×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Sortirem del cau i prendrem els carrers: el carrer i les unis també són nostres

Pan y Rosas Estado español

divendres 7 d’octubre de 2022
Facebook Twitter

“Putes, sortiu dels vostres caus com a conilles” i “us prometo que cardareu totes a la capea” són alguns dels crits que emetien els residents del Col·legi Major Elías Ahuja a Madrid el passat cap de setmana. Unes declaracions tremendament masclistes en meitat d’una universitat pública… Això sí, en un Col·legi Major de l’Església que compta amb un conveni amb la Universitat Complutense.

Des de Pan y Rosas condemnem rotundament aquest assetjament masclista. No podem permetre aquest tipus d’atacs reaccionaris contra les dones. Ni els seus insults ni els discursos d’odi propis de l’extrema dreta tenen cabuda en les universitats públiques.

I és que aquests Col·legis Majors elitistes (perquè també n’hi ha públics) són veritables nínxols de fatxendes i fatxes. Com hem sabut, el mateix Pablo Casado, ex president del PP, va viure en aquest Col·legi Major i va escriure en aquells dies un text en el qual feia broma sobre les violacions: “Entre les seves preses més cobejades es troben les llobes o altres espècies animals com a truges, guineus, gallines o qualsevol espècie d’ocell”. Aquest tipus de missatges vexatoris cap a les dones són intolerables i molt menys en els centres públics d’ensenyament.

A més, mentre els i les estudiants de classe treballadora tenim enormes dificultats per accedir a la universitat per les seves taxes desorbitades i els preus abusius dels lloguers, els Col·legis Majors, gestionats habitualment per institucions religioses, serveixen solament a l’elit econòmica perquè, exigint una quota de 1.200€ mensuals, aquest sector és l’únic que s’ho pot permetre.

I és que els estudiants que treien el cap per la finestra aquest cap de setmana a xisclar insults vexatoris no sols són fills perfectament sans del patriarcat i reprodueixen les seves lògiques, també ho són de la burgesia espanyola. Així ho demostren les seves jornades de "debat universitari" dirigides per la diputada de l’Assemblea de Madrid per VOX, Rocío Monasterio.

Aquest tipus de centres fets a mida dels futurs presidents de les empreses de l’IBEX 35 són perfectes productors i reproductors d’allò més odiós i reaccionari de la ideologia dominant. Per això, tampoc ens sorprèn res que dues estudiants del Col·legi Major Santa Mónica, al qual anaven referits els insults, sortissin ràpidament a la premsa a dir que no estaven molestes perquè “tot era una broma”: són els seus germans de classe (i segurament germanes de sang d’algun també) i tenen els mateixos interessos reaccionaris.

Però les joves ens neguem a que els discursos reaccionaris campin a plaer pels campus. Als fills de papà dels col·legis majors els diem que no continuarem aguantant insults, ni assenyalaments a la nostra llibertat sexual propis de l’Edat mitja. No donarem ni un pas enrere ni permetrem que els seus missatges retrògrads continuïn avançant. Descalificatius com "putes" fa molt temps que haurien d’haver-se quedat en el cementiri de la història. I perquè així sigui lluitarem des dels carrers, des de cada institut, universitat i centre de treball.

Per erradicar el masclisme de les universitats cal començar amb posar-li fi a la ingerència de l’Església en l’educació i proporcionar una educació sexual integral en tots els nivells educatius. Ja n’hi ha prou de la hipocresia del Govern i les seves ministres, que clamen contra el masclisme al mateix temps que mantenen el concordat amb el Vaticà.

Però també acabar amb el pinacle de l’elitisme que són els Col·legis Majors i convertir-los en residències públiques i gratuïtes posades al servei de les necessitats dels estudiants que requereixin un habitatge per poder realitzar els seus estudis. Que les places es distribueixin segons criteris de renda i necessitat.

En cap cas considerem que la solució a aquesta mena d’assetjament sigui l’expulsió d’un grapat d’estudiants. En lloc de convidar a marxar del Col·legi al fatxenda de torn perquè les seves expressions misògines s’han fet virals (com si la institució se sorprengués, com si no fos un terreny fèrtil per a les mateixes), constituïm comissions de dones en cada universitat, integrades per l’estudiants, professores i personal no docent, per erradicar el masclisme de les universitats.

El masclisme no és una qüestió puntual. Es tracta d’un problema estructural on la criminal aliança entre patriarcat i capitalisme recorre la medul·la espinal d’institucions com la universitat. L’expulsió del centre d’un conjunt d’individus aïllats no suposarà cap solució. A més, en l’últim temps ja hem vist com la policia campa a plaer en les universitats i les estudiants tenim majors problemes per organitzar-nos. Considerem que augmentar el poder repressiu de les universitats només repercutirà negativament cap a nosaltres en el futur, perquè no dubtaran en atacar, amb els mateixos instruments repressius, al moviment estudiantil o al feminista.

La nostra universitat és terriblement antidemocràtica. No sols manté convenis amb l’Església, sinó amb moltes empreses privades més enllà dels Col·legis Majors. No té sentit que la mateixa institució que té en el seu Consell Social a un representant de la COPE, a polítics del PP i directors de les empreses més antisindicals del país sigui la que gestioni els atacs cap a les dones. Ja hem vist el poc eficaços que són les unitats d’igualtat, que més que erradicar el problema serveixen per blanquejar a la pròpia institució mentre el masclisme continua campant a plaer com si res hagués ocorregut al mateix temps que es convida a partits com VOX a actes universitaris.

Sabem que només el moviment de dones organitzat sortint contundentment als carrers podrà posar-li fi a l’opressió patriarcal que tan funcional és als interessos dels fills de la classe dominant. Per això, des de Pan y Rosas, hem convocat dilluns que ve dia 10 a una concentració a Ciudad Universitaria, Somosaguas, UAM i UC3M, per deixar clar que a la universitat no permetrem ni a masclistes assetjadors ni discursos reaccionaris de l’extrema dreta.


Facebook Twitter

Pan y Rosas Estado español

Estado español | @PanyRosasEE

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï