×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Set mesures que el Govern no proposa per pal·liar la crisi del coronavirus a Catalunya

Enfront del pla de xoc econòmic per a pal·liar la crisi del coronavirus de la Generalitat que van dirigides a les peticions de la patronal catalana, calen mesures dirigides a la classe treballadora i les majories socials.

Arsen Sabaté

dissabte 14 de març de 2020
Facebook Twitter

El president de la Generalitat ha comparegut novament aquest matí per a informar d’un pla de xoc per a mitigar l’impacte econòmic que suposa la crisi del Covid-19 a nivell de Catalunya.

Després de les primeres mesures preses ahir pel Govern de la Generalitat, entre les quals prohibia les concentracions de més de 1.000 persones, en una nova roda de premsa Quim Torra i el vice president Pere Aragonès han comunicat que s’obre una línia de crèdit de 1.000 milions d’euros per a impulsar les ajudes a les petites i mitjanes empreses.

Aquesta línia de crèdit destinada a solucionar l’impacte econòmic per a prop de 4.000 pimes que existeixen a Catalunya, està garantida en un 75% per la mateixa Generalitat a través del Institut Català de Finances i la companyia Avalis. No obstant això, no queda clar sobre quines altres despeses públiques repercutirà aquest impuls econòmic per a les empreses.

A nivell del conjunt de l’Estat espanyol, la patronal deixava en clar fa uns dies que per a pal·liar la crisi del coronavirus les despeses han d’assumir-se des de les administracions i a costa també de la "guardiola" de la Seguretat Social. Foment del Treball, per part seva, va sortir també a exigir la rebaixa dels impostos, o directament, la no aplicació d’alguns tributs, En aquest sentit, el Govern de la Generalitat torna a posar-se al capdavant d’acatar les "receptes" patronals i ha eximit als establiments turístics d’abonar del seu impost, una ajuda que va dirigida al lobby turístic, el principal sector de Catalunya.

Et pot interessar: Coronavirus: El Govern de Sánchez carrega els costos de la crisi a la Seguretat Social

Malgrat que Torra ha destacat que l’objectiu és protegir a la població i impulsar la conciliació familiar, una altra de les mesures anunciades és la flexibilitat de la jornada laboral, sense tenir en compte si això implica reducció salarial. D’altra banda, Chakir El Homrani, conseller de Treball que també estava present en la roda de premsa, no ha volgut resoldre la incògnita de si la flexibilitat laboral també comporta un impuls en la implementació d’ERTEs des de les arques públiques o la facilitat per a realitzar EROs, tal com també s’està exigint des de la patronal catalana.

En un altre sentit, les reiterades al·lusions a fer un exercici d’unitat en l’aprovació dels Pressupostos de la Generalitat per a "ajudar" a contenir la crisi de la pandèmia actual que ha abocat constantment Aragonès, evidència que aquesta nova crisi ha de recaure també sobre l’esquena de la classe treballadora i els sectors socials i més necessitats. De la mateixa forma s’ha manifestat la CUP aquest matí en denunciar que "encara més la llei no dóna resposta a les necessitats" i insta que es retirin els Pressupostos presentats i "es facin uns nous que realment vagin en favor de les polítiques públiques que es necessiten per a fer front a aquesta crisi".

Per un pla de xoc amb mesures destinades a protegir la població i no els interesos de la patronal

Davant tot això, perquè la patronal no aprofiti aquesta nova crisi per a fer negoci i augmentar els seus beneficis a costa de la classe treballadora mentre aquesta càrrega amb tots els costos, és necessari avançar en una direcció diametralment oposada. És de vital importància imposar unes mesures que vagin dirigides cap a la majoria treballadora com son:

-El revertiment de les retallades i ajustaments imposats pel Govern de la Generalitat en els últims deu anys, des del començament de la crisi de 2008. I una vegada passada la crisi del Covid-19 no retornar a nivells actuals.

-La prohibició dels acomiadaments que es puguin derivar d’aquesta flexibilització dels horaris de la jornada laboral.

-La garantia de respectar el 100% del salari en cas de baixa mèdica o confinament i de suspensions (ERTEs) per restriccions sanitàries o impossibilitat de continuar amb l’activitat laboral.

En les últimes hores, la conselleria de Educació també ha ordenat el tancament de tot el sistema educatiu a partir de demà divendres, tal com ja ha passat a Madrid o Vitòria, i més recentment a Igualada per l’aparició d’un brot de coronavirus. Una mesura que afectarà a 1.800.000 alumnes i més de 100.000 docents.

Una mesura, sens dubte, que per a la conciliació familiar no n’hi ha prou amb la flexibilització horaria que proposa el Govern. Cal destacar que en la majoria de les llars treballen tots els membres adults i el tele-treball no és pot aplicar a una gran part dels treballs més precaris i als barris més populars la majoria de les families ni es poden permetre la contractació d’empleats de la llar. Per altra banda, els avis i avies son un dels sectors de més risc davant el coronavirus. Per això és necessari també:

Et pot interessar: Coronavirus, capitalisme i patriarcat: i ara qui cuida als nens?

-L’obligació de la concessió d’una llicència amb sou a un dels membres de la unitat familiar per a la cura dels menors.

-La millora de les condicions laborals de treballadores de la llar, cuidadores a domicili i cangurs que cuiden a nens, persones majors i malalts. En aquests dies s’està multiplicant la demanda d’aquests treballs, en condicions d’extrema precarietat i sense condicions sanitàries adequades.

A Catalunya hi ha uns 300 afectats pel Covid-19, a banda de que ja han mort 8 persones a consecuència del virus. En una situació de col·lapse general, es torna urgent aplicar mesures com:

-La contractació de tot el personal necessari de forma immediata que estigui a l’atur per garantir la cobertura necessaria i el descans dels profesionals, en especial en unitats UVI, UCI i respiradors artificials.

Però per a donar una resposta a l’alçada de les necessitats és també necessari posar sota control públic totes les cliniques privades, i les empreses de material sanitari i la indùstria farmacèutica.

Perquè això sigui possible és necessari també l’exigència a les direccions sindicals de que deixin de fer la vista grosa davant els plans de les adminsitracions i la patronal i oposin un pla d’emergència que preservi les condicions de vida i treball de la classe treballadora i els sectors socials.

I en aquest sentit, durant els últims dies son també cada vegada més les veus que des de les organizaciones sindicals alternatives i altres col·lectius socials venen exigint en el mateix sentit. La CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya, la Coordinadora Obrera Sindical, el sindicat del taxi Élite, Riders por Derechos o el Sindicat de Llogateres, entre molts altres, han fet públic una proposta de pla de xoc per abordar l’actual crisi socio-sanitaria.

Només amb mesures així podrà començar-se a implementar un veritable pla d’emergència per a combatre aquesta crisi sanitària, social i econòmica i que no hagi de suportar-se a l’esquena de la classe treballadora i les majories socials.

Et pot interessar: #Coronavirus. Quines mesures necessitem perquè els de sempre no paguem aquesta crisi?


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea