Catalunya

CATALUNYA

Tancament de files en els Mossos: repressió i més repressió

La brutal repressió enfront les protestes de l'octubre passat, els casos de racisme i els judicis a Jordi Arasa tornaven a posar els Mossos en el punt de mira. La "investigació més gran de la història" d'Interior no fa més que tancar files amb el cos policial autonòmic.

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

dimarts 30 de juny de 2020| edició del dia

Foto: EFE

Amb els atemptats de 2017 a La Rambla i Cambrils els Mossos d’Esquadra van fer un bon rentat de cara, deixant a una banda la seva imatge violenta. Bé, no per tothom. No vam ser pocs els que continuavem denunciant que aquells Mossos als que se’ls hi lliuraven flors, eran els mateixos que havien tret un ull a l’Esther Quintana, havien mort a Juan Andrés Benítez, havien desallotjat Plaça Catalunya durant el 15M o tenien centenars de denúncies per actituts racistes.

Després va arribar el referéndum de l’1 d’octubre i un nou rentat d’imatge, passant a ser considerats com una mena de policía del poble, amb la figura de Trapero al capdavant. Bé, tampoc per tothom va ser així.

La repressió dels Mossos mai ha parat; a l’octubre tornava a esclatar de manera més clara amb la repressió brutal contra els milers de joves que van sortir a protestar contra la sentència de presó als líders sobiranistes, però sempre l’hem patit en les nostres carns. L’han patit les persones migrants i racialitzades enfront les identificacions racistes; la van patir qui es va concentrar contra les convocatories de JUSAPOL a Barcelona després del referéndum; i també qui es van manifestar contra VOX; i així un llarg etcétera.

Et pot interessar: Vídeo | Crims i tortures de la policia: racisme institucional a Catalunya

En aquest sentit, ahir es va presentar l’anomenada com “major auditoria als Mossos d’Esquadra”. Però l’auditoria va ser -sense que hagi sigut una sorpressa- un tacament de files i un anunciament del que s’espera d’aquest cos: més repressió. Per què? Perque es va anunciar l’increment de la Brigada Mòbil i dels ARRO.

Durant les primeres setmanes d’octubre, quatre joves van perdre un ull i molts d’altres van denunciar malstractaments durant les detencions; així com també detencions aleatories i sense cap tipus de rao.

No obstant, la conclussió dels Mossos es que necesiten millorar la seva estructura per no veure’s “desbordats” per manifestacions com les de la "tardor calenta" passada. I per això, com a línies d’actuació, plantejen la concentració de la capacitat operativa “allà ón es necessiti, especialment a l’àmbit metropolità”.

I com pretenen no tornar a veure’s derbodats? Doncs segons Eduard Sallent, comissari en cap, augmentant la distància entre manifestants i policia amb nous projectils i gasos lacrimogens. Més repressió i més ulls petats en un futur. Si fan ús de nous projectils, tornaran a intentar vendre la moto de que són menys perillosos, com van fer després del cas de l’Esther Quintana amb les pilotes de foam. Si, les mateixes que han rebentat els ulls dels manifestants d’aquest octubre passat.

Interior, en la seva linia, contiu dotant de tot el material repressiu que els demanin, com van fer amb les pistoles tasser. Mentrestant, la Generalitat segueix actuant de acusació als judicis de les protestes d’octubre, com el cas del Charif i l’Ibrahim o dels 9 de Lledoners.

Et pot interessar: Els Nou de Lledoners: què es pot esperar d’un Govern que reprimeix als activistes?

Mentre que el Govern té un discurs polític de defensa dels drets fonamentals, es continua preparant per reprimir les protestes socials i continuar reprimint al moviment independentista.
temes relacionats

Repressió a Catalunya   /    Catalunya   /    Repressió policial   /    Generalitat catalana   /    Mossos d’Esquadra   /    Societat

Comentaris

Comentar