×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sánchez decreta Estat d’Alarma amb toc de queda prorrogable fins a maig

Toc de queda nocturn d'11 a 6, restriccions a les reunions i els desplaçaments en tot l'Estat espanyol, excepte Canàries. Així és l'Estat d'Alarma decretat per Sánchez per a 15 dies i prorrogable en el Congrés sis mesos més.

EsquerraDiari.cat

diumenge 25 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Després de la reunió del Consell de Ministres, Sánchez ha anunciat l’aprovació d’un nou Estat d’Alarma durant 15 dies, fins al 9 de novembre. A partir d’aquesta data haurà de ser votat en el Congrés per a ser allargat, la qual cosa succeiria aquest dijous. El pla del Govern, per al qual ha demanat “un aclaparador suport parlamentari”, és la prorrogació d’un Estat d’Alarma durant sis mesos més, fins al 9 de maig. El text del decret ja aclareix que no es votaria la pròrroga cada 15 dies com a l’abril i maig, sinó d’una vegada per als pròxims 6 mesos.

Quines són les mesures de l’Estat d’Alarma?

A les restriccions ja existents se sumen la limitació de reunions socials a 6 persones, la prohibició de canviar de comunitat autònoma sense un motiu mèdic o laboral i un toc de queda nocturn d’11 a 6. Aquest és el punt sobre el qual Sánchez permet als governs autonòmics avançar o endarrerir una hora el toc de queda.

El toc de queda pot semblar una mesura contundent i ho és, però no en el sentit sanitari, sinó en el repressiu. Tal com explica el metge Javier Segura del Pou, “No conec cap evidència epidemiològica sobre l’eficàcia dels tocs de queda, i convido a qui la tingui que la comparteixi. Òbviament, tampoc sobre que el virus tingui una transmissió diferenciada per franges horàries”.

Et pot interessar: El Govern català deixa la lluita contra el Covid a la població

És bastant qüestionable que aquest confinament nocturn vagi a tenir una repercussió significativa en la reducció de contagis. Mentrestant, aquesta mesura “contundent” es basa en un discurs de culpabilitat individual sobre la vida social, encara que més del 70% dels casos i brots no s’atribueixin a l’àmbit social. No obstant això, mesures tan greus com la limitació de moviments i el toc de queda estan aprovades, amb la possibilitat d’estendre’s fins a maig.

Per a fer-nos una idea sobre l’excepcionalitat del toc de queda, cal tenir en compte que l’última vegada que es va aplicar en l’Estat espanyol va ser en el 23-F de 1981. El militar colpista Milans del Bosch el va decretar a València, però va ser anul·lat ràpidament amb el fracàs del mateix cop militar. En el cas de França, Macron ja va decretar fa uns dies el toc de queda, un augment per a la Policia i el desplegament de 12.000 agents al país.

En lloc de prendre mesures sanitàries, es torna a la repressió

No és que el Govern de PSOE-UP, igual que altres governs europeus, pensin que al coronavirus li ho pot derrotar amb tocs de queda i estats policials, sinó que es preparen per a portar endavant una gestió repressiva de la pandèmia amb confinaments selectius i tocs de queda sobre les poblacions més vulnerables, que són casualment on viuen aquells que cada dia han d’anar a treballar sense cap mena d’element de protecció personal i en transports abarrotats on s’arrisquen a un contagi gairebé segur.

Aquesta veritable “gestió militaritzada” de la pandèmia no és una mesura sanitària, sinó una mesura preventiva contra el potencial desenvolupament de la lluita de classes com a resposta a la catàstrofe que sofreixen les majories policials.

Et pot interessar: Les mesures restrictives del Govern deixen 30.000 treballadores en situació d’ERTO en una setmana

Els confinaments selectius i classistes, el desplegament massiu de forces repressives i els tocs de queda s’imposen amb molta major violència sobre els barris obrers i les poblacions pobres, és a dir, dels qui cada dia han d’anar a treballar en condicions insegures i precàries, sense elements de protecció personal i en transports abarrotats on s’arrisquen diàriament al contagi.

El toc de queda és una mesura autoritària que pretén ocultar el fracàs de la gestió de la pandèmia. En lloc de prendre mesures sanitàries, es torna a la repressió i a criminalitzar a la població. Els governs no assumeixen la seva responsabilitat, posant un policia en cada cantonada, mentre els hospitals o el transport públic segueixen en pèssimes condicions. Una mesura que, a més, obre el camí per a reprimir les mobilitzacions i el descontentament social.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria