×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sanitàries en lluita: la vaga de sanitat s’estén a tot l’Estat

Catalunya, Madrid, Andalusia, Extremadura, València, Aragó, Navarra… la vaga s'estén davant el col·lapse de l'Atenció Primària que condueix al col·lapse de les urgències hospitalàries.

Elías Lavín

diumenge 15 de gener de 2023
Facebook Twitter

Com ja plantejàvem a finals de l’any passat, els pressupostos en sanitat de totes les Comunitats Autònomes, recentment aprovats per al nou any, mantenen a l’Atenció Primària infrafinançada. La càrrega assistencial en els centres d’Atenció Primària, el primer nivell en la defensa de la salut de la classe treballadora, ha augmentat en un 40% en moltes comunitats, tal com apunta la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES). Les plantilles de personal porten sofrint retallades des de 2010, a tot l’Estat espanyol només el 47,2% dels treballadors de la sanitat pública són treballadors fixos.

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, en Atenció Primària, nivell al que menys despesa es destina, hi ha 0,77 metges per cada 1.000 habitants i 0,66 infermeres. Molts treballadors de la sanitat han de fer el treball de més de dos treballadors, amb dobles torns, sense que es compleixin els règims de descans i nivells alarmants d’esgotament.

Malgrat l’augment del 7,7% en el pressupost de les comunitats autònomes en Sanitat, inferior al nivell de la inflació, la sanitat pública continua estant en els ossos. Si a la UE la mitjana és d’una inversió pública de 2.244 euros per habitant, a l’Estat espanyol a penes s’aconsegueixen els 1.808 euros, amb una gran desigualtat entre autonomies, sent Madrid la comunitat autònoma que menys inverteix, amb 1.446,13 euros per habitant.

També les pujades salarials en l’últim any han estat molt per sota de l’augment dels preus. La pujada salarial pactada pels sindicats majoritaris a Catalunya ha estat d’un 9,5% entre 2020 i 2022 enfront d’una inflació de l’11%. Aquesta pujada per als empleats públics no es correspon amb l’IPC i suposa una pèrdua de nivell adquisitiu enfront de la inflació. Davant aquesta situació el sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga a tots els nivells assistencials i categories professionals els dies 25 i 26 de gener. La Federació d’Organització de Serveis Públics de la Intersindical, també ha convocat vaga per a tots els nivells els pròxims 24 i 25. Des del sindicat afirmen que “les condicions són precàries no, el següent”.

A Madrid els metges d’Atenció Primària també reprenen la vaga que van començar el 21 de novembre i que van suspendre el passat 22 de desembre. Reprenen la lluita davant el nul avanç de les negociacions del sindicat AMYTS amb la Comunitat de Madrid. Ja al gener va tenir lloc un aturada de tres dies el 9, 10 i 11 en les urgències extrahospitalàries. Els treballadors de les urgències extrahospitalàries porten realitzant aturades des del 27 d’octubre, moment en el qual Ayuso va reorganitzar 80 centres per a ser atesos amb el personal de 40. 26 d’ells no tenen cap metge a la plantilla. En aquesta comunitat també hi ha previstes diverses mobilitzacions de treballadors i usuaris en les pròximes setmanes.

Els dies 17 i 18 de gener surten a la vaga els sanitaris del País Valencià. El sindicat CESM CV convoca aturades en tots els nivells assistencials. Si la Conselleria de Sanitat no reverteix la deterioració postpandèmica en el servei sortiran de nou a la vaga. El sindicat afirma que davant les enormes llistes d’espera a penes compten amb tres minuts per a atendre cada pacient. Arriba a haver-hi agendes de 45-50 pacients que són incompatibles amb realitzar una atenció de qualitat. Molts dels professionals dels hospitals realitzen tres guàrdies al mes i 70 hores de treball setmanals. Les hores extra són remunerades molt per sota del doble de l’hora normal.

A Andalusia hi ha convocada vaga del personal d’Atenció Primària per al 27 de gener, convocada pel Sindicat Mèdic Andalús. Les raons són les mateixes que en la resta de l’Estat, agreujades per una Comunitat Autònoma que és la quarta que menys inverteix en Sanitat, les cues d’espera, les agendes de més de 40 pacients i l’escàs temps per a atendre’ls és una cosa freqüent.

A Extremadura el sindicat SIMEX convoca vaga per al 26 i 27 de gener. Lluiten perquè el Servei Extremeny de Salut compleixi les reivindicacions que ja van ser signades al gener de 2019. El 23 i 24 de desembre també van tenir lloc aturades importants en la sanitat aragonesa. Per a l’1 de febrer el Sindicat Mèdic de Navarra ha convocat vaga indefinida en Atenció Primària i Hospitalària.

Les polítiques del Govern central del PSOE i Unidas Podemos i de tots els governs anteriors, al costat de les polítiques dels governs autonòmics són responsables de la total precarització dels serveis públics, on la temporalitat i les externalitzacions, en contra d’un servei de qualitat, són moneda corrent. També és responsabilitat de la burocràcia que dirigeix els sindicats majoritaris, la qual es dedica a operar com un dic de contenció i a posar la signatura sindical en constants retallades i atacs.

És necessària la coordinació de totes les plantilles de sanitaris en lluita per imposar a les direccions dels sindicats una vaga estatal total dels serveis públics a l’Estat espanyol. Que exigeixi la pujada i equiparació salarial immediata de tots els sanitaris i categories professionals d’acord amb l’IPC, que exigeixi la fi de les externalitzacions, la passada a plantilla fixa de tots els treballadors i l’expropiació de la sanitat privada que ha de ser integrada en el sistema de sanitat pública baix control dels seus treballadors i usuaris. Perquè les nostres vides valen més que els seus beneficis.

Et pot interessar: Els origens del col·lapse sanitari: les retallades de CiU i el Tripartit


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones