×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sánchez desplega la seva oferta a Catalunya: gestos, diàleg i mans buides

La trobada en el Palau de la Generalitat deixa clar que ni l'amnistia, ni el fínal de la repressió, ni el dret a decidir estaran en l'agenda de la taula de diàleg. La fallida del procesisme i la necessitat de construir una alternativa rupturista, de classe i anticapitalista.

Santiago Lupe

divendres 7 de febrer de 2020
Facebook Twitter

Política de gestos i mans buides, això és el que hem presenciat aquest matí en el Palau de la Generalitat. És l’especialitat del PSOE, en aquesta i d’altres matèries, i a la que ara s’hi suma nou soci de govern d’Unidas Podemos. La trobada entre Pedro Sánchez i Quim Torra ha posat en evidència que el govern de coalició només té per a oferir cants al diàleg i l’enteniment, una agenda en clau de retorn a l’autonomia retallada i una paret per a les dues grans demandes del moviment democràtic català: l’amnistia i el dret a l’autodeterminació.

Sánchez ha dedicat més de la meitat de la seva compareixença als mitjans de comunicació a filar, una després de l’altra, frases sobre el retrobament, el diàleg i la recuperació de la “convivència”. Un diàleg pactat amb ERC a canvi de la seva abstenció en la investidura, que vol que comenci aquest mateix mes de febrer, però en el qual, com ja va deixar claríssim en el debat previ a ser investit, en cap cas s’avindrà a negociar ni el fínal de la repressió, ni la llibertat dels presos i preses polítics, ni molt menys que el poble català pugui decidir lliurement la seva relació amb la resta de l’Estat.

A canvi ha presentat una llista de temes a tractar que corresponen a l’agenda ordinària entre l’executiu central i qualsevol govern autonòmic. Infraestructures, finançament o el suport de l’Estat a la celebració del Mobile a Barcelona o la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern en 2030. Sobre el conflicte català només dos punts, que hi haurà taula de govern per a dialogar -encara que no es puguin discutir cap dels temes centrals- i que rebutgen la judicialització del conflicte.

Aquest segon punt és tota una declaració incomplida abans de pronunciar-se. El govern Sánchez no ha retirat ni una sola de les querelles interposades contra l’independentisme, una de les últimes contra el president del Parlament a l’octubre per permetre el debat d’una resolució que parlava de dret a decidir i qüestionava la monarquia. Són més de 700 els processos judicials en curs, en tots ells amb la Fiscalia de l’Estat, i a vegades l’Advocacia, com a part acusadora. Avui mateix es coneixia la notícia que els Jordis podrien beneficiar-se de l’article 100.2 i tornar només a dormir a la presó. Recorrerà la decisió la Fiscalia que avui depenen de la seva exministra de Justícia i amiga de Villarejo, Dolores Delgado?

Torra per la seva part ha rebut amb honors al president del govern, i encara que ell mateix reconeix que l’oferta del PSOE i Unidas Podemos és de mans buides, no té problema a prestar-se al paperot amb el que Sánchez pretén guanyar temps per a aconseguir tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat. Malgrat la divisió palesa entre els dos grans partits del procesissme, ttant ERC com JxCat assumeixen com a inevitable el retorn a l’autonomisme. Si bé en el terreny dels discursos marcaran diferències i fins i tot poden elevar el to, més encara quan s’acostin les eleccions catalanes, tots dos volen deixar enterrat el moviment independentista, asseure’s a la taula i no quedar fora de les possibles negociacions sobre finançament, competències i altres negociats que es vendran com a moneda de canvi a les aspiracions democràtiques del poble català.

Definitivament el “procés” ha demostrat la seva fallida política, i serà necessari construir una alternativa al full de ruta marcat pels partits històrics de la burgesia i petita burgesia catalanista. La CUP recentment assenyalava la necessitat de construir una alternativa rupturista i d’esquerres. És l’hora d’obrir el debat en l’esquerra independentista i anticapitalista, al costat d’aquells sectors que es neguen a ser el suport al govern de coalició en l’Estat o els companys de viatge dels partits procesisstes, per a posar en peus un reagrupament que es plantegi la lluita per l’amnistia, el fínal de la repressió i el dret d’autodeterminació confiant únicament a posar en marxa les forces socials capaces d’enfrontar el Règim, en aliança amb la resta de pobles i barallant per un programa anticapitalista que forgi la unitat dels sectors obrers i populars a Catalunya i la resta de l’Estat.


Facebook Twitter

Santiago Lupe

Portaveu del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores i director de Izquierda Diario.

Barcelona | @SantiagoLupeBCN

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna