ja una immensa multinacional que opera en 39 mercats i compta amb més de 2.600 establiments.

Una pizza mitjana és igual al sou d’un dia

Aquestes xifres milionàries contrasten amb les condicions laborals en l’empresa i els salaris percebuts per aquells que atenen les comandes, preparen i reparteixen les pizzes, els treballadors. Els sous més habituals a Telepizza Espanya ronden els 5 euros per hora, normalment en jornades parcials de 3 i 4 hores. Això significa que el salari d’un dia està entorn de 15 i 20 euros, és a dir, el preu aproximat d’una pizza mitjana a domicili. La ultra-explotació, i no la massa, és l’autèntic secret dels resultats milionaris d’aquesta multinacional.

Per descomptat això suposa un negoci molt lucratiu per als seus inversors i directius. Dilluns passat l’empresa que es nega a aplicar la pujada del SMI va repartir als seus accionistes un dividend extraordinari de 131 milions d’euros amb càrrec a reserves. El president de Telepizza, Pablo Juantegui, cobra mil vegades més que un repartidor o un auxiliar de botiga i directius d’aquesta empresa evadeixen impostos en paradisos fiscals.

Telepizza porta gairebé 20 anys sense augmentar els salaris, la qual cosa ha suposat un empobriment constant per als treballadors davant cada pujada anual dels preus. Després de l’entrada en vigor de la pujada del Salari Mínim Interprofessional el passat 1 de gener a 900 euros, l’empresa s’ha negat a aplicar la pujada mantenint les mateixes retribucions des de l’any 2000. No obstant això, aquest fet no ha generat cap resposta ni des de la justícia ni des del govern, que miren per a un altre costat davant aquest incompliment flagrant de la llei.

La mobilització de la plantilla de Telepizza a Saragossa, que va fer vaga el 31 de maig i el 29 de juny –aquesta última amb la participació dels repartidors de
Glovo i UberEats–, totes dues amb un enorme èxit de participació, són tot un exemple de dignitat d’una joventut precària que mostra que l’organització i lluita de la classe treballadora és l’única via per a conquistar els nostres drets.

Et pot interessar: “La vaga a Telepizza ha demostrat que els sectors precaris es poden organitzar i sortir a lluitar”

El gran impacte mediàtic d’aquesta lluita, que ha aconseguit trencar el silenci mediàtic del periodisme empresarial, l’enorme repercussió en les xarxes socials i les importants mobilitzacions de solidaritat que van tenir lloc a Madrid i a Barcelona mostren la indignació generalitzada cap a aquest tipus de pràctiques per part d’aquestes empreses súper-explotadores i el suport social amb el qual compten aquests treballadors en la seva lluita contra aquestes.

Dissabte que ve és el torn de la plantilla de Telepizza a Barcelona que ha convocat vaga el 6 de juliol per a exigir també que s’apliqui la pujada del SMI. És necessari que aquestes lluites condeixin exemple i s’estenguin a la resta de botigues de Telepizza i altres empreses per a acabar amb les condicions de precarietat i súper-explotació que imposen a la classe treballadora. Estarem enfront d’una rebel·lió dels treballadors precaris?
temes relacionats

Joventut treballadora   /    Precarietat laboral   /    Joventut precària   /    Joventut    /    Explotació laboral   /    Món obrer Estat espanyol   /    CGT Telepizza   /    Telepizza

Comentaris

Comentar