×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sánchez i Aragonès es reuneixen per marcar els marges de la taula de diàleg

Aragonès i Sánchez s'han reunit en la prèvia de la taula de diàleg que s'ha celebrat aquesta tarda. Unes negociacions que en cap moment serviran per assolir el dret a l'autodeterminació.

Arsen Sabaté

dimecres 15 de setembre de 2021
Facebook Twitter

EFE/Quique Garcia

Pere Aragonès ha rebut al president del Govern espanyol Pedro Sánchez a la porta del palau de la Generalitat en la que ha sigut la reunió prèvia a la taula de diàleg que s’ha celebrat posteriorment entre ambdues delegacions.

Els dos presidents no han format part de les delegacions del govern central ni del català, tot i que si s’han fet la foto de rigor abans de començar la reunió de la taula de diàleg. De fet, la no presència de Sánchez va ser l’espurna que va fer esclatar la crisi en el si del govern de la Generalitat en la que Junts confirmava la presència de tres membres del partit que no integren l’executiu català.

Poques hores després el president Aragonès rebutjava la proposta del partit de Carles Puigdemont i excloïa de la taula de diàleg aquesta delegació. Quelcom que deixava en evidència l’enèsima crisi de govern entre ERC i JxCat.

Resulta curiosa la facilitat amb la que Aragonès deixava fora als representants del seu soci de govern, sobretot tenint en compte que quan Pedro Sánchez va decidir de no fer efectiva l’ampliació de l’aeroport de El Prat després de les discrepàncies d’Aragonès sobre l’afectació a l’entorn natural protegit de La Ricarda, el president de la Generalitat va seguir mantenint la taula de diàleg d’avui. I és que queda clar que els més interessats en seguir amb aquestes negociacions són el PSOE i ERC (tot i que l’oposició de Junts no deixa de ser simbòlica, com ha quedat més que clara en nombroses ocasions la disposició a negociar el fons de la qüestió com és l’arribada d’inversions a Catalunya), per molt que no es contempli cap referència efectiva al dret a l’autodeterminació o l’amnistia.

Et pot interessar: Referèndum en 2030 i súpliques per l’aeroport. La CUP encara no trenca el seu acord amb Aragonès?

En la roda de premsa posterior a la reunió prèvia a la taula de diàleg Pedro Sánchez ha manifestat que valorava "positivament la reunió, però que ha constatat que tenen posicions molt allunyades". Alhora, el president del govern espanyol ha remarcat que "ni el referèndum ni l’amnistia no són possibles" i que el que cal és "començar a treballar per les qüestions en què tenim posicions més pròximes".

Tot i així, Pere Aragonès per la seva part, ha assenyalat també que "les posicions de partida són molt distants. Però subratllem el consens que la taula és l’instrument adequat per abordar el conflicte".

A més, Aragonès ha dit que "el clam majoritari de la societat catalana es comença a fer realitat. Hem aconseguit que l’Estat espanyol s’assegui a una taula de negociació". Qüestió que s’allunya de la realitat catalana, com es va poder veure el passat 11 de setembre passat amb xiulets i escridassades contra les negociacions amb el mateix Estat.

També pots llegir: Una Diada que clama contra la taula de diàleg i la restauració autonòmica

Poc després començava la reunió de la taula de diàleg entre ministres del govern espanyol i consellers (només d’ERC) del govern català, i de la que no ha transcendit res més enllà del que ja havien contestat els dos presidents, tret d’un comunicat de la Moncloa en el que s’informa que ambdues delegacions han "acordat iniciar els treballs per a aconseguir una sortida que permeti recuperar la normalitat a Catalunya després d’anys de desacords" i que "el model recollit en la Constitució és l’únic marc possible".

El comunicat expressa també que aquestes trobades entre govern central i català "són una invitació al diàleg i a l’acord i suposa una ampliació d’horitzons, incorporant altres matèries, com les infraestructures, el creixement econòmic, la sanitat, els serveis socials i el medi ambient".

En definitiva, si alguna cosa ha quedat clar de la reunió entre ambdós presidents, i de la posterior taula de diàleg, és la impossibilitat d’assolir les aspiracions democràtiques pel dret a decidir asseient-se amb els mateixos que reprimeix al poble català. De la mateixa forma, tampoc es podrà aconseguir de la mà dels partits de la burgesia independentista, com va quedar demostrat en 2017. Ans al contrari, ambdós bàndols tenen com a objectiu la restauració autonòmica a canvi de més inversions capitalistes i majors competències afavorides pels fons europeus Next Generation.

Per altra banda, l’esquerra independentista ha rebutjat les negociacions amb el govern central i ha denunciat que "la taula de diàleg neix morta". En aquest sentit, s’ha convocat una concentració davant les portes de la Generalitat per protestar enfront aquesta trobada entre governs mentre ha durat la reunió.

No obstant, la CUP manté vigent el seu acord amb ERC i segueix donant suport parlamentari al Govern amb una treva de dos anys.

Enfront això, l’única sortida per a un veritable embat amb l’Estat espanyol és posar dempeus una esquerra forta, amb un programa anticapitalista, sota una perspectiva d’independència de classe i impulsar mobilitzacions als carrers que no estiguin controlades pels mateixos partits processistes, tal com va passar durant la passada Diada.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge