×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sánchez decreta Estat d’Alarma amb toc de queda prorrogable fins a maig

Toc de queda nocturn d'11 a 6, restriccions a les reunions i els desplaçaments en tot l'Estat espanyol, excepte Canàries. Així és l'Estat d'Alarma decretat per Sánchez per a 15 dies i prorrogable en el Congrés sis mesos més.

EsquerraDiari.cat

diumenge 25 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Després de la reunió del Consell de Ministres, Sánchez ha anunciat l’aprovació d’un nou Estat d’Alarma durant 15 dies, fins al 9 de novembre. A partir d’aquesta data haurà de ser votat en el Congrés per a ser allargat, la qual cosa succeiria aquest dijous. El pla del Govern, per al qual ha demanat “un aclaparador suport parlamentari”, és la prorrogació d’un Estat d’Alarma durant sis mesos més, fins al 9 de maig. El text del decret ja aclareix que no es votaria la pròrroga cada 15 dies com a l’abril i maig, sinó d’una vegada per als pròxims 6 mesos.

Quines són les mesures de l’Estat d’Alarma?

A les restriccions ja existents se sumen la limitació de reunions socials a 6 persones, la prohibició de canviar de comunitat autònoma sense un motiu mèdic o laboral i un toc de queda nocturn d’11 a 6. Aquest és el punt sobre el qual Sánchez permet als governs autonòmics avançar o endarrerir una hora el toc de queda.

El toc de queda pot semblar una mesura contundent i ho és, però no en el sentit sanitari, sinó en el repressiu. Tal com explica el metge Javier Segura del Pou, “No conec cap evidència epidemiològica sobre l’eficàcia dels tocs de queda, i convido a qui la tingui que la comparteixi. Òbviament, tampoc sobre que el virus tingui una transmissió diferenciada per franges horàries”.

Et pot interessar: El Govern català deixa la lluita contra el Covid a la població

És bastant qüestionable que aquest confinament nocturn vagi a tenir una repercussió significativa en la reducció de contagis. Mentrestant, aquesta mesura “contundent” es basa en un discurs de culpabilitat individual sobre la vida social, encara que més del 70% dels casos i brots no s’atribueixin a l’àmbit social. No obstant això, mesures tan greus com la limitació de moviments i el toc de queda estan aprovades, amb la possibilitat d’estendre’s fins a maig.

Per a fer-nos una idea sobre l’excepcionalitat del toc de queda, cal tenir en compte que l’última vegada que es va aplicar en l’Estat espanyol va ser en el 23-F de 1981. El militar colpista Milans del Bosch el va decretar a València, però va ser anul·lat ràpidament amb el fracàs del mateix cop militar. En el cas de França, Macron ja va decretar fa uns dies el toc de queda, un augment per a la Policia i el desplegament de 12.000 agents al país.

En lloc de prendre mesures sanitàries, es torna a la repressió

No és que el Govern de PSOE-UP, igual que altres governs europeus, pensin que al coronavirus li ho pot derrotar amb tocs de queda i estats policials, sinó que es preparen per a portar endavant una gestió repressiva de la pandèmia amb confinaments selectius i tocs de queda sobre les poblacions més vulnerables, que són casualment on viuen aquells que cada dia han d’anar a treballar sense cap mena d’element de protecció personal i en transports abarrotats on s’arrisquen a un contagi gairebé segur.

Aquesta veritable “gestió militaritzada” de la pandèmia no és una mesura sanitària, sinó una mesura preventiva contra el potencial desenvolupament de la lluita de classes com a resposta a la catàstrofe que sofreixen les majories policials.

Et pot interessar: Les mesures restrictives del Govern deixen 30.000 treballadores en situació d’ERTO en una setmana

Els confinaments selectius i classistes, el desplegament massiu de forces repressives i els tocs de queda s’imposen amb molta major violència sobre els barris obrers i les poblacions pobres, és a dir, dels qui cada dia han d’anar a treballar en condicions insegures i precàries, sense elements de protecció personal i en transports abarrotats on s’arrisquen diàriament al contagi.

El toc de queda és una mesura autoritària que pretén ocultar el fracàs de la gestió de la pandèmia. En lloc de prendre mesures sanitàries, es torna a la repressió i a criminalitzar a la població. Els governs no assumeixen la seva responsabilitat, posant un policia en cada cantonada, mentre els hospitals o el transport públic segueixen en pèssimes condicions. Una mesura que, a més, obre el camí per a reprimir les mobilitzacions i el descontentament social.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?