×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Telepizza sanciona a treballadores per negar-se a treballar sense protecció i tanca botigues per COVID19

Reproduïm el comunicat de l'Assemblea de Treballadors/es de Telepizza amb el suport de la secció sindical de CGT Telepizza a Saragossa davant les sancions a deu companyes per negar-se a treballar sense protecció davant el COVID19.

IzquierdaDiario.es

dilluns 13 d’abril de 2020
Facebook Twitter

La plantilla anem a la vaga

A Saragossa, gairebé una desena de treballadores i treballadors de Telepizza, de la botiga situada a l’avinguda Miguel Servet, han rebut sancions disciplinàries per negar-se a treballar sense EPIs ni protocols efectius de protecció contra el COVID-19. Alfonso Ferret, Pablo Juantegui -amos de QSR- i Telepizza han decidit suspendre’ls de sou i de feina durant 20 dies.

La plantilla de Telepizza a Saragossa i la resta de ciutats portem setmanes denunciant públicament que l’empresa es negava a dotar-se d’un pla de prevenció acord a la gravetat de la situació i que estava mentint-li als clients dient que no corrien cap perill.

En aquest context d’inoperància per part de l’empresa, i d’acord amb l’Article 21.2 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, des de CGT Telepizza fem una crida als treballadors i treballadores a paralitzar la producció fins que no hi hagi un pla de prevenció realment efectiu i, sobretot, que es compleixi.

Fins i tot la pròpia Inspecció de Treball va haver d’exigir-li que implementés mesures urgents perquè ni tan sols s’estava complint l’obligació legal de mantenir la distància mínima entre els treballadors.

Les conseqüències d’aquest cinisme pervers per part de l’empresa no s’han fet d’esperar. Mentre es dedica a sancionar a treballadores que lluiten per dotar-se d’un pla de protecció, Telepizza va haver de tancar les botigues del Pilar per no complir la separació dels treballadors i Pignatelli per l’aparició de diversos casos de Coronavirus entre la plantilla!

Després, i gràcies a la paralització de l’activitat per part de la plantilla (que ara l’empresa vol reprimir de manera il·legal) es va aconseguir forçar que Telepizza adoptés (encara que amb lentitud esbalaïdora) un protocol de prevenció molt més estricte. No obstant això, no només es ve incomplint aquest protocol en gran part de les botigues. L’empresa ens passa el Pla d’Actuació ocultant als sindicats part de la informació, segueix sense actualitzar el Pla amb l’exigència d’Inspecció de Treball de mantenir els dos metres de distància (!), i continua obligant a treballar a aquelles persones que formen part dels grups de risc.

I a més, ha enviat a casa a la plantilla de les botigues amb COVID-19, sense aclarir com sobreviuran aquest mes, mentre la sanitat pública col·lapsada els donava la cita medica per a maig.

En aquest sentit, des de CGT Telepizza volem denunciar que la impunitat amb la qual actua Telepizza ve beneïda pel Govern. Com és possible que el “menjar porqueria” sigui un servei essencial? Com és possible que es permeti sancionar a les treballadores mentre Telepizza propaga el virus gràcies a incomplir tot protocol seriós de prevenció sense cap conseqüència?

L’objectiu de Telepizza no és la “solidaritat” o brindar un servei a domicili per a aquells que el necessitin, com pretén vendre’ns, sinó treure profit de la misèria humana, a costa de la salut de la plantilla i d’estafar als clients. A això se li agrega que “lluny d’acostar l’espatlla” pretén carregar-nos de nou els costos d’aquesta crisi. Telepizza (excepte QSR) ha signat un ERTO perquè el tancament de tendes sigui costejat per les arques públiques, mentre treu milions d’euros a costa del nostre treball i es nega a pagar impostos que evadeix en paradisos fiscals.

És per aquestes raons que hem legalitzat la convocatòria de Vaga:

1) Contra les sancions imposades a les nostres companyes.

A més exigim:

2) Un Pla de Prevenció seriós, que es faci efectiu, elaborat i controlat per un Comitè de Seguretat i Higiene format només pels delegats del comitè i representants de la plantilla de les diferents botigues que vulguin sumar-se.

3) Volem que enviïn a casa a totes les persones vulnerables amb el 100% de baixa pagat per l’empresa o la seva mútua.

4) No als ERTOs. Si no es compleixen les mesures de prevenció, exigim el tancament de totes les botigues amb el 100% a càrrec de l’empresa.

5) Ja n’hi ha prou de pagar la crisi. Prohibició dels acomiadaments. Reducció d’hores sense tocar el salari mensual mitjà. I el pagament immediat dels endarreriments del SMI.

6) A més d’això, a la plantilla i als clients ens sorprèn que el “menjar porqueria” pugui ser considerada un “servei essencial”. Ens neguem a treballar sense protecció, però amb una protecció adequada pensem que els i les pizzeres també podríem ajudar a repartir menjar als nostres majors i persones més vulnerables que no poden sortir de les seves cases, a les persones dependents o a aquelles famílies en situació de pobresa que tenen necessitats alimentàries sense cobrir.

Per a això és necessari i exigim al Govern que totes les grans empreses de l’hostaleria -com Telepizza, Vips o Burguer King, Aramark...- siguin intervingudes, tal com permet el decret d’Estat d’Alarma, sense compensació i per a ser posades sota control dels treballadors, per a garantir que comptem amb totes les mesures de protecció necessàries, i puguem reconvertir les nostres cuines i infraestructura per a distribuir menjar saludable a aquests col·lectius i es deixi d’estafar als clients amb l’especulació dels preus.

Organitza: Assemblea de Treballadores/és de Telepizza
Secunda: CGT Telepizza Saragossa


Facebook Twitter
Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”