REUNIÓ TORRA-SÁNCHEZ

Reunió clau per a estabilitzar la legislatura d’uns i guanyar les eleccions catalanes per a uns altres

Al final la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez s'ha arribat a celebrar. Molt de diàleg mentre cadascun "escombrava cap a casa seva" sense espantar a l'altre.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

divendres 7 de febrer| edici� del dia

Mentre Sánchez li donava la mà a Torra, pensava en tots els gestos assajats després de l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Per la seva part el manaia català estava pendent dels pressupostos propis i de la gestualitat de cara a les pròximes eleccions catalanes. Dos guions diferents llocs en una mateixa sala, una mateixa taula.

La trobada va estar fortament custodiada per un operatiu organitzat entre Mossos d’Esquadra i Policia espanyola (igual que la repressió del 14O). La Plaça Sant Jaume ha estat blindada contra qualsevol acte de protesta. De fet, un grup d’activistes dels CDR han estat encapsulats, identificats i expulsats quan estaven parodiant la taula del diàleg entre tots dos governs. Tan sols unes pancartes es podien veure en un extrem.

Durant els dies previs, des del PSOE, van tractar de refredar les expectatives per a aquesta trobada. Que no hi hauria acords immediats, que s’iniciava un llarg procés, etc. Més o menys el que Sánchez ha informat amb posterioritat. Entre el més concret ha destacat que la "Taula de diàleg" es reuniria en el transcurs d’aquest mes i una invitació al fet que les autoritats catalanes participin del Consell de Política Fiscal i Financera. Esperança, retrobament i diàleg van ser paraules repetides successivament.

Per part seva, Torra ha constatat que "sobre l’exercici del dret d’autodeterminació, el govern espanyol no s’ha mogut". Segurament, no és una novetat. Però això és una estacada sobre l’estratègia d’Esquerra Republicana amb la "taula de diàleg bilateral". Torra, també va demanar que totes les reunions que es facin estiguin encapçalades pels dos presidents. Una manera de colpejar a Esquerra i mantenir-se com la veu cantant dels catalans. A veure qui queda millor parat per a disputar les eleccions autonòmiques.

Cert és que Pedro Sánchez ha tractat de descafeïnar la vinguda a Barcelona. De fet, ha preparat reunions amb la PIMEC, Foment del Treball, amb l’alcaldessa Ada Colau i altres organitzacions. I en aquesta direcció Sánchez ha afirmat que "volem que la comissió bilateral pugui reunir-se el mes de febrer, liderada per la ministra de Política Territorial i Funció Pública". Sens dubte, el líder del PSOE se sent millor tractant amb la gent d’Esquerra Republicana i tracta d’apartar a Torra.

Pedro Sánchez va portar un document amb 44 propostes sobre diferents temes. No obstant això, aquesta reunió estava convocada per a obrir un diàleg que solucioni el conflicte polític entre l’Estat espanyol i Catalunya. Qüestió que demostra que el Govern espanyol no té intenció de donar resposta a les demandes democràtiques del moviment independentista català.

En aquest "joc" a tres bandes, hi ha un delicat equilibri que busquen preservar JxCat, Esquerra i el PSOE. JxCat comparteix amb Esquerra la voluntat d’aprovar els pressupostos catalans, però al mateix temps hi ha una baralla pública per veure qui seurà al Palau després de les pròximes eleccions. Esquerra espera fer-ho amb una postura dialogant amb el PSOE i potser amb un Tripartit. I el PSOE busca aprovar uns pressupostos que li donin estabilitat i superin els pressupostos prorrogats de Montoro.

Hi ha possibilitats que aquest equilibri es mantingui per uns mesos, perquè es dóna una "roda de necessitats" entre els tres actors: aprovar els pressupostos catalans i els de l’Estat. Es necessiten com el peix a l’aigua. Per això és que Sánchez ha parlat tant de diàleg i Torra s’ha prestat a seguir aquestes reunions.

Però aquest delicat equilibri, corre perill de ser dinamitat per la ultra dreta i la dreta ultra. Tant el PP de Casado, com a Ciutadans i Vox amenacen a anar contínuament als tribunals. Els vots que no han pogut guanyar en les eleccions pretenen suplantar-los amb la decisió d’un grapat de jutges que decidiran per tots. Jutges que, d’altra banda, procedeixen de les famílies franquistes del Tribunal d’Ordre Públic.

El Règim del 78 (l’anomenat "Deep state", en realitat franquisme imperant) està actuant amb totes les seves forces des del poder judicial i la demostració de les dretes extremades. Ja sigui a través del Suprem, ja sigui a través de la Junta Electoral; el Règim del 78 tracta d’enfonsar als dirigents catalans de Junts per Catalunya i d’Esquerra Republicana. I, de retruc, també fan trontollar al precari govern de coalició PSOE-UP.

És possible que totes aquestes maniobres serveixin per a enfortir al Govern de Pedro Sánchez. Segurament beneficiaran a una de les dues formacions sobiranistes que es disputen ocupar la Generalitat els pròxims quatre anys. Però el que és clar és que cap serveix per a pactar un referèndum d’autodeterminació i menys encara per a desenterrar el mandat popular del 1O. Per a exercir el dret a decidir no hi ha més alternativa que recórrer un camí independent de la burgesia, sigui l’espanyola o la catalana, i dels seus representants polítics.

El moviment independentista es troba en una cruïlla. O Esquerra Republicana i Junts per Catalunya el porten a pactar amb el mateix Règim que oprimeix a Catalunya, i a tots els pobles de l’Estat i els treballadors; o el poble català al costat dels treballadors trenca amb les seves direccions per a combatre el Règim del 78 en vies d’exercir el dret d’autodeterminació i començar a resoldre els problemes socials que persisteixen com la precarietat, la carestia de la vida, etc.
temes relacionats

Govern de coalició PSOE-UP    /    Quim Torra   /    Règim del ’78   /    ERC   /    Pedro Sánchez   /    PSOE

Comentaris

Comentar