×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Seguidors de Trump irrompen en el Capitoli i se suspèn la sessió per a nomenar a Biden

Mentre els legisladors dels Estats Units es trobaven dins del Congrés comptant els vots del Col·legi Electoral per a donar-li el triomf a Joe Biden com a nou president, milers de seguidors de Trump van tirar les tanques de l'ingrés del Capitoli i van irrompre en l'edifici. Es va suspendre la sessió i es va establir toc de queda a Washington.

dijous 7 de gener de 2021
Facebook Twitter

Milers de seguidors del president sortint dels EUA, Donald Trump, es van concentrar davant el Capitoli a Washington i van derrocar diverses tanques de seguretat, quelcom que va generar xocs amb la Policia i caòtiques escenes a les portes del Congrés, on els legisladors celebren la validació formal de la victòria electoral de Joe Biden.

Com a conseqüència, la Policia va ordenar l’evacuació de dos edificis limítrofs i el tancament d’emergència del Capitoli.

Això va fer que se suspengués la sessió al Senat on es comptaven els vots del Col·legi Electoral per a donar el triomf formal a Biden.

Les imatges mostren com els seguidors del mandatari sortint s’encaren amb els agents que conformen la barrera policial de seguretat i són repel·lits amb gasos lacrimògens per la Policia que custodia el Congrés.

Alguns d’ells van aprofitar les estructures desplegades per a la presa de possessió del president electe, el demòcrata Joe Biden, per a escalar i acostar-se a l’escalinata del Congrés. Fins i tot un grup va arribar a entrar a l’edifici.

La marxa, sota el nom de "Salvar als EUA", havia estat secundada pel mateix Trump per a rebutjar el triomf de Biden i insistir amb la seva denúncia de frau.
Al migdia, Trump es va dirigir a les manifestants per a prometre que "mai" concediria la derrota i va urgir als seus seguidors a marxar cap al Congrés.

Davant els disturbis, els legisladors van demanar un recés en els seus debats.

L’alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, va ordenar aquest dimecres un toc de queda des de les 6.00 pm fins a les 6.00 am d’avui.

La mobilització i irrupció en el Congrés es dóna en el marc de les eleccions a Geòrgia que defineixen qui es queda amb el control del Senat i en el qual estan guanyant els demòcrates, quelcom que implica una important derrota per als republicans.

En la vespra de la marxa havia estat detingut el principal líder del grup d’extrema dreta Proud Boys, acusat de cremar una bandera amb el lema de Black Lives Matter (les vides negres importen) i d’estar en possessió de carregadors d’armes d’alt calibre.

Trump havia planejat una acció conjunta fora i dins del Capitoli, mentre que fora va cridar els seus seguidors a manifestar-se als carrers (i en el propi edifici del Congrés), dins del mateix buscava muntar un xou amb el suport d’una dotzena de senadors i més de 100 diputats per a denunciar frau en diversos estats i impugnar els vots del col·legi electoral a favor de Biden. Si bé era difícil que l’operació prosperés, en realitat quelcom que només havia de ser testimonial, es va convertir en quelcom seriós com per a habilitar la irrupció dels seus seguidors en el Capitoli i obrir una profunda crisi dins del Partit Republicà.

Una altra de les crisis es va expressar en relació al propi establishment republicà i als legisladors que no secundaven la deriva de Trump. En els dies previs Trump havia anomenat als republicans que no ho secundaven com el "caucus (grup parlamentari) de la rendició", i havia dit que caurien "en la infàmia com a “guardians” febles i ineficaços de la nostra Nació, que estaven disposats a acceptar la certificació de números presidencials fraudulents!"

Però la crisi més important es va donar aquest mateix dimecres amb el seu propi vicepresident, Mike Pence, al qual li havia exigit que sigui l’encarregat de sabotejar els vots del col·legi electoral a favor de Biden, perquè deixi sense efecte l’elecció presidencial.

Ja dins del recinte Pence es va negar a portar endavant la política de Trump i en una piulada el president va dir "Mike Pence no va tenir el coratge de fer el que hauria d’haver-se fet per a protegir el nostre país i la nostra Constitució, donant als estats l’oportunitat de certificar un conjunt de fets correctes, no els fraudulents o inexactes que se’ls va demanar que certifiquessin prèviament. els Estats Units exigeix la veritat!"

És possible que la d’aquest dimecres sigui l’última croada de Trump com a president, però mostra la crisi que ha generat a l’interior del Partit Republicà i l’enorme pes que té el trumpisme com a base social i política d’una ala ultraconservadora del partit. Això serà al mateix temps una crisi de legitimitat per a Biden, que inicia el seu mandat qüestionat (77% dels votants de Trump creuen que va haver-hi frau) i haurà de governar enmig d’una forta polarització política, a més d’haver de respondre a les enormes expectatives que ha generat en milions de votants del partit demòcrata que esperen un gir profund en la política i major ajuda davant la pandèmia i la crisi econòmica. Expectatives que Biden no sembla estar en condicions de satisfer.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"