×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

TMB BUS sanciona amb falta molt greu la “llibertat d’informació”

Ens parla Juan Ramiro, treballador de TMB Bus i delegat sindical de CGT en el comitè d'empresa, expedientat amb falta molt greu, en el que sembla ser un clar atac a la llibertat d'informació i assetjament al sindicalisme combatiu.

Joe Molina

divendres 15 de maig de 2020
Facebook Twitter

Quin és l’origen del conflicte que ha portat a la sanció?

Des del dia 3 de març la seccion sindical de CGT en Transports Municipals de Barcelona Bus, decidim fer com una informació diària, que es pot trobar en la web de CGT Bus, li cridem Info-Covid, pel fet que cada dia hi havia una cosa nova relacionat amb el tema de la malaltia.

Fèiem sobretot un resum de com esta la situació respecte a persones contagiades perquè cada dia anaven sortint casos nous, fins i tot hi ha hagut la defunció d’un company que treballava en autobusos. Informàvem de tot el que l’empresa volia canviar, la nostra postura, en fi un butlletí informatiu que era escrit i després jo el que feia és que, com sóc el que porta RadioRosko i diguem que era la veu mes representativa, perquè el que feia era la lectura del butlletí en l’emissora, el posàvem en la nostra web i els manava l’àudio als grups que tenim en cada cotxera que hi ha quatre.

Que va passar? Doncs que els dirigents de l’empresa i els “sindicalistos” ens van deixar tirats, com a rates, van desaparèixer de les cotxeres i nosaltres el missatge d’ànim per a la gent era dir, que els sindicalistos no estan, ens sobren no hi ha cap problema, però la Direcció de l’empresa és la primera que s’ha quedat com a personal de risc a casa i la que no dóna la cara, ens té allí a nosaltres com un batalló per a afrontar la situació.

En un àudio que vam fer el 20 de març, que per aquí ve tot el lio, el que dèiem és que en concret en una cotxera que era la del Triangle, aquest dia no hi havia ningú de l’aparell de la direcció que està al comandament de la cotxera. Això demostrava que els propis treballadors i treballadores organitzats podíem funcionar tranquil·lament sense la direcció de l’empresa i sense tota aquesta estructura empresarial que ens ofega, sobretot a nivell econòmic i de repressió sindical.

En aquest dia el que vam fer va ser extreure dades de l’empresa que es troben en la web o en qualsevol lloc, donàvem el nom del directiu i el cognom, el seu càrrec dins de l’empresa i si estava treballant a casa, si estava com a personal de risc o de baixa i això sumat al fet que nosaltres demostrem que podem funcionar sobre la base de l’organització dels treballadors doncs els ha caigut fatal.

Com va ser la reacció de TMB?

La Direcció al principi pocs dies després va cridar a Mercader dient-li que havíem de treure aquest tipus d’informació que l’havíem de llevar de la pàgina web o treure els noms. I nosaltres els vam dir que aquests noms són aquí perquè són dades que són accessibles, que no són dades ocultes, que no estem dient res que sigui un secret, no entràvem en la intimitat de ningú, que era ell mateix qui havia fet aquest dia el text i que jo simplement em limitava a llegir alguna cosa que ja estava publicat en la web de CGT. La resposta de l’empresa va ser que per Mercader no anaven, que anaven per mi, perquè clar a mi em poden identificar, em coneixen de sobres per ser la veu de RadioRosko.

Quin aper estan jugant en tot això la resta de sindicats?

CCOO i UGT han desaparegut completament, quan era el moment que havíem de ser allí, per a ajudar a la gent, per a aclarir dubtes i resoldre les que poguéssim fins i tot ens deien a nosaltres, perquè de seguida els arribava que estàvem per aquí, que erem uns inconscients i uns irresponsables per anar a fer això i que ells si eren responsables per quedar-se a les seves cases.

A mi el 23 de març em van cridar de l’empresa dient-me que no podia anar a treballar per ser un factor de risc per edat, però en cap moment em van obligar a fer-lo, si no que era una recomanació de la Generalitat o de l’Estat central, que és molt diferent al fet que sigui obligatori. Llavors nosaltres durant tots aquests dies, sobretot en els moments mes delicats de la crisi hem estat fent permanències en les cotxeres, això deixava en evidència a CCOO i UGT.

Tota la gent que ha hagut d’anar a treballar que no té l’"avantatge” de ser un rebaixat professional, s’han vist obligats a anar a treballar i ells en casa tranquil·lament.!

El cas és que van començar a assenyalar-me i el dia 24 d’abril els d’UGT, que funcionen com a corretja trasmisora de l’empresa, fan un comunicat posant el meu nom en concret, "Ramiro ha estat en la cotxera de Horta fent permanència sent una persona amb factor de risc, és bo que no vingui perquè així podrà conservar la seva salut". Ens estan assenyalant constantment a un altre company i a mi per fer el treball que també haurien de fer ells.

Això va ser el dia 24 i el 27 l’empresa que ja m’havia obert l’expedient me’l mana a casa amb un burofax dient-me que em sancionaran amb una falta molt greu que amb el reglament a la mà pot implicar l’acomiadament, per haver-me saltat la llei de protecció de dades internes de l’empresa i haver actuat de mala fe.

En un missatge que diem en twiter resumeix tot: “la UGT assenyala i l’empresa sanciona”. Avui mateix he estat en la cotxera amb l’altre company i el discurs que té UGT és que no saben que faig jo allí, que a veure si em moriré i li caurà un pal a l’empresa. Fotre el primer que se m’ocorre és que el pal seria per a la meva família, no per a l’empresa, no em vinguis amb aquestes merdes. Això és justificar la seva absència.

UGT ara es trobe molt forta perquè com la nova presidenta de TMB Rosa Alarcón és del PSC, es troba com a peix en l’aigua i tot això entra dins d’una campanya de conflictes que he tingut amb UGT, be jo i el meu sindicat, perquè nosaltres els denunciem per l’excés d’hores que els regalava l’empresa a CCOO, UGT i al sindicat groc SIT, això esta judicialitzat.

Han estat més de 55 dies fent una informació diària, som un col·lectiu de 4000 treballadors en autobusos i el Info-Covid ha tingut una mitjana de 1.000 visites diàries el que dóna una idea de la utilitat d’aquest.

Ens esperen temps molt durs, no sols en l’empresa, no ens mirem solament el melic en l’empresa, sinó a nivell social ens prepararem, que ens agafin organitzats com a pinya perquè l’efecte de tot el que ens vingui no sigui tan dur.

CGT des de les seves seccions sindicals de Metre, BUS, Telesferico i BUS Turístic diu en un comunicat: "Aquest expedient sancionador no és un atac a una persona, sinó que l’entenem com un atac a l’organització que Ramiro representa i a la nostra manera d’entendre la defensa dels drets dels treballadors i treballadores i per tant ens defensarem com a organització si és necessari. Ramiro no està sol. Lluitarem i defensarem al nostre company com l’ha fet sempre amb nosaltres."


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones