×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Risc de rebrots i augment del contagi de sanitaris: Test massius ja!

Simón va assegurar que el risc de rebrot no és descartable Test massius ja! i reforç del personal sanitari. Intervenció de la sanitat privada al servei de la pública que tant els governs del PP i del PSOE han retallat durant dècades.

Ivan Vela

dimarts 12 de maig de 2020
Facebook Twitter

A l’Estat espanyol, segons ha assegurat el propi Coordinador de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, davant els mitjans en la compareixença d’aquest dilluns, les dades mostren que la sortida dels menors de 14 anys fa dues setmanes no ha provocat un repunt, si bé s’ha detectat un major percentatge de contagiats d’adults més joves.

L’altre titular de la roda de premsa l’ha deixat minuts després i ha estat en relació a l’evolució que s’espera de contagis després d’iniciar-se el desconfinamiento. En aquest cas, Simón ha usat els casos de rebrot d’Alemanya i Corea després d’iniciar-se el desconfinamiento com a exemples del que pot succeir en l’Estat espanyol i alertar que un possible rebrot no està descartat.

A qualsevol part del món que se senti aquesta frase, òbviament l’impacte no pot ser un altre que de preocupació. Ara bé, en el cas de l’Estat espanyol ho és més profundament. Mentrestant, el personal sanitari continua sense tests ni sense EPIs bàsics, especialment, l’Atenció Primària.

Un sistema sanitari esgotat

L’Estat espanyol ha estat un dels països més colpejats per la pandèmia, tant en nombre de casos, com de contagiats i morts. La gestió del govern "progressista" de PSOE i Unides Podem ha centrat tots els seus esforços a flexibilitzar el mercat laboral i a aplicar ERTEs i acomiadaments massius, a salvar la banca i els interessos de la patronal i el Ibex35.

El control de la pandèmia i el tracte als pacients s’ha deixat en mans d’uns professionals i d’un sistema sanitari que han estat desvalisats en els últims anys. Són milers les denúncies de personal sanitari que han acomiadat o que no han cobrat les hores extres realitzades en el pic més alt de la pandèmia. Els processos de privatització portats endavant pels successius governs del PSOE i el PP, han estat autèntics saquejos per a una sanitat pública que va cruixir enfront de la crisi del COVID19.

Que la privatització de la sanitat "mata" va quedar demostrat de manera dramàtica. L’impacte del coronavirus en el sistema sanitari de l’Estat espanyol ha estat devastador. Actualment el govern “progressistes” té el dubtós honor d’aparèixer en el primer lloc quan es tracta de comptabilitzar els sanitaris contagiats.

A això cal sumar-li que el personal d’Atenció Primària, que s’espera que sigui la “nova” primera línia de detecció de contagis, continua denunciant la falta de EPIs bàsics. Sense oblidar-nos, per descomptat, de la falta de test per a tot el personal sanitari.

En aquest sentit des de Moncloa no han sortit a valorar la rectificació per part de l’OCDE de l’estudi que situava a Espanya com el cinquè país del món que més test havia realitzat per cada 1.000 habitants. Per un error metodològic, segons la pròpia OCDE, l’Estat espanyol no es troba en el cinquè lloc, sinó en el dissetè. Una classificació molt més afí a la realitat.

Test massius ja! Per la contractació de més personal sanitari Ni un acomiadament més!

La realització de test massius al personal sanitari es fa indispensable. Avui és una de les banderes del Partit Popular en la seva batalla contra el PSOE. Un crit hipòcrita que no pot ocultar que aquest partit és tan responsable com els socialistes de la crisi sanitària actual després de retallades brutals en la sanitat pública realitzats en l’última dècada. La pròpia gestió sanitària dels populars a la Comunitat de Madrid és un exemple clar d’això i que avui estem pagant amb milers de morts.

I no és alguna cosa que hàgim de revisar en hemeroteques. Davant la situació que es continua veient a Madrid avui dia la presidenta de la Comunitat, Díaz Ayuso, ja ha assegurat que els més de 10.000 sanitaris contractats per als moments més àlgids de contagis, i que entre altres tasques van aixecar l’hospital de IFEMA, no seran contractats. Aquests són els veritables càlculs de la dreta.

Enfront d’aquesta hipocresia és necessari exigir els test massius per als sanitaris, però no nomès això. Cal exigir que es distribueixin d’una vegada els EPIs necessaris perquè deixin d’estar exposats. On estan els enviaments amb tones de material? On estan els centenars de milers de test massius?

A aquestes mesures d’urgència s’ha de sumar la contractació de tot el personal acomiadat en aquesta dècada de crisi i la contractació de nou personal sanitari que pugui aportar més força a l’afeblit sistema sanitari. Així com l’equipació adequada i test al 100% del personal sanitari, la disponibilitat absoluta de PCR i sexologia, reforç de la sanitat primària i d’urgència. Plans sanitaris per a població de risc, campanyes d’educació sanitària massiva i disponibilitat de màscares gratuïtes i massives per a tota la població.

I la sanitat privada al servei de la pública per a quan? confiscació efectiva de tots els recursos ja!

Com el mateix govern anuncia, no és impossible un nou rebrot del virus. Posar al servei de la sanitat pública els recursos de la sanitat privada ha estat un mantra defensat pel govern “progressista” que es va quedar en un brindis al sol. Fins a la patronal del sector privat es va queixar del poc ús realitzat dels seus recursos per part de l’Executiu. En aquest cas, això sí, ansiosos de poder fer més caixa.

És indispensable i urgent la nacionalització real i efectiva de totes les instal·lacions de la sanitat privada sense cap mena d’indemnització ni compensació econòmica. I que aquesta estigui sota control de comitès de treballadores i treballadors de la sanitat pública i usuaris, amb l’assessorament d’experts, per a garantir la utilització de tots els recursos i una total transparència de quin és l’ús que es fa d’aquests.

A més cal posar al servei dels sanitaris les habitacions dels grans hotels, que avui davant la impossibilitat de facturar milions a costa de la precarització laboral estan buits. Habilitar llits per als sanitaris contagiats, perquè puguin recuperar-se en condicions i no suposin un risc de contagi per a les seves famílies i pacients.

Un paquet de mesures que protegeixin als sanitaris i que permetin reformar el sistema de salut pública colpejat per una dècada de retallades dels principals partits de la burgesia.

Et pot interessar: Els origens del col·lapse sanitari: les retallades de CiU i el Tripartit

I també pots llegir: No és una fake news la privatització encoberta de la sanitat catalana


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light