×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Resolucions de la Conferència virtual llatinoamericana i dels EE.UU.

La Conferència virtual llatinoamericana i dels EE. UU. es va realitzar entre els dies 30 de juliol i 1 d'agost. Presentem a continuació les resolucions votades a l'acabar la sessió de dissabte.

dilluns 3 d’agost de 2020
Facebook Twitter

Les organitzacions, partits, dirigents i militants participants de la Conferència virtual Llatinoamericana i dels EUA subscrivim les següents definicions polítiques i ens comprometem a impulsar les resolucions i campanyes que es planteja a sota:

1. Alcem com a principal bandera la independència política dels treballadors respecte dels capitalistes, els seus Estats, governs i els seus partits. Rebutgem la col·laboració de classes i els fronts i organitzacions polítiques de col·laboració de classes, que no són més que la via per la qual s’avança en la subordinació política de la classe obrera als interessos dels capitalistes i dels seus Estats. Definim com el nostre objectiu estratègic la lluita per govern de treballadors, per la Unitat Socialista d’Amèrica Llatina i pel socialisme internacional. Com assenyala la convocatòria inicial a aquesta conferència "L’equilibri i la conciliació d’interessos entre el capital i els treballadors, que pregona el nacionalisme burgès i la centreesquerra, no és més que una utopia reaccionària, que apunta a enredar als treballadors com furgó de cua de la burgesia. En oposició a això, vam plantejar la lluita per una sortida anticapitalista i una transformació integral de continent sota la direcció de la classe obrera ". Per a aquests objectius, impulsem la més àmplia organització obrera i popular, amb l’objectiu estratègic de lluitar per la perspectiva de la revolució social. Rebutgem la competència i la rivalitat que els capitalistes i els Estats fomenten entre els treballadors de diferents nacions. Vetllem per la unitat i solidaritat internacional de la classe obrera i diem: Proletaris i proletàries de tots els països: uniu-vos!

2. Donem suport, desenvolupem i impulsem en tots els terrenys i en cada país, inclòs els Estats Units, la lluita antiimperialista. L’imperialisme nord-americà és, a Amèrica Llatina i al món, l’expressió de la super explotació i el principal Estat opressor dels pobles, paper que també compleixen diferents estats imperialistes a la Unió Europea i el Japó. La política i opressió imperialista exercida per l’Estat i el govern “ianqui” i el capital financer internacional sobre els països llatinoamericans no només s’expressa en el terreny econòmic, sinó també en les conspiracions de l’imperialisme amb els governs titelles del subcontinent, i en les temptatives de intervenció i amenaces militars. Rebutgem i condemnem l’ofensiva i les amenaces de l’imperialisme “ianqui” contra Veneçuela i contra Cuba (on encara manté un bloqueig criminal), recolzades per la dreta veneçolana i els "gusanos", alhora que manifestem la nostra independència i oposició des de l’esquerra a els règims de tots dos països contra els quals lluitem i no li donem cap suport polític. Denunciem el mur fronterer que està construint Trump a la frontera amb Mèxic i les deportacions massives. Repudiem i fem una crida a lluitar contra el govern colpista bolivià que ha suspès novament les eleccions per perpetuar-se al poder, així com l’intent de proscripció de l’MAS, sense donar suport polític a aquesta força política que ha vingut intentant la conciliació amb els colpistes i quan governar ho va fer traicionant l’Agenda d’octubre. Fem una crida a lluitar pel no pagament dels deutes dels països d’Amèrica Llatina i el Carib i les dels pobles oprimits de tot el món. Impulsem la mobilització per "Fora Bolsonaro-Mourao", per acabar amb el conjunt de el règim de dominació. Denunciem la submissió dels governs llatinoamericans, inclosos els ’nacionals i populars, als preceptes de l’imperialisme, i diem: Fora l’FMI! No al pagament dels deutes externs! Fora l’imperialisme d’Amèrica Llatina! Que la crisi la paguin els capitalistes! Estem per l’expulsió de totes les multinacionals i corporacions imperialistes i extractives que saquegen els nostres béns comuns i contaminen i destrueixen la vida i el nostre territori. Per les nacionalitzacions, sense indemnització, dels sistemes bancaris i dels recursos naturals i estratègics de cada país, sota control dels treballadors!

3. Donem suport incondicionalment la gegantina i extraordinària rebel·lió que protagonitza el poble nord-americà i denunciem la criminal militarització de Trump. Propugnem pel desenvolupament, l’extensió i l’aprofundiment de la rebel·lió nord-americana. Denunciem la pretensió de el Partit Demòcrata de canalitzar electoralment l’enorme descontentament popular amb el govern de Trump com una temptativa d’aplacar la rebel·lió, posar fi a l’acció directa de les masses i desviar
qualsevol intent d’organització política independent dels explotats, atent al fet que és una altra variant capitalista-imperialista i guerrerista d’alternança en el poder, una sortida que serà contra els interessos dels que avui segueixen lluitant als carrers dels Estats Units. Posar fi a l’opressió racial, a la violència i repressió policial, donar una
resposta integral a la crisi sanitària i evitar que la crisi capitalista segueixi sent descarregada sobre les masses nord-americanes, planteja posar en marxa una sortida independent de les i els treballadors en Estats Units, en aliança amb tots els sectors oprimits, com les persones de color (afroamericans, llatins), les dones i la
joventut.

4. Així mateix, destaquem la revitalització de l’enorme rebel·lió a Xile, denunciem els successius pactes de col·laboració de l’anomenada ’oposició’ patronal i centre-esquerrana amb el govern i més que mai diem Fora Piñera! Per a Xile continua tenint plena actualitat el que assenyalàvem al respecte al document de convocatòria inicial: "Denunciem la reforma constitucional que s’està cuinant i la convenció constituent falsejada i emanada d’aquest pacte. Fem una crida a reforçar la lluita perquè es vagi Piñera mitjançant l’impuls de les mobilitzacions massives als carrers i d’una vaga general política i pels reclams socials, per una Assemblea Constituent lliure i sobirana que discuteixi un programa per reorganitzar el país sobre altres bases socials, en la perspectiva de fer un govern dels treballadors i el poble explotat que garantitzi els canvis que reclama el poble en els carrers.

A Xile es fa necessari l’impuls a tota forma de coordinació i acte organització democràtica dels sectors de la classe treballadora, el moviment estudiantil i de dones en lluita (tendència que es pot veure en les assemblees populars i territorials o en els comitès d’emergència i resguard) apuntant al fet que la classe obrera, per la seva capacitat de paralitzar el funcionament de l’economia i l’estat capitalista, assumeixi el lideratge ".

Exigim la llibertat als presos de la rebel·lió i la llibertat als presos polítics maputxes que lluiten per la recuperació del seu territori històric i contra la repressió estatal. Ens sumem a la campanya per la fi a les AFP, per un sistema de jubilacions de repartiment solidari, administrat per treballadors i jubilats.

5. Donem suport i impulsem totes les lluites dels treballadors i dels pobles contra els plans d’austeritat i els governs del capital. Denunciem els plans d’ajust i l’ofensiva del capital a escala internacional contra les conquestes dels treballadors. Els governs, com a representants del capital, es valen de la crisi pandèmica per avançar en més ajust, acomiadaments i rebaixa salarials, en més flexibilització laboral, en la destrucció dels règims previsionals i en l’explotació de la joventut precaritzada. Denunciem així mateix la complicitat de les burocràcies sindicals en tots els països, que oficien com una armilla de contenció de la força combativa dels treballadors i habiliten, d’aquesta manera, l’avanç de les reformes anti-obreres i sostenen els governs de torn. En aquest sentit reafirmem que "la batalla per recuperar les organitzacions de masses, en primer lloc els sindicats, expulsant les burocràcies venudes a la patronal que revesteix un caràcter estratègic. Això planteja encoratjar en el propi curs de les irrupcions populars tot tipus d’organismes (comitès de vaga i tots els que, en forma embrionària, hem vist sorgir a França, Xile, Bolívia) que permetin coordinar la lluita i portar-la al triomf. L’escenari convulsiu de Llatinoamèrica li atorga especial vigència a l’enfortiment d’espais democràtics del sindicalisme combatiu, a l’anomenat a congressos o coordinadores de delegats de base dels sindicats, de les i els ocupats (incloent a tota la gamma de precaritzats) i desocupats, i de les masses que lluiten, el que va unit a la batalla per una nova direcció classista en el moviment obrer. Això apunta que la classe obrera emergeixi com un factor independent en la crisi i es desenvolupi com a alternativa de poder, a el front d’una aliança de tots els explotats i oprimits ". Aixequem la lluita per derrotar les reformes laborals i previsionals en curs. Plantegem posar fi a la desocupació aixecant el plantejo de el repartiment de les hores de treball sense reduir els salaris, l’assegurança universal als desocupats, l’augment dels salaris i jubilacions fins portar-los a el cost de les cistelles familiars. Plantegem l’ocupació de tota fàbrica o empresa que tanqui o acomiadi, la seva estatització i el control obrer. Fora les burocràcies sindicals, per noves direccions en els sindicats, classistes i combatives. Donem suport i impulsem la lluita internacional i coordinada que desenvolupen els treballadors precaritzats de les APP.
La construcció de partits revolucionaris a nivell nacional i internacional és una necessitat de primer ordre per a dur endavant aquest programa.

6. L’enorme moviment de lluita de les dones ha estat i és un importantíssim protagonista de les lluites a la regió, amb enorme pes a Xile, a l’Argentina i en diversos països i processos. Donem suport i impulsem la lluita de el moviment de dones, que amb les seves extraordinàries i massives mobilitzacions reclama el dret a l’avortament legal, la fi dels femicidis, els abusos i contra la violència masclista. Denunciem la responsabilitat dels governs, de l’Estat i el règim social d’explotació en l’opressió de la dona. L’impuls d’aquestes reivindicacions ha posat de manifest la profunda ingerència de les Esglésies en els afers estatals i la subordinació dels governs capitalistes als diferents lobbies clericals. Lluitem per les reivindicacions de les dones treballadores.

7. Condemnem la criminal repressió contra els pobles i treballadors en lluita a mèrica Llatina i als Estats Units; la criminalització de la protesta, els abusos policials i casos de "gatillo fàcil" (assassinats policials) i ens pronunciem pel ple dret a la mobilització i la lluita. Repudiem la persecució i les deportacions de govern d’AMLO a Mèxic contra els immigrants centreamericans i del Carib. Denunciem que els aparells de seguretat no són més que un mecanisme de coacció i repressió dels governs i els Estats contra els pobles que es rebel·len en defensa de les seves condicions de vida. Plantegem: sota les mesures d’excepció que enforteixen les mesures repressives i l’enfortiment de les policies i altres forces de seguretat, n’hi ha prou de persecució als migrants als Estats Units; sota els assassinats de dirigents socials a Colòmbia; sota la criminal repressió a Xile i a Bolívia, Justícia per Marielle Franco i càstig als responsables del seu assassinat, llibertat als centenars de presos polítics; baix la persecució als lluitadors i dirigents sindicals a Veneçuela, per la llibertat immediata dels lluitadors obrers empresonats. Aparició amb vida de Facundo Castro, llibertat a Sebastián Romero i desprocessament de Cesar Arakaki a Argentina.

Resolem:
• Realitzar el 27 d’agost concentracions i actes a les ambaixades dels EUA de tots els països, per donar suport a la rebel·lió de poble nord-americà, rebutjar la ingerència imperialista a Amèrica Llatina i trucar a el no pagament dels deutes externs dels països d’Amèrica Llatina i el Carib i de tots els pobles oprimits.

• Donar suport a la lluita dels treballadors i el poble xilens per "Fora Piñera" i la posada en peu amb la seva lluita d’una assemblea constituent veritablement lliure i sobirana. Exigim la llibertat de tots els presos de la rebel·lió.

• Donar suport a impulsar les lluites del conjunt de treballadores i treballadors contra acomiadaments, rebaixes salarials i altres atacs a les seves condicions de vida que estan implementant governs i patronals.

• Participar i impulsar les properes mobilitzacions dels treballadors de repartiment d’APP en els diferents països.

• Impulsar les mobilitzacions de el 28 de setembre pel dia de l’Amèrica Llatina i el Carib per l’avortament legal, aixecant també la consigna "separació de les Esglésies de l’Estat".

• Reafirmar la nostra adhesió als 10 punts programàtics continguts en el document "Un nou escenari a Llatinoamèrica i la necessitat d’una sortida socialista i revolucionària" de convocatòria inicial a la Conferència Llatinoamericana presencial, sumant els punts referits a la pandèmia i a l’aixecament a Estats Units desenvolupats en els documents posteriors que van donar base a l’anomenat a aquesta Conferència Virtual de Llatinoamèrica i Estats Units.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó