×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Superlliga: cisma del futbol europeu o maniobra de clubs rics per a exigir més guanys?

El president del Reial Madrid és portaveu de clubs poderosos d'Europa que aquest diumenge van anunciar una nova competència per fora de la UEFA i FIFA, que van anticipar sancions. Però els clubs anglesos abandonen el projecte.

dimarts 20 d’abril de 2021
Facebook Twitter

El cap de setmana es va produir un terratrèmol al futbol mundial: un conjunt dels clubs més poderosos d’Europa (quant a pressupost) van donar a conèixer que impulsaran una nova competència continental anomenada Superlliga en la qual competiran entre ells al costat d’altres clubs convidats totalitzant 20. Milan, Inter de Milà i Juventus del futbol italià, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham del futbol anglès i FC Barcelona, Reial Madrid i Atlètic Madrid del futbol espanyol, “s’han unit com a clubs fundadors” van explicar en simultani en un comunicat publicat ahir. El poderós empresari Florentino Pérez, president del Reial Madrid va ser elegit president de la coalició i es va erigir en portaveu oficial, de moment. Però els sis clubs anglesos han deixat el projecte de superlliga aquesta nit, què passarà? s’acaben les tensions?

Davant l’anunci, tant la Federació Internacional del Futbol Associat (FIFA) com la unió de federacions europees (la UEFA) van amenaçar als díscols amb eventuals sancions com prohibir la participació en competències oficials tant a clubs com a futbolistes que disputin aquesta competència no autoritzada: això inclou Champions League, Europa League i Mundial de clubs, com a eliminatòries mundialistes i Copa del Món a nivell seleccions. El cost d’escindir-se de les institucions oficials del futbol i devaluar les seves competències podria ser molt alt.

Alguns clubs importants del continent com el PSG francès o els alemanys Bayern Münich i Borussia Dortmund ja van anunciar que no es plegaran a la iniciativa que encapçala el Reial Madrid i que perjudica federacions més febles com la de Portugal, per posar un exemple.

Mentrestant les reaccions de les grades no es van fer esperar, especialment les que tenen major tradició de protesta contra la ingerència empresarial en el futbol: en Anfield Road, estadi del Liverpool, van aparèixer banderes negres amb la llegenda “Shame of You. RIP LFC 1892-2021” (“Avergonyit de vostès, QEPD Liverpool FC 1892-2021”) i en el partit en el qual en la tarda d’aquest dilluns va empatar 1-1 amb Leeds United, l’equip visitant va sortir a la pista amb remeres que deien “Earn It, Football is for the fans” (“Guanyin-li-ho -per la classificació a copes, NdeR- El futbol és per als seguidors”).

Algunes figures com l’exjugador del Manchester United i de la selecció anglesa Gary Neville van posar el crit en el cel: “Els amos de Liverpool fingeixen això de ‘You never walk alone’ (Mai camines només), el club del poble, el club d’aficionats. Manchester United, 100 anys d’història sorgits dels treballadors d’aquí. I estan entrant en una lliga sense competència? Estic més disgustat amb el Manchester United i el Liverpool. És una absoluta vergonya i, honestament, hem de recuperar el poder en aquest país dels clubs en el cim d’aquesta lliga i això inclou al meu club. Ells, els amos dels clubs, són impostors. Els amos d’aquests clubs, els amos del Liverpool, els amos del Chelsea, els amos del Manchester City, no tenen res a veure amb el futbol en aquest país. Restar-los tots els punts demà, posar-los al final de la lliga i llevar-los els diners. Han d’estampar això. És criminal. És un acte criminal contra els fanàtics del futbol en aquest país”, va declarar a la cadena de televisió Sky Sports.

També van repercutir les opinions d’Ander Herrera, estrella del París Saint Germain i de la selecció espanyola, que va escriure en les seves xarxes socials: “Em vaig enamorar del futbol popular, del futbol dels aficionats, del somni de veure a l’equip del meu cor competir amb els més grans. Si aquesta Superlliga europea avança, es van acabar aquests somnis. es van acabar les il·lusions dels aficionats dels equips que no són gegants de poder guanyar-se en el camp el competir en les millors competicions. Estimo el futbol i no puc quedar-me callat davant això. Crec en una Champions League millorada, però no en què els rics robin el que el poble va crear, que no és una altra cosa que l’esport més bonic del planeta”, va assenyalar.

Colpejar per a negociar o veritable fita en el futbol mundial?

Davant l’autèntica revolta que se suscita per aquestes hores a tot el món del futbol cal preguntar-se si el moviment audaç dels 12 clubs més rics d’Europa encapçalats formalment per Florentino Pérez i Andrea Agnelli (president de Juventus i de FIAT) realment prosperarà malgrat les conseqüències que pot implicar no sols per a aquests clubs sinó per al futbol mundial: els clubs més poderosos tenen planters multinacionals amb futbolistes que pertanyen a seleccions de tot el món i que veurien perillar la seva participació en un Mundial si el conflicte amb la FIFA deriva en una guerra oberta. L’encara no nascuda Superlliga podria resultar molt rendible en l’econòmic (els “clubs fundadors” rebrien 3.500 milions d’euros cadascun amb l’aportació financera del grup JP Morgan, bastant més que els 3.200 milions que van rebre en concepte de drets de televisación) però podria ser una catàstrofe en l’esportiu, tenint en compte que no hi hauria una classificació a aquesta competència sinó que seria amb elenc estable (els 12 clubs actuals o 15 que calculen sumar per a configurar el grup permanent d’equips més 5 convidats) amb la qual cosa la realitat esportiva de cada equip no tindria gens d’importància.

Però el que crida l’atenciçió de l’anunci coordinat entre els clubs també dóna lloc a algunes sospites: no és probable que l’altisonant creació de la Superlliga europea es tracti simplement d’una “fanfarronada” per a negociar majors tallades de la coca que reparteixen la UEFA i la FIFA? De moment, tots dos organismes es mantenen ferms malgrat que també seria un problema un Mundial de seleccions sense figures com Messi, Cristiano Ronaldo, Salah o De Bruyne. Però les institucions clàssiques que regeixen al futbol semblés que tenen major poder de foc en aquesta contesa. En el transcurs dels dies s’anirà revelant el misteri.


Facebook Twitter
Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Final d'any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

Final d’any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge

El govern s'assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

El govern s’assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu