×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Segueix la vaga del metall a Orense per la millora de salaris i condicions

Ja van gairebé dues setmanes de vaga en el metall a Orense, en la qual la plantilla exigeix una pujada salarial i unes millors condicions, mentre que les empreses i els mitjans de comunicació de la patronal tracten de criminalitzar la vaga.

Carlos Rubio

dimarts 18 d’octubre
Facebook Twitter

Els treballadors del metall a Orense protagonitzen des del passat 5 d’octubre una lluita que ja suma gairebé dues setmanes contra les empreses del metall a Galícia, per una pujada del salari respecte a l’augment de preus i una millora de les condicions laborals.

Els sindicats majoritaris, CCOO, UGT i la CIG van convocar la setmana passada 2 jornades de vaga, al no haver aconseguit un acord amb la patronal, que oferia condicions irrisòries. No obstant això, el conflicte segueix en peu, amb una assistència de més de 4.500 persones, que suposa aproximadament un 70% de la plantilla.

Després de l’augment de la inflació enguany, amb xifres que han superat el 10%, els obrers siderúrgics exigeixen com a principal demanda no perdre poder adquisitiu. L’any passat, la patronal i els sindicats van pactar una pujada del 0’75%, amb una inflació que va tancar en 2021 en un 6’5%.

A més, els treballadors denuncien la violació sistemàtica de la jornada laboral estipulada de dilluns a divendres, on és conegut que "hi ha diverses empreses importants que no ho respecten en absolut", establint jornades de dilluns a diumenge.

Mancant equiparació dels salaris amb la inflació, la patronal es nega a pactar i decideix en canvi criminalitzar la vaga. Com a mesura de pressió, la patronal amenaça amb una "reducció de llocs de treball a curt termini", en cas que no hi hagi acord. El passat dia 8 d’octubre, dos vigilants de seguretat de l’empresa Eulen, contractada per la metal·lúrgica Revi impedien als treballadors muntar el piquet a l’entrada per parar la producció i per tant, que la vaga sigui efectiva. Davant això, acusen un treballador d’agredir-los, denunciant els fets a la Policia i dissolent el piquet.

La falta de cobertura mediàtica, excepte per als intents d’atacar la vaga, és contradictoria amb la situació objectiva que viuen els treballadors del sector del metall. Aquesta vaga d’Orense és un exemple més de l’onada de vagues que s’estan donant en aquest sector, que donen mostra del potencial de la lluita de la classe treballadora. Tan sols en l’any passat podem nomenar importants exemples, com la vaga del metall a Cadis, que va moure a 20.000 treballadors; i la passada vaga de Cantàbria, que involucrava números similars.

Davant la crisi econòmica, que deixa després de si una pujada de preus inassumible per a la classe treballadora, els salaris han d’equipar-se als nivells d’inflació. Des d’Esquerra Diari, donem el nostre suport, solidaritat i cobertura als treballadors en vaga, que barallen per unes condicions dignes i una pujada de salari, que la patronal es nega a concedir. La lluita és l’únic camí!


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques