×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

“Sense treballadors, no hi ha electricitat”: vaguistes tallen la llum en centres estratègics de tota França

Els treballadors de l'energia realitzen accions combatives, tallant la llum a nombroses indústries i llocs simbòlics, entre ells l'aeroport de Toulouse-Blagnac i l'Estadi de França.

Révolution Permanente

divendres 10 de març de 2023
Facebook Twitter

Els treballadors de l’energia francesos han estès la vaga contra la reforma de les pensions i es troben en vaga indefinida des del passat 7 de març. Al mateix temps, per mostrar la seva capacitat de paralitzar l’economia i despertar el suport de la població, han realitzat nombrosos talls energètics en llocs estratègics. Una manera de recordar que, sense treballadors, no hi ha electricitat.

L’Estadi de França i la vila olímpica a les fosques a Saint Denis

A Seine-Saint-Denis, treballadors de l’energia i de la indústria del gas han dut a terme una acció de xoc per “colpejar al capital”, segons Salim Khamallah, de CGT énergie Ouest Ile-de-France. Més de 300 vaguistes s’han reunit en una subestació elèctrica (que transforma el corrent d’alta tensió en una de menor voltatge cap a la indústria i les xarxes particulars) de Saint-Denis per tallar la llum dels llocs estratègics. Durant diverses hores, les obres de la futura seu dels Jocs Olímpics, l’Estadi de França, tres centres de processament de dades, així com alguns comerços pròxims a l’estadi es van quedar sense llum. Una manera de fer pagar a la patronal i al govern la seva intransigència amb la reforma de les pensions.

Veient que les jornades de manifestacions i de vaga massiva i històrica no fan recular al govern, els vaguistes busquen enfortir la batalla: “Tenim pensades altres accions en els pròxims dies, no ens detindrem fins que es retiri la reforma de les pensions”, explicava Salim.

En resposta a aquestes accions combatives, la direcció de l’empresa ha denunciat a quinze treballadors davant els tribunals. En aquest sentit ha pegat un salt la repressió sindical, ja que un dels representants de CGT ha estat denunciat per “actes violents” i corre el risc de ser acomiadat.

L’aeroport de ToULOUSE-Blagnac i 8.000 empreses industrials de la zona van sofrir talls de llum

A Toulouse, després d’haver ocupat el centre d’Enedis a Saint Alban des del 16 de febrer, els vaguistes del sector energètic han ocupat el centre de Laurencin en el nord de la ciutat. D’aquesta manera, des del dilluns 6 de març, s’ha bloquejat l’accés a 147 vehicles d’Enedis al centre més gran de Toulouse. Una ocupació que serveix de “caserna general” per a la mobilització contra la reforma de les pensions.

El dijous al matí 250 treballadors de l’energia, gasistes i personal terciari es van reunir en assemblea general. Els treballadors van votar per unanimitat la renovació de la vaga així com una acció de “estalvi” que es va produir a meitat de jornada en Blagnac, ciutat on estan instal·lades nombroses indústries aeronàutiques: “Nostra fabrica es va detenir d’11.30 a 12.30 a causa d’una apagada”, va afirmar Damien Larsen, obrer en una subcontracta de l’aeronàutica en Cornebarrieu. Més de 8.000 empreses estan sofrint talls de llum, entre ells l’aeroport de Tolosa-Blagnac i Air France, la qual cosa va provocar retards en els vols.

Majid Galla, dirigent de CGT énergie Tolosa, explico l’objectiu de les seves accions: “L’objectiu d’aquestes accions és que vagin in crescendo. Manifestar-se està bé, però no és suficient. Avui, hem decidit col·lectivament tallar la llum en la zona de Blagnac per a colpejar les indústries aeronàutiques i també l’aeroport. Abans d’això, vam fer el mateix amb la incineradora d’escombraries de Tolosa i la zona industrial de Muret. És la manera que hem adoptat per a expressar la ràbia dels obrers del sector energètic i del gas. Una manera de demostrar la nostra voluntat de derrocar aquesta reforma de les pensions malgrat la tossuderia del govern.”

En Dieppe, el port i Nestlé també van sofrir aquests talls

En Dieppe, els vaguistes de les centrals nuclears de Paluel i Penly, en Seine-*Maritime, també han fet accions de “estalvi energètic”, en paraules dels sindicalistes. Ho han fet en una acció conjunta amb treballadors de Enedis, Nestlé, i la UL CGT de Dieppe. La subestació elèctrica de Etran, en Martin-Eglise, ha estat presa pels vaguistes, que han reivindicat tallar la llum a grans empreses de la zona, especialment la fàbrica de Nescafé de Dieppe (informació confirmada per l’empresa), que ocupa 400 treballadors. També va ser afectat el port, i l’enllaç amb el ferri Eurochannel entre Dieppe i Newhaven. D’altra banda, particulars i serveis públic han passat a hores barris. “Estem en vaga renovable, i hi ha altres dues jornades d’acció en les quals participarem. Per part de la central de Paluel, hem retirat 600MW de la xarxa. Hi ha accions de sabotatge per tot el territori, i continuaran fins que es retiri la reforma”, explicava Sylvain Chevalier de CGT Paluel a Révolution Permanent.

Per tota França, es donen accions similars: en Chambéry, els vaguistes han tractat de tallar el corrent de la zona comercial de Landiers, mentre que en Tarbes, la fira de l’agricultura que havia de començar aquest dijous ho ha fet sense electricitat. L’Ajuntament de Saint-Jean-de-Llum, els locals de Sud Ouest en Perigeux també han sofert corts. Finalment, en Chasseneuil-*du-*Poitou (Vienne), la CGT Energie reivindica el tall de llum en l’empresa Itron, empresa en la qual un directiu havia anunciat acomiadaments.

Altres accions s’han donat al mateix temps, amb retallades de càrregues en diferents centrals de EDF (Energia de França, principal empresa energètica) van continuar: la CGT EDF va reivindicar haver retirat 17134MW de la xarxa. Les centrals nuclears de Gravelines (Nord), Chooz(*Ardennes) i Belleville (Cher) han estat les més colpejades.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"