×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Segona investidura fallida: una llarga disputa per les quotes de poder del Govern català

El ple del Parlament ha tornat a rebutjar aquest dimarts investir president de la Generalitat al candidat d'ERC (Esquerra republicana de Catalunya), Pere Aragonès: una segona investidura fallida travessada per la disputa per les quotes de poder en la nova institucionalitat catalana.

Arsen Sabaté

dimarts 30 de març de 2021
Facebook Twitter

EFE/Quique García POOL

Tot I que ERC va comptar amb els vots favorables de la CUP -que no només la facilitarien sinó que també garantiria l’estabilitat parlamentària i pressupostària del següent govern de la Generalitat-, l’executiu de Junts ha anunciat aquest dilluns que tornaria a abstenir-se, tal com ja va fer la setmana passada.

Comença una carrera a contrarrellotge i els partits independentistes compten amb un termini de dos mesos, abans que la Cambra catalana es dissolgui automàticament i es convoquin de nou eleccions.

Per al candidat d’ERC, en la segona volta de la investidura, a hauria estat suficient l’obtenció de majoria simple per a ser elegit president, és a dir, comptar amb més vots a favor que en contra.

No obstant això, ha obtingut els mateixos que en la primera votació del passat divendres: 42 vots a favor d’ERC i la CUP, 32 abstencions de Junts i 61 vots en contra del PSC, Vox, Els Comuns, Cs i el PP.

Et pot interessar: La capitulació de la CUP consuma la seva integració en el règim autonòmic tutelat

Després d’aquest segon fracàs per a ser investit, el temps comença a córrer per a unes negociacions que prometen allargar-se fins al 26 de maig, ja que els partits independentistes compten amb dos mesos des de la primera votació. Si no aconseguissin desencallar les negociacions, s’hauria de tornar a convocar eleccions.

En el fons, però, la qüestió de la nova investidura fallida passa pel repartiment de les conselleries de major pes com ara economia, interior o educació en el proper Govern d’ERC i JxCat.

Et Pot interessar: Una investidura fallida… o més temps per a repartir-se un Govern que no canviarà res

Tot i que estratègicament no hi ha grans diferències entre els dos partits de la burgesia catalana en com afrontar una nova legislatura, JuntsxCat no està disposat a perdre una gran quota de poder de decisió que manté des dels inicis de la democràcia, sigui sota les sigles que siguin. ERC tampoc vol que el Consell per la República sigui un entrebanc, per a negociar amb l’Estat espanyol.

L’abstenció de Junts, en aquest sentit, dona un marge de dos mesos abans que no es torni a convocar eleccions per a negociar un Govern en el que la conselleria d’economia s’haurà de fer càrrec dels fons europeus d’una crisis sense precedents, o una conselleria d’interior més que qüestionada i sense aparença que pugui represtigiar-se o aconseguir una millor imatge.

També pots llegir: Enfront el suport de la CUP a un govern processista: cal construir una esquerra anticapitalista i revolucionària

Vídeo: "No es pot entendre que una força que es reivindica anticapitalista com la CUP investeixi a Pere Aragonès"


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"