×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sánchez i Vivas pacten expulsar a 800 menors migrants al Marroc

No hi haurà trasllats a la Península, ni alternatives a les devolucions, que es realitzessin tan ràpid com es pugui fer complint la Llei d'Estrangeria. Així ho han acordat els presidents del Govern i de Ceuta.

Jaime Castán

dimecres 25 d’agost de 2021
Facebook Twitter

La tarda d’aquest dimecres s’han reunit Pedro Sánchez, president del govern espanyol, i Juan Jesús Vivas, president de la Ciutat Autònoma de Ceuta, davant la paralització judicial cautelar de les devolucions dels prop de 800 menors migrants que van arribar a la ciutat de Ceuta el mes de maig passat. Finalitzada la reunió, Vivas ha anunciat en roda de premsa el compromís de tots dos governs per a realitzar les expulsions per “la via que marca el reglament de la Llei d’Estrangeria”, per a evitar noves paralitzacions judicials, i en “el menor temps possible”.

Et pot interessar: L’Audiència Nacional avala les devolucions de menors migrants al Marroc

Després de dues setmanes de litigis judicials, aquest dimarts un tribunal de Ceuta mantenia la paralització cautelar de les devolucions en considerar que no complien la legalitat. Així ho havia denunciat la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, que va presentar els recursos que van posar en evidència la irregularitat del procés.

La Llei d’Estrangeria exigeix la realització d’informes individuals previs a cada menor migrant. Procediment que no estaven complint els governs espanyol i de Ceuta, que havien acordat amb l’Estat del Marroc la devolució directa. Així ho han assenyalat els tribunals i per això Sánchez s’ha traslladat a Ceuta per a resoldre l’assumpte amb Vivas.

Després de l’acord de tots dos presidents, Vivas ha informat que les devolucions no estan en discussió, perquè “l’acte no ha dit que els retorns no siguin possibles, sinó que s’han de sotmetre a un determinat procediment”. No ha especificat els terminis, tan sols que posaran tots els mitjans possibles per a agilitar els expedients i així realitzar com més aviat millor les expulsions.

D’aquesta manera queda descartada tota alternativa a les devolucions i al trasllat de menors migrants a la Península, encara que sigui de manera temporal. No obstant això, el president de Ceuta no ha donat detalls sobre les condicions dels centenars de menors a l’espera que es compleixi el procediment per a la seva expulsió, malgrat reconèixer que la seva situació actual a la regió és molt precària, molts d’ells vivint directament al carrer.

L’objectiu de la reunió tan sols era acordar i garantir l’expulsió. Pel que Vivas, malgrat ser president pel Partit Popular, ha valorat molt positivament a Sánchez i l’actitud del seu govern durant aquesta situació. I té raons per a estar agraït, quan el govern “progressista” del PSOE i Unides Podem ha aplicat justament la política de la dreta i l’extrema dreta: militaritzar fronteres i expulsions massives.

Tal ha estat la vehemència amb les expulsions d’un govern que, suposadament, és el fre i alternativa a la dreta, que fins als reaccionaris tribunals l’han posat en evidència per incomplir els pocs drets que la racista Llei d’Estrangeria deixa a les persones migrants.

En nom dels “interessos” dels propis menors migrants, de Ceuta i d’Espanya, Sánchez i Vivas porten endavant el que no més que part de tota una política racista i imperialista d’Estat, del Règim del 78 en el seu conjunt. Defensada des del PP i el PSOE, passant per l’extrema dreta de Vox i els tribunals, fins Unides Podem com a part del govern que l’aplica.

És la perspectiva que ofereixen els governs europeus i imperialistes davant les cada vegada més profundes crisis migratòries i que les seves pròpies polítiques generen. Sigui a Àfrica, Orient Pròxim o Amèrica Llatina; sigui sota discursos “progressistes” que cauen en la major hipocresia o baix discursos directament xenòfobs. Finalment, l’agenda de l’extrema dreta s’imposa per a garantir els negocis dels capitalistes i les seves multinacionals.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna