Política Estat espanyol

RACISME

SOS Racisme denuncia una agressió policíaca racista a una dona i el seu fill

La policia municipal de Móstoles (Madrid) va expulsar la violenta forma d'un autobús a una dona natural de Guinea Equatorial i al seu fill de 4 anys, encara que portaven bitllets.

Jorge Calderón

Historiador y Profesor de Secundaria, Zaragoza

diumenge 13 de gener de 2019| edició del dia

SOS Racisme ha denunciat un nou cas de racisme institucional, aquesta vegada el passat 6 de gener, dia de Reis. Aquest dia a la nit una dona nascuda a Guinea Equatorial, el nom no ha transcendit, i el seu fill de 4 anys, pretenia agafar el bus a Móstoles per tornar a la seva casa a Camarena (Toledo). El conductor els hi va tractar d’impedir al no quedar seients lliures en el vehicle i no estar permès viatjar dret.

Des de SOS Racismo insisteixen que la dona havia comprat, amb temps, una factura de tornada per a ella i el seu fill, ja que aquest camí, que surt des de l’estació de Méndez Álvaro i passa posteriorment per Móstoles, sol ser un dels més concorreguts, però en arribar al bus, a les 20.15 hores, ja venia completa. Segons la seva versió, el conductor, la va amenaçar amb cridar a la Policia i, a més, no li va oferir cap altra opció, ni tan sols la devolució de la quantitat del bitllet, pel que ella es va negar a baixar del bus.

Davant això, el conductor va decidir cridar a la Policia Local. Als pocs minuts, diversos agents es van fer personalitzar al bus per tractar de convèncer a la dona d’accedir a baixar-se del vehicle, però, després de la negativa d’aquesta, els agents varen tractar de baixar-la a la força.

Els fets van ser gravats per una altra viatger amb el seu telèfon mòbil i en el vídeo, que ha estat difós per l’associació en xarxes socials, s’aprecia com la dona cau per l’escala directa al terra en un intent per resistir els empentes dels policies , que seguien tirant d’ella fins a treure-la de l’autobús. Tot això mentre, alguns passatgers del bus aplaudien l’actuació policíaca i li crida a la dona que es va.

Una vegada fora de l’autobús, es veu com els agents, fins a vuit, segons els testimonis, van sacsejar a la dona i intentar reduir-la amb moltes dificultats, ja que la dona insistia a tornar a pujar al bus, arribant a enfrontar-se als agents amb l’ajuda del seu germà i mentre el seu fill de 4 anys crida desesperat a la seva mare.

Tot i que les imatges del vídeo no deixen dubtes de la brutal actuació, la policia ha defensat la seva actuació. Els "sindicats" policials de la Policia Municipal de Móstoles han emès un comunicat conjunt assegurant que "la seva intervenció està ajustada a dret, es troba a la seu judicial i que no es tracta d’un acte racista, masclista o similar".

En la mateixa línia de defensa de l’actuació policial ha sortit l’Ajuntament de Móstoles, governat pel PSOE, afirmant que els agents van actuar correctament i negar qualsevol tipus d’agressió racista o masclista.

Per desgràcia, el succeït en aquesta localitat no és un cas aïllat. En les últimes setmanes hem vist com els casos d’atacs verbals o físics de caràcter racista han augmentat perillosament.

El passat 29 de desembre, en un vagó de rodalies a Madrid, un home va increpar a un altre al pensar que era estranger. Anteriorment, uns dos mesos, els vigilants de seguretat de Renfe, també en un tren madrileny, van treure els empentes i de forma violenta a un home negre per no lliurar-los el bitllet de viatge. I una mica abans, a l’agost, una dona humiliava una noia i la seva mare estrangera per seure al metro.

Encara que, malauradament, la majoria de qui presenti aquest tipus de situacions no es queda callat, censuren i denuncien aquest tipus de situacions racistes, veiem com l’augment d’aquestes, implica que el discurs racista i xenòfob està calant cada vegada més en la societat de l’Estat espanyol, com expressa la radicalització de la dreta del PP i Cs o l’emergència de Vox.

Un augment del racisme que compta amb la complicitat moltes vegades de la burocràcia d’UGT i CCOO (que s’han sumat a un defensor de l’actuació policial a Móstoles o la de vigilants de seguretat en altres casos), però també de partits com el PSOE, el de les "devolucions en calent" i les "concertines".

Contra l’augment del racisme i la xenofòbia, cal posar en peu una esquerra combativa, internacionalista i clarament anticapitalista, que combat contra el corporativisme i l’esperit reaccionari de la burocràcia sindical -que mira a l’altre costat mentre s’explota brutalment als i les treballadores immigrants- i planteja una sortida radical contra els intents de dividir la nostra classe i els sectors populars per la nostra nacionalitat o raça.
temes relacionats

Racisme   /    Política Estat espanyol   /    En Català   /    Madrid

Comentaris

Comentar