×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sense mesures de protecció i més docents que no compensen les retallades

La Generalitat ha anunciat un nou pla d’inversió a les aules dividit en la incorporació de personal i un pla de transformació digital

Paula V.

dimecres 1 de juliol de 2020
Facebook Twitter

El conseller d’educació de la Generalitat Josep Bargalló ha anunciat una inversió de 370 milions d’euros que es repartiran entre la contractació de nous docents i un pla de transformació digital per a adaptar l’educació a la nova situació post-pandemia. A més, s’ha previst establir grups estables per poder controlar així un possible brot dins les aules.

Alguns sindicats d’educació, com CCOO i la USTEC, denuncien que la decisió d’aquest nou pla d’inversió s’ha pres de forma unilateral sense negociar amb els docents i de forma aliena a les necessitats de la comunitat educativa. La inversió esdevé insuficient, sobretot tenint en compte les retallades aplicades en el sector i que en l’última dècada s’han aprofundit, així com la creixent precarització en les escoles i instituts a traves de les externalitzacions. Les conseqüències de les retallades i l’estat actual de les escoles no es poden superar ni pal·liar amb la incorporació de 5.000 nous professionals, una xifra que tampoc està confirmada.

Abans de la Covid-19, la situació a les escoles ja era molt ajustada, amb unes aules superpoblades i places insuficients per atendre tota la demanda, fet que resultava en un augment de ràtio a les aules. Amb la actual proposta dels grups estables, la Generalitat sembla que vol rentar-se les mans respecte la falta de finançament i recursos amb una política que no especifica el nombre d’alumnes per grup. D’aquesta manera, emmascaren la falta de personal amb la il·lusió de que els alumnes no es contagiaran(o es contagiaran menys) si els grups son els mateixos. Molts docent critiquen aquesta mesura titllant-la de “molt complicada” i ineficaç, ja que no s’especifica que es farà amb les activitats extraescolars o amb els germans dels alumnes que van a altres cursos.

Respecte al pla digital, Pere Aragonès l’ha descrit com una eina de cohesió i igualtat d’oportunitats er l’alumnat. Les xifres sobre la inversió fluctuen cada dia, però ja durant aquests mig curs que hem rebut una educació telemàtica, hem pogut observar com la escletxa digital té un gran component de exclusió social i constitueix una gran font de desigualtats, tot i les beques i ajudes en molts casos insuficients. La falta de recursos de moltes llars impossibilita un accés igualitari a la educació. Si es vol acabar realment amb aquesta escletxa digital educativa, s’han de garantir als alumnes tots els recursos necessaris que permetin realitzar correctament totes les tasques.

Davant aquest panorama, s’han de posar al servei de l’alumnat, el professorat i tota la comunitat educativa tots els recursos necessaris per poder desenvolupar un curs i un ensenyament de qualitat. Enfront la falta d’espais, acabem amb l’educació privada i concertada i expropiem les instal·lacions per posar-les al servei de tot l’alumnat. Lluitem per un model educatiu públic, gratuït i de qualitat que estigui al servei del conjunt de la població.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles