×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Ser periodista a Palestina significa estar a l’ull de la tempesta

A poc més d'un mes de l'assassinat de la periodista d'Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, presentem un article enviat des de Palestina sobre el que significa ser periodista sota l'ocupació israeliana.

Ahmad Jaradat

divendres 17 de juny de 2022
Facebook Twitter

Publiquem aquest article enviat per Ahmad Jaradat, un veterà activista per l’alliberament del seu poble, escriptor, periodista i membre del Centre alternatiu d’Informació, oriünd d’Hebron, Cisjordània, on viu quotidianament el reforçament repressiu de l’Estat d’Israel.

Revelar la veritat sobre el que està succeint a Palestina sota l’ocupació colonial israeliana és un tema important en el conflicte de narratives, que s’ha prolongat durant un segle. Una lluita entre la narrativa sionista i la narrativa palestina sobre la veritat i l’essència d’aquesta confrontació en aquesta regió del món. El relat va cobrant importància quant a la lluita per la consciència a Palestina així com l’impacte en la consciència internacional, especialment en l’opinió pública del món.

D’aquí ve que revelar la veritat del que està passant tal qual és, sense falsificació, és una de les dinàmiques i fonaments més importants de la lluita de narratives.

Aquí, els mitjans de comunicació juguen un paper destacat en aquesta batalla que es lliura des de fa un segle. Els mitjans de comunicació són el mitjà més ampli i influent d’opinió pública a nivell local, regional i mundial. Atès que la qüestió palestina és una qüestió de justícia i una qüestió humanitària en tots els sentits de la paraula, l’escenari de la lluita per l’opinió pública mundial té una importància significativa. Els governs israelians, el moviment sionista i els seus amics en el món li han donat la màxima importància a aquesta qüestió en influir en els mitjans de comunicació a nivell mundial a través dels diners, la retòrica, etc.

Els palestins i els seus seguidors a tot el món s’han adonat d’aquest escenari i d’aquest problema durant les últimes dècades. La primera intifada, 1987-1993, va constituir un punt d’inflexió per als palestins, les forces progressistes i drets humans a nivell mundial. Els mitjans van jugar un paper important en la difusió de la veritat sobre el que estava succeint, la qual cosa va generar un estat de lluita entre les narratives palestina i sionista en molts països del món.

Per tant, treballar com a periodista o persona dels mitjans a Palestina significa que ets part del conflicte de narratives i que ets important i central per transmetre la veritat, especialment amb el desenvolupament dels mitjans de comunicació en els últims anys. Això significa que estàs sota el microscopi de ser perseguit per l’ocupació i els seus soldats, per evitar la difusió de les violacions i crims israelians en curs. Des del començament de l’ocupació, la premsa i els periodistes han estat objecte dels pitjors tipus de violacions, inclosos assassinats, deportacions, arrestos i tancament dels mitjans de comunicació.

La freqüència d’aquestes violacions s’ha incrementat en les últimes dècades i més en els últims anys amb el desenvolupament i expansió del moviment internacional de solidaritat popular, cosa que significa que a l’ocupació no li agrada que es difonguin fets i violacions en Palestina perquè no constitueixi un material per a exposar-los davant el món. La repressió s’utilitza per a ocultar la veritat a l’opinió pública mundial, que és una opinió important per als moviments de solidaritat amb Palestina i la causa palestina en general.

Això explica la grandària, la força i ​​l’amplitud de les campanyes i violacions de les autoritats d’ocupació contra els periodistes i els mitjans de comunicació en general a Palestina.

Només com a mostra esmentem un estudi realitzat pel Comitè Àrab de Suport als Periodistes en 2021, on es van documentar i van registrar 652 violacions contra periodistes palestins, violacions que van incloure matar, ferir, arrestar, colpejar, confiscar càmeres i denegar l’accés a les zones de tensió. En la guerra que es va iniciar en la Franja de Gaza l’any passat 59 mitjans de comunicació van ser bombardejats i destruïts en la Franja, un periodista va ser martiritzat, desenes van resultar ferits i durant el mateix any (2021) 25 periodistes palestins van ser arrestats, segons l’organització preocupada per la llibertat d’expressió amb seu a Ginebra.

