×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tancament de les treballadores de residències a la Casa de la Dona de Donostia

Les vaguistes de les residències de Guipúscoa es tanquen a la Casa de les Dones de Donostia per a denunciar el discurs feminista de les institucions públiques, mentre sostenen la precarietat i les bretxes salarials.

ELA Euskal Sindikatua

dimecres 4 de març de 2020
Facebook Twitter

En la 233 jornada de vaga, les treballadores han entrat a la Casa de les Dones de Donostia en una acció col·lectiva amb l’objectiu de “denunciar la doble moral de les institucions públiques que fan propaganda feminista mentre permeten que les dones sofreixin una alarmant bretxa salarial en les residències que financen en un 90%. Acabem d’entrar a la Casa de les Dones, que considerem un refugi, per a lluitar contra les institucions que d’una banda diuen que defensen la igualtat i per un altre potencien la bretxa salarial”.

En vespres del 8 de Març, i després d’haver dut a terme diferents iniciatives, les vaguistes s’han vist en l’obligació de fer un pas més per a desbloquejar un conflicte que tant Diputació com patronals insisteixen a prolongar, allargant així el sofriment de les treballadores i de les persones usuàries. Han recordat que aquesta és una vaga feminista, una lluita per a posar, d’una vegada per sempre, les cures en el centre. Per això, subratllen que aquesta acció no pretén obstaculitzar el treball de les feministes que treballen en aquest espai, tot el contrari, cerca denunciar la doble moral de les institucions públiques ocupant un espai simbòlic de caràcter públic.

Les treballadores s’han mostrat especialment dolgudes per les recents declaracions de Eider Mendoza, portaveu de la Diputació Foral de Guipúscoa, afirmacions que titllen d’“oportunistes”. I és que Mendoza afirma que “és primordial rebutjar els estereotips de gènere i aquells models de treball que castiguen el desenvolupament personal, social i professional de les dones”. Les vaguistes responen: “mentre la Diputació es dedica a la propaganda feminista, finança al 90% residències en les quals les treballadores sofreixen una bretxa salarial del 30% pel fet de ser dones”.

I davant aquesta realitat, envien un missatge a la Diputació: “la mateixa Diputació que posa la cura de les nostres persones majors en mans d’empreses privades, el mateix ens que permet que milers de dones treballin en precari i explotades, la mateixa institució que permet que les dones sofreixin una bretxa salarial mentre tanca les portes a una igualtat real, la mateixa Diputació que promou polítiques masclistes i neoliberals... ens parla d’igualtat?”.

Davant les declaracions de Mendoza, qui assegura que “la Diputació Foral de Guipúscoa té el ferm compromís de fer passos a favor de la igualtat entre homes i dones”, les treballadores li insten a prendre mesures efectives en les residències, “on tenen una oportunitat real de dur a terme polítiques d’igualtat”.

I afegeixen que “les declaracions de Mendoza bé podrien ser un acudit, ja que el que afirma és precisament el que portem demanant-los durant els 233 dies de vaga, peticions, totes elles, que han rebutjat categòricament”.

Et pot interessar: “La vida és lluita”, el llibre de les vaguistes de les residències de Bizkaia

*Publicat per ELA en castellà: https://www.ela.eus/es/gizalan/noticias/las-huelguistas-de-las-residencias-de-gipuzkoa-entran-en-en-la-emakumeen-etxea-en-una-accion-pacifica-para-denunciar-la-propaganda-feminista-de-las-instituciones-publicas


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat