×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Sóc Joshua Cavallo, sóc futbolista i estic orgullós de ser gai"

El jugador de 21 anys s'ha tornat viral aquesta setmana després de ser el primer futbolista professional d'aquest segle i de les primeres lligues a declarar-se gai públicament. En les xarxes socials va rebre múltiples missatges de suport.

Pablo Herón

diumenge 31 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

En l’àmbit esportiu masculí d’elit, comptant algunes excepcions, l’homosexualitat continua sent un tema tabú. En aquest context es va tornar viral la declaració que va fer amb un vídeo i una carta en xarxes socials el jugador de l’equip australià Adelaida United, Joshua Cavallo.

“He estat lluitant contra la meva sexualitat durant més de sis anys i ara estic orgullós de poder descansar sobre aquest tema” afirmava en la carta que va publicar. Aquí també descriu que “és sorprenent comprovar que no hi ha actualment futbolistes gais que juguin professionalment i ’surtin de l’armari’ mentre estan jugant, no només a Austràlia, a tot el món”.

Molt a to amb l’època on la política de tolerància cap a les persones LGBTIQ+, que va avançar amb força durant el neoliberalisme, el seu testimoniatge ha rebut múltiples mostres de suport. Des del món del futbol s’han pronunciat amb missatges a favor el jugador suec del Milà Ibrahimovic, Gerard Piqué del Barcelona i comptes oficials de clubs com el Liverpool.

A principi de 1990 el primer jugador negre que va arribar a ser traspassat d’un club per un milió de lliures, Justin Fashanu, es donava a conèixer públicament com a gai en una portada en el periòdic sensacionalista anglès The Sun: "L’estrella del milió de lliures: Sóc gai". Malgrat ser un jugador molt reconegut la reacció en el moment va ser d’una brutal discriminació i racisme. Eren els anys on els sectors ultraconservadors van llançar una campanya contra la “pesta rosa”, en referència al VIH, amb l’objectiu d’estigmatitzar a les persones LGBTIQ+.

El fet va ser un punt d’inflexió per a la seva carrera. Anys després és acusat d’abús sexual. La causa no va avançar per falta de proves, tot i així Fashanu acaba llevant-se la vida en 1998 deixant una carta on assegurava que “ja havia estat considerat culpable”. És degut a aquesta història que la seva data de naixement, 19 de febrer de 1961, va ser declarat com el Dia Internacional contra l’Homofòbia en l’Esport.

Avui el panorama és ben diferent després de la conquesta de drets i dècades de política d’“inclusió”, sobretot en el món occidental. Les noves generacions cada vegada posen més en dubte la sexualitat, els gèneres i tots els estereotips que els travessen. Fins i tot a les grans empreses, que en molts casos són sponsors dels jugadors més importants del futbol, posen de gayfriendly i fan de la bandera de l’orgull un motiu per a augmentar la seva rendibilitat i millorar la seva imatge pública, mentre sostenen la desigualtat econòmica que sofreix la gran majoria.

Si bé ha passat molta aigua sota el pont, el testimoniatge de Joshua Cavallo, que és part d’un reduït cercle de jugadors de les primeres lligues, dóna compte sobre com els prejudicis i la discriminació contres les persones LGBTIQ+ encara persisteixen en la societat.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"