L’Agència de Notícies Palestina (WAFA) va supervisar algunes de les violacions a les quals van ser sotmesos els periodistes en Palestina durant el mes d’octubre de 2021 en diverses zones de Cisjordània. Va indicar que el 10 de febrer de 2021 el periodista Hassan Dabbous va ser disparat mentre cobria una marxa pacífica en la localitat de Beita, al sud de Nabulus i el 5 d’octubre 2021 el periodista Ahmed Karama va ser arrestat mentre cobria esdeveniments a la ciutat vella d’Hebron en el sud de Cisjordània Occidental.

El 7 d’octubre de 2021, el periodista Sameh Manasra va resultar ferit i el seu telèfon mòbil, que contenia un enregistrament de vídeo dels esdeveniments en Tulkarem, en el nord de Cisjordània, va ser confiscat. El 7 d’octubre de 2021, el periodista Naseem Maalla va resultar ferit mentre cobria enfrontaments en Jabal Sabih, a la ciutat de Beita, Va ser portat a l’hospital després de rebre un tret.

Quant a les detencions contra periodistes, aquestes continuen. Això és només per a demostrar a què estan exposats els periodistes en Palestina durant el seu treball. Crida l’atenció que els soldats saben que són periodistes pels seus cascos de premsa, vestimenta i senyals de premsa. Això vol dir que els militars saben que són periodistes, però al mateix temps pretenen agredir-los.

La història de violacions sistemàtiques del treball dels periodistes i els mitjans en Palestina demostra que al que estan exposats és a una política deliberada i sistemàtica, no a una coincidència. Això s’emmarca en la intenció d’impedir la transmissió de la veritat.

Al que la reportera d’Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh, va estar exposada recentment mentre cobria els enfrontaments en Jenin és evidència d’atacs directes per part dels soldats. Ella i l’equip d’Al Jazeera van rebre trets intencionals i des de curta distància, Shireen va rebre un tret al cap, i el seu col·lega, el periodista Ali Samoudi, va resultar greument ferit a l’esquena, evidència d’aquesta política sistemàtica israeliana contra els periodistes.

El que va sofrir la màrtir Shireen s’inscriu en el marc de la falta de respecte de les autoritats d’ocupació i dels soldats per la professió del periodisme, la qual cosa constitueix una greu violació a aquesta professió. En atacar a Shireen, estan tractant d’enviar un missatge als periodistes perquè no cobreixin els seus crims i això constitueix una política d’intimidació per als periodistes en general.

Davant el succeït, es requereix que el món i les institucions internacionals preocupades pels drets humans, els drets periodístics i el dret de l’opinió pública a obtenir informació posin fi a aquesta política criminal. Es requereix que la comunitat internacional, amb tots els seus òrgans i institucions, treballi per a exposar aquesta política israeliana sistemàtica, i també es requereix que castigui les autoritats d’ocupació pels seus crims. També es requereix que les institucions internacionals, els sindicats i les organitzacions de mitjans treballin i pressionin a les autoritats d’ocupació perquè respectin el treball de les i els periodistes en Palestina, de conformitat amb les normes del dret internacional i humanitari i el Quart Conveni de Ginebra que defineix les regles de treball durant una guerra.

El silenci dels països occidentals i de les institucions de les Nacions Unides i la seva incapacitat per a prendre decisions decisives, mostrar-se satisfets només amb la condemna i la denúncia i el silenci a vegades, només encoratja aquesta política per part de les autoritats d’ocupació. Els palestins se senten decebuts amb aquestes organitzacions, que operen amb doble moral en comparació amb altres experiències, com és el cas d’Ucraïna, per exemple. On aquestes institucions es mouen ràpida i contundentment i no practiquen el mateix respecte al que està passant en Palestina.

Els periodistes palestins estan cridant i esperant que les organitzacions de mitjans internacionals mostrin la política d’Israel de violació del treball periodístic i al que els periodistes estan exposats en Palestina: assassinats directes i intencionals.

El sentiment d’Israel que està fora del càstig internacional solo l’encoratja a continuar amb aquesta política criminal cap als periodistes.

Finalment, és important recalcar una vegada més que la raó d’aquesta política colonial israeliana contra els periodistes és impedir la transmissió de la veritat al món sobre els fets ocorreguts en Palestina.

No volen que el món sàpiga sobre els esdeveniments en la nostra terra, especialment les violacions diàries contra el poble palestí. No volen que el món escolti i vegi la veritable versió del que està succeint en Palestina. Per tant, si treballes com a periodista en Palestina, estàs en l’ull de la tempesta, el perill i l’amenaça.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris