×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Syriza, l’esquerra que privatitza mitja Grècia

Continua a passos de gegant la política de liquidació territorial i dels serveis públics a mans privades per part del govern Syriza continua a passos de gegant. Després de les declaracions sobre els xinesos que “estan invertint moltíssim a Grècia”, el govern hel·lè continua amb el desmantellament de les empreses públiques.

Douglas Mortimer

dimecres 13 de desembre de 2017
Facebook Twitter

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, i el president francès, Emmanuel Macron, a París durant la cimera del Clima, 12/12/2017. EFE/ Ian Langsdon

A Grècia, recentment, el govern d’Alexis Tsipras, aclamat temps enrere per alguns com a líder de la nova esquerra, ha venut al capital privat el 17% de la Public Power Corp (PPC), DEH en grec, societat energètica del sector públic i fortalesa del sindicalisme combatiu.

A més, el govern Syriza-Anel ha posat al mercat el 65% de la Depa, societat estratègica per a la distribució del gas, sobretot en perspectiva de la construcció de nous gasoductes que passaran pel territori hel·lènic. Contextualment ha venut el 35% de la Hellenic Petroleum, la societat pública que refina. En substància són privatitzats els sectors estratègics de l’economia del País. Tot el contrari del que caldria esperar d’una política d’un partit que es diu d’esquerra i proper als treballadors.

Les noves privatitzacions obren el camí cap a un acord en la propera reunió amb el l’Eurogrup, previst pel 22 de gener, que hauria de concedir el tram de 5,5 mil milions d’euro de les ajudes a Grècia. Un pla d’ajudes que acabarà a l’agost de 2018 amb la reinserció d’Atenes al mercat dels capitals.

L’anunci d’aquestes noves privatitzacions ha fet baixar els bons de l’Estat hel·lènic al mínim en 8 anys, per estar sota el 4,8%.

Un bonic banquet per als capitalistes grecs i de la zona Euro, que gràcies al govern de Syriza podran acumular ingents guanys.

Si Syriza és l’exemple per a l’esquerra italiana i per als nous subjectes que estan naixent, sobretot en la nova fase electoral, hi ha poc del que estar feliços per als treballadors i la joventut.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona