×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Segueixen bloquejats els principals ports de França contra la reforma de les pensions

Almenys deu ports estan bloquejats aquest dimecres, segon dia de vaga a França. La mobilització als ports i molls de Marsella, Le Havre i Nantes és forta.

Emile Causs

dijous 9 de març
Facebook Twitter

Igual que els ferroviaris, els refinadors o els treballadors de l’energia, els treballadors dels ports i molls han renovat el moviment vaguístic contra la reforma de les pensions. Una jornada de "ports morts" es desenvolupa a tot el país convocada per la CGT del sector. Des d’aquest matí, els ports de Saint-Nazaire, Bayona, Lille, Marsella, Brest, La Reunión, Dunkerque, Le Havre, La Rochelle i Ruán estan bloquejats pels estibadors. A diversos ports, la CGT va anunciar un 100% d’acatament.

És el cas, per exemple, de Marsella, on el Grand Port Maritime -la superfície de la qual equival a la de París- està paralitzat, bloquejant el transport de mercaderies i passatgers, però també el dipòsit de petroli de Fos. Referent a això, un vaguista va assegurar al mitjà France Bleu Provence que "ningú surt ni entra, avui bloquegem tota l’activitat".

És també el cas del port de Nantes - Saint Nazaire, totalment bloquejat pels vaguistes, del qual Tony Hautbois, secretari general de la CGT Ports i Molls, va declarar a France Bleu que la jornada de "port mort" va molt més allà dels estibadors o dels portuaris, totes les empreses del port estan penalitzades.

També a Le Havre l’índex d’acatament és del 100% i els vaguistes bloquegen totes les terminals. François Brisot, secretari general adjunt del sindicat local de la CGT a Le Havre, va declarar al mitjà Courrier Cauchois que "les successives manifestacions no han doblegat al govern. No ens queda més remei que colpejar l’escriptori bloquejant l’economia".

Per part seva, el port de Bayona Tarnos està bloquejat des de les 8 del matí amb l’ajuda dels treballadors de l’energia i els ferroviaris. Aquests últims també van convergir amb els treballadors de Safran, no lluny d’allí, lluitant per un augment dels seus salaris.

A Brest, els estibadors són allí des de les 5.30 del matí per a bloquejar el port comercial "per a evitar que l’economia doni voltes en cercles", segons va informar Telegram. Yoann Iguer, secretari de la CGT dels estibadors de Brest, assegura que "estan previstes altres operacions per a la setmana que ve, si res canvia. I anirem a més".

A Rouen, Yann Mallet, secretari general dels estibadors de la CGT d’aquesta ciutat, va declarar a AFP que "uns 300 estibadors, treballadors portuaris i territorials, organitzen el bloqueig de la zona portuària a través d’11 punts de bloqueig que es mantindran fins a les 15 hores. Deixem passar als vehicles lleugers, però no als camions".

Al sud de Lyon, el port Édouard Herriot està bloquejat des d’aquest matí per una organització interprofessional de treballadors i sindicalistes dels ports i molls, químics, sanitaris, de l’ensenyament, però també dels treballadors del clavegueram.

A l’Illa de la Reunión, els estibadors bloquegen el port de l’Est.

A Dunkerque, amb una operació de torns, tot el port està completament parat. No poden atracar més vaixells i la terminal de GNL està bloquejada.

A Lille, tercer port fluvial de França, el port estava bloquejat aquest matí per segon dia consecutiu.

A La Rochelle, al sud-oest, un centenar d’estibadors bloquegen l’accés al Grand Port Maritime de La Pallice. Des d’ahir, almenys tres vaixells de càrrega segueixen a l’espera de ser manipulats.

Així doncs, aquest dimecres 8 de març els estibadors es van mobilitzar massivament davant la convocatòria de la federació de Ports i Molls per a reprendre la vaga amb la perspectiva d’endurir el moviment.

La intersindical deu ara fer un clar anomenat a la vaga renovable i no deixar aïllats als ferroviaris, als petroquímics, als estibadors i als altres sectors que s’han plegat a la vaga renovable, que saben per experiència que les simples jornades aïllades ens porten a la derrota.

És necessari impulsar més el moviment vaguístic i no dispersar les forces, ampliar la vaga renovable. Per a construir-la, és essencial l’organització de base entre els sectors ja mobilitzats, per a anar a buscar als treballadors dels sectors que encara no estan en vaga o només han pogut fer-ho ocasionalment.

Per a arribar als sectors menys sindicalitzats i precaris de la nostra classe, fa falta vincular la lluita per les pensions a la dels salaris. Com va dir Anthony Tétard, del sindicat d’estibadors CGT de Le Havre, a una reunió interprofessional celebrada el 7 de març, “aquesta lluita també té a veure amb el poder adquisitiu, la inflació, la seguretat social i la sanitat. La lluita que lliurem avui és pel futur dels nostres fills”.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